“Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin” la „Versailles-ul belgian”

În avanpremiera Festivalului Internațional de Artă Europalia România 2019, Institutul Cultural Român a organizat concertul extraordinar „Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin' la Castelul Beloeil, în data de 7 septembrie 2019, ora 18.00. 

Recitalul a pus în lumină măiestria interpretării lui Alexandru Tomescu, iar acordurile viorii Stradivarius Elder-Voicu au răsunat în sala bibliotecii Castelului Beloeil și au sensibilizat publicul fascinat de acest regal muzical.

Alexandru Tomescu a încântat publicul alături de harpista franceză Delphine Benhamou cu un program muzical incluzând Șase dansuri românești de Béla Bartók, Balada de George Enescu, Lebăda, Fantezia op. 124 pentru vioară și harpă, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns și Meditație de Jules Massenet. 

Spectatorii melomani au apreciat virtuozitatea incontestabilă a interpretării muzicale și dialogul deschis pe care Alexandru Tomescu l-a cultivat pe întreaga durată a recitalului. Din dorința de a aduce muzica clasică cât mai aproape de public și de a o prezenta ca un limbaj universal, accesibil tuturor, celebrul violonist a introdus și explicat fiecare lucrare prin situarea operelor și a compozitorilor în muzica europeană, oferind o emoționantă lecție de istorie a muzicii. 

Printre distinșii invitați prezenți s-au numărat: E.S. doamna Luminița Odobescu, Reprezentant Permanent al României pe lângă UE, doamna Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, E.S. Thomas Tirs, Ambasador al Estoniei în Belgia și Marele Ducat al Luxemburgului, Benedetta Berti, șefa de planificare a Secretarului General NATO,  Sergi Farré, secretar cultural și științific la Ambasada Spaniei. 

Alteța Sa Prințul Michel de Ligne a participat la eveniment alături de soția sa, A.S. Prințesa Eleonore de Ligne, și de sora sa, Anne de Ligne.

Numeroși parteneri ai ICR Bruxelles au dat curs invitației, printre aceștia fiind: Dominique Nasta, profesoară la Universitatea liberă din Bruxelles, contesa Alexandra Apraxine, Gregoire Tolstoï, reprezentant al fundațiilor CARE Belgia și Pierre le Grand și al Camerei de Comerț Canada-Europa, Alexandra Khoudokormoff, Human Rights&Good Governance Senior, Vera Medinskaya din cadrul EEA. 

Oaspeții ICR Bruxelles au avut ocazia să admire expoziția «Love Letters For Europe. Signed Romania», o expoziție de costume de teatru concepute de-a lungul timpului de artista Doina Levintza, precum și accesoriile din piele cu design contemporan, executate de designerul Dan Coma. Pentru calitatea extraordinară a lucrărilor semnate de cei doi artiști, Doina Levintza și Dan Coma sunt furnizorii oficiali ai Casei Regale a României, din 2005. 

Evenimentul a inclus o prezentare a proiectului „Manifesto' semnat de Mihai Țopescu, susținută de criticul și istoricul de artă belgian Jan de Maere. Proiectul este o instalație outdoor, configurată in situ, în grădina castelului, un protest împotriva defrișărilor abuzive, ce suprapune pădurii naturale una ideală, a „Paradisului', așa cum o intitulează artistul. 

Bun cunoscător al României, artei și arhitecturii sale, criticul de artă Jan de Maere a declarat: „România are nenumărate valori, cum este Cioran, de exemplu, unul dintre cei mai mari filosofi ai secolului XX, apoi Enescu sau Sergiu Celibidache, în muzică. Această țară minunată trebuie vizitată, cu natura, bisericile sale pictate, folclorul, cu autenticitatea sa. Artistul pentru care azi suntem aici, domnul Mihai Țopescu, este un martor alert care ne pune în gardă cu privire la ceea ce ar trebui să ne preocupe.'

„Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin' s-a desfășurat sub auspiciile nobilei familii belgiene de Ligne, în prezența Altețelor lor Prințul Michel de Ligne și Prințesele Eleonore de Ligne și Anne de Ligne. 

„Suntem foarte încântați de acest eveniment, precum și de expoziția din castel, care a generat foarte multă notorietate în social media. Ne dorim cât mai multe astfel de manifestări artistice alături de Institutul Cultural Român, a declarat Prințul de Ligne. 

Château de Beloeil, supranumit „Versailles-ul belgian, este un domeniu cu o istorie de peste opt secole, aparținând familiei princiare de Ligne. Beloeil posedă o bibliotecă de peste 20.000 de cărți, picturi din secolele XV-XIX, mobilier creat de cei mai buni meșteșugari ai secolelor XVII și XVIII. Castelul și domeniul aferent sunt situate în apropiere de orașele Lilles și Valenciennes din Franța și Tournai și Mons din Belgia, și sunt deschise publicului larg, în perioada aprilie – octombrie. 

„Conceptul unitar al proiectelor pe care România le propune a fi găzduite de somptuoasele saloane ale Castelului Beloeil și de parcul acestuia evidențiază, nu doar creativitatea artiștilor români, ci și legăturile istorice între România și Belgia. Practic, Europalia România 2019, prin cele 260 de proiecte ce gravitează în jurul expoziției Brâncuși de la BOZAR, devine apogeul schimburilor culturale transfrontaliere și cel mai important spațiu de diplomație culturală din inima Europei', a spus doamna Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles și coordonator Europalia România.

Informații suplimentare: 


Vioara Stradivarius este simbolul rarității însăși. De-a lungul carierei sale, Antonio Stradivari a făurit în jur de 1000 de instrumente, dintre care aproximativ 600 mai sunt astăzi atribuite lui. Valoarea unei viori Stradivarius poate urca până la câteva milioane de euro. 

Avanpremiera prezenței României la Festivalul EUROPALIA, organizată la Castelul Beloeil, cu sprijinul partenerilor belgieni, constituie o ocazie unică pentru creionarea unui proiect complex, integrator, prin care Institutul Cultural Român dorește să arate publicului internațional o Românie creativă și originală. România este singura țară care beneficiază de o avanpremieră a Festivalului Europalia, în istoria de 50 de ani a Festivalului. 

De asemenea, scopul expozițiilor este de a evidenţia valorile noastre culturale şi spirituale, apelând la creații ale artiștilor de renume, respectaţi şi apreciaţi pentru arta lor. Mai mult decât atât, prezenţa artiştilor români în decorul unic al Castelului de Beloeil este un privilegiu pentru iniţierea unor demersuri de diplomaţie publică şi culturală şi anunţă, pe toată perioada desfăşurării sale, programul oficial al ediţiei EUROPALIA România 2019. 

România este ţară invitată a Festivalului Internaţional EUROPALIA, ocazie cu care își va pune în valoare, atât istoria impresionantă, cât şi scena artistică efervescentă. Prezenţa României la acest important festival, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale si Secretariatul General al Guvernului. 

Dintre cele peste 250 de evenimente, prin care România va arăta Europei tot ce are mai bun în cultură, evenimentele dedicate lui Constantin Brâncuși și civilizației dacice sunt vârf de lance ale EUROPALIA ROMANIA. Echipa EUROPALIA îl aduce pe Brâncuşi la Bruxelles, pentru prima dată, în perioada 2.10.2019 – 12.01.2020, expoziţia dedicată acestuia concentrându-se pe ambele direcţii ale operei sale (sculptură şi fotografie). Va fi un eveniment unic dedicat artistului şi studioului său, care era frecventat de lumea artistică a acelor timpuri (Amedeo Modigliani, Fernand Léger, Man Ray). Proiectul cuprinde opere importante din muzee şi din colecţii private din întreaga lume, incluzând Muza adormită, Sărutul sau Leda. Pe lângă sculpturile sale iconice, fotografii şi documente extraordinare, vor fi expuse şi opere ale contemporanilor săi, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin. 

Începuturile istoriei poporului român vor fi prezentate în expoziția „Daciaˮ (19.10.2019 – 26.04.2020). Piesele unice, care includ şi unele comori din aur şi argint, expuse pentru prima dată în Belgia, propun o întoarcere în timp şi spun povestea populaţiei indigene, dar şi cea a unor evenimente definitorii în istoria formării poporului român, cum ar fi cuceririle romane. 

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. 

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber