Alexandra Ușurelu: “Muzica mea e o apă care leagă oamenii”

Cu un glas cald, pătrunzător, pe măsura frumuseţii sale interioare, Alexandra Uşurelu este un muzician care scrie o istorie. O poveste despre modul de a construi frumosul, pentru a-l dărui, zilnic, oamenilor.

Alexandra Ușurelu, tânăra artistă indie care a readus în ultimii ani bunul-simț pe scenele sălilor de spectacol din România prin muzica sa curată și producțiile surprinzătoare, a cunoscut succesul susținând peste 350 de concerte în ultimii trei ani și jumătate, în fața unui public ce preferă să-și aleagă singur muzica pe care o ascultă și să-și urmeze artiștii favoriți în săli.

Fără artificii și bling-bling, fără acțiuni agresive de promovare, Alexandra a reușit ceva ce poate părea, în România acestor ani, doar o firavă și fantomatică speranță a artiștilor: să câștige simpatia unui public larg, dar cu gusturi fine.

Mult timp ignorată de radiourile și de televiziunile comerciale, muzica pe care o cântă, muzica indie românească, a produs, de altfel, mai multe surprize în acest an: concerte indie cu vânzări de bilete asemănătoare în cifre (dacă nu chiar mai mari) cu cele ale artiștilor mult rulați „pe sticlă'. Subcarpați, Alternosfera, Alexandra Ușurelu sau Alexandrina Hristov sunt doar câteva nume care reușesc să atragă fani, plătitori de bilete, la concerte cu producții impresionante, atât în București, cât și în țară.

„Muzica este destinul meu'

Drumul Alexandrei a fost cumva urmarea firească a unei pasiuni din copilărie, când s-a trezit fascinată de înălţimi şi de magia sunetelor care îi alinau dorul depărtării de sora ei: „Am copilărit într-un orășel de la Dunăre și pentru mine este important lucrul acesta. În Dunăre, în apă, eu am învățat să «zbor». Mă ținea tatăl meu pe ambele brațe și îmi spunea: «Dă, tată, din aripi, hai, fetița mea, dă din aripi!».

Acolo am învățat să mă echilibrez și să înaintez în ciuda curenților. În curtea casei aveam un cireș uriaș. Îmi plăcea să mă urc în el până sus de tot. De acolo, de sus, îmi plăcea să privesc Dunărea, care lega orașul meu de cel al surorii mele, de care eram despărțită prin forța împrejurărilor. Asta mi se părea că o aduce mai aproape de mine. De atunci mi-am dorit să fiu ca o apă care leagă oamenii și așa am început să cânt.'

A realizat cu timpul, povesteşte Alexandra, că muzica urma să-i fie ceea ce pentru alţii s-ar putea numi destin. Lumea fabuloasă a sunetelor a fost pentru ea mai întâi relaxare, apoi iubire, transformându-se treptat într-o parte din sufletul ei, din felul în care simte, din modul în care îşi poate exprima liber emoţiile.

„Acasă' din sala de spectacol

„Cred că este greu de încadrat într-un tipar muzica pe care o cânt. Cântecele au o particularitate, sunt scrise ținând cont de personalitatea mea. Prin muzică, eu caut să fiu mereu aproape de oameni și de lumea lor interioară. Cred că muzica are puterea de a-ți accesa cele mai adânci sentimente, de a lumina umbre, iar eu asta sper, că ceea ce cânt aprinde în oameni veioze «de spart întunericul».

Sunt mulți ascultători care-mi spun, după concerte: «Să nu te schimbi niciodată». Cred că reușesc să umplu un gol cărora oamenilor nu le-a fost acoperit de ceva vreme: nevoia de sinceritate și de normalitate.

Pe scenă, eu nu pot fi altfel decât sunt acasă. Oamenii sunt casa mea. Să fii normal este un succes, o reuşită în lumea mea și a celor care mă ascultă', spune tânăra artistă. „Casa' Alexandrei este în sălile de spectacol, iar în sala de spectacol nu se găsesc semințe. E casa celor care ascultă fără să foșnească, a celor care pot cânta în cor fără să urle, iar oamenii aceștia nu sunt puțini. Însă ei au bunul-simț de a se face remarcați doar prin ceea ce întreprind.

Citește continuarea pe pagina următoare

Noul concept concertistic

Devenite deja o tradiție, concertele-eveniment susținute în luna ianuarie de Alexandra Ușurelu sunt de-acum un fenomen ce adună un public din ce în ce mai numeros, de la an la an. Pe 30 ianuarie 2017, artista a susținut două concerte simfonice sold-out la Teatrul Național din București, iar spectacolul „Am să fiu eu casa ta, pus în scenă la Sala Mare a TNB, a devenit rapid un reper de bun-simț și calitate.

Formatul de concert cu orchestră al Alexandrei este deja bine-cunoscut de publicul bucureştean, ce a fost cucerit în iarna lui 2016 cu spectacolul simfonic „Pur', desfășurat tot cu casa închisă în Sala Mare a Teatrului Național şi care a fost numit „Un concert ca o îmbrăţişare. Un spectacol deplin. Un spectacol-concept rafinat şi rotund'.

Disponibil acum în format DVD&blu-ray, concertul „Pur' a setat noi standarde în producția de spectacole ale artiștilor indie. Anul acesta, Alexandra, cea despre care s-a spus că este o „Norah Jones a României', va duce pentru prima oară și în țară acest concept de concert, alături de bandul său și de o orchestră de cameră.

La Iași (Casa de Cultură a Studenților), pe 14 februarie, la Cluj (Casa de Cultură a Studenților), pe 1 martie, la Timişoara (Sala Capitol a Filarmonicii Banatul), pe 11 martie, și la Constanța (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski'), pe 6 aprilie 2017, Alexandra va interpreta atât compoziţii noi, ce se vor afla pe următorul album, cât și cele mai de succes cântece de pe albumul său de debut, „La capătul lumii', de trei ori nominalizat, la numai trei luni de la lansare, la Gala Premiilor Muzicale Radio România la categoriile: „Cel mai bun debut', „Cel mai bun album' şi „Cel mai bun duet'.

Melodia care dă titlul albumului, scrisă pentru ea de Bobby Stoica, ex-Voltaj, cel care a reuşit cu doi ani în urmă să şi cucerească inima Alexandrei devenindu-i soţ, este un eseu superb despre regăsirea de sine, despre tărâmurile din noi rămase fără griji şi tristeţi şi despre distanţa faţă de tot ceea ce ne degradează sufletele. Fiindcă aşa este ea construită, spune.

Este un om care iubește interiorizarea, fără reflectoare şi camere care să-i scotocească prin suflet dacă ea nu-şi doreşte asta, un om care iubeşte simplitatea şi decenţa, care se bucură când e linişte, calm şi multă lumină.

O voce dăruită oamenilor

Despre delicata artistă, despre omul care este ascuns acolo, sub umbrele fabuloase ale muzicii pe care o aduce lumii, actorul Marius Manole spunea, cu ocazia lansării recentului videoclip al Alexandrei Ușurelu: „Îmi place cum există, îmi place discreția cu care își face loc în lume. Muzica ei mi se potrivește perfect. Mi-a plăcut mult să lucrez cu ea.

Alexandra Ușurelu e un om care adună în jurul ei energiile pozitive, le dă glas și îi face pe oameni puțin mai fericiți'. Cât despre planurile de viitor ale Alexandrei, ei bine… va continua să cânte. Pur şi simplu, să cânte, căci, dacă Dumnezeu i-a dat vocea, înseamnă că îi place să o asculte. Îi spun asta, iar tânăra cantautoare surâde, delicat şi modest: „E frumos spus, mulţumesc. Da. Şi, peste toate, asta este lumea mea. Lumea mea se împarte în visuri și fapte, iar fiecare pas de până acum mi-a îmbogățit această lume.'

Biletele la concertele din turneul „Am să fiu eu casa ta', susținut de Alexandra Ușurelu alături de bandul său și de o orchestră de cameră, pot fi achiziționate din rețelele eventim.ro, iabilet.ro, biletmaster.ro și de la distribuitorii autorizați.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Gina Buliga, Sorin Ghinea, Vali Greceanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete