Alexandru Rafila, noi declarații despre doza a patra de vaccin împotriva Covid-19: „E adevărat”

Alexandru Rafila a declarat recent ce s-ar putea întâmpla după doza a patra de vaccin anti-Covid-19. Ministrul Sănătății a oferit câteva detalii importante referitoare la imunizarea repetată și susține că aceste seruri ar trebui adaptate după noile tulpini apărute.

Alexandru Rafila speră ca în viitorul apropiat, cetățenii să se poată vaccina doar o dată pe an, la fel ca în cazul gripei obișnuite.

„În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal. Și lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul. Vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială', a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), și-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a face și doza patru prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la oboseală în rândul populației, scrie Reuters.

Alexandru Rafila a comentat declarația acestuia și a explicat ce a vrut să spună oficialul de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra.

S-a discutat în unele state referitor la această doză. Unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare. Dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea. E adevărat că previne formele grave şi decesul. Trebuie adaptat noilor tulpini circulante. Și lucrul ăsta îl vedem şi la gripă', a explicat Ministrul Sănătății, potrivit sursei mai sus menționate.

Cât despre sfârșitul pandemiei, oficialul român de la Sănătate susține că doar respectarea măsurilor sanitare ar putea stopa din răspândirea virusului, nu o infectare în masă.

„Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut', a afirmat Alexandru Rafila.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri