Alexandru Andries lanseaza „Petala” si „Desen si arhitectura”

petalaPrimul vine sub forma unui disc cu 18 piese noi, intitulat Petala – disponibil atat pe suport CD, cat si sub forma de LP Vinyl pentru audiofili – si este insotit si ilustrat de un album de arta fotografica aparut la Editura Vellant. Cel de-al doilea vine sub forma unui volum intitulat Desen si arhitectura, fiind in egala masura un ghid in desen si un excurs prin memoria anilor de studentie si ucenicie din timpul regimului comunist.

PETALA
Discul Petala a prins forma plecand de la ideea unui material liric, in alt registru decat albumul social-politic OFICIAL, aparut in 2008 – dublat de dorinta unui altfel de sunet, care sa "imbrace" noile cantece in haine mai calde si mai potrivite mesajului: de aici doua sunete diferite de chitara, cea cu corzi de plastic (in stanga) si cea de jazz (in dreapta) care isi fac simtita prezenta pe intregul album si care dau un aer cu totul special inregistrarilor.

Cartea care insoteste discul poarta acelasi titlu, Petala, si este un album de versuri si fotografii despre deliciile detaliilor cotidiene. Volumul reproduce manuscrisele autorului, cuprinzand versurile celor 18 piese, insotite de mici desene si detalii grafice pe care Alexandru Andries le-a presarat printre randuri. O mica bijuterie pentru admiratorii artistului, volumul scoate la iveala o parte din bucataria de creatie & inspiratie a noului disc: unele versuri sunt notate pe servetele, altele pe bilete de avion, fiecare poarta data si locul in care au fost compuse, precum si modificarile facute ulterior.

DESEN SI ARHITECTURA
O pledoarie impotriva abandonarii desenului in arhitectura, albumul Desen si arhitectura este o lucrare pe cat de neobisnuita, pe atat de revelatoare. Dezvaluind o latura a lui Alexandru Andries mai putin cunoscuta publicului sau – aceea de profesor la Facultatea de Arhitectura si de pasionat de grafica –, albumul lansat la Editura Vellant reda schite, machete, fresce, fotografii, afise, picturi sau coperte create de studentul Alexandru Andries, pe care profesorul Alexandru Andries le comenteaza, explicandu-le rolul si importanta in formarea unui tanar arhitect.

Cititorul afla si despre tehnica portretului, si despre motivele pentru care un colaj al autorului a fost cu greu admis intr-o expozitie la Sala Dalles (fata din prim-planul colajului purta blue jeans), dar si despre aventura lucrarii de diploma a lui Andries, care a fost furata dupa o singura zi de expunere (lasand in urma un autor confuz: mandru pentru interesul manifestat, dar trist in urma pierderii).

Albumul este insotit de un DVD bonus, care contine inregistrarea VHS de la vernisajul expozitiei de arhitectura Caminul Artei 1987, la care au participat Alexandru Andries, Emil Barbu Popescu, Dorin Stefan si Viorel Simion.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri