Alex Alexandrescu și Silviu Chirilă sprijină educația copiilor defavorizați într-o manieră inedită

Doi tineri români stabiliţi în Marea Britanie au avut îndrăzneala unui efort spectaculos: să pedaleze 3.000 de km, de-a curmezișul întregii Europe, doar cu credinţa că iniţiativa lor îi va putea ajuta pe copiii defavorizați din România să-şi continue studiile.

Am pornit să scriu despre Alex Alexandrescu şi Silviu Chirilă și despre ineditul lor mod de a sprijini educația copiilor din casele de tip familial ale Fundației FARA, stârnit iniţial doar de ideea unei performanțe dificil de egalat și de dus la capăt, dar fără să ştiu prea bine ce voi găsi la celălalt capăt al istoriei.

Să te decizi să strângi donaţii şi bani pentru ca niște copii fără posibilități, orfani sau doar săraci lipiți, să poată merge la școală și să aibă astfel o șansă de a reuși în viață și să faci asta pedalând atâtea mii de kilometri, să îi faci pe alţii să fie alături de tine atunci când nu ai nimic de câştigat pare, pentru mulţi, un lucru neobişnuit.

EnTouRance pentru copii

O idee de voluntariat şi responsabilitate, specială prin ea însăşi, dar şi prin cantitatea uriașă de efort, de antrenamente şi de suflet pe care cei doi tineri le-au aşezat acolo. Drumul pe biciclete al lui Alexandru și Silviu a început la finalul lui aprilie, din faţa Parlamentului Marii Britanii, şi s-a încheiat la începutul lui iunie, când cei doi au sosit în piața din faţa Parlamentului României.

Cei doi sportivi au intrat pe bulevardul Unirii din București purtând steagul României, iar în Piața Constituției i-au așteptat, cu baloane, pancarte Ambasadorii FARA sunt Alteţa Sa Regală Prinţul Charles, Prinţesa Marina Sturdza şi Felicia Filip. si stegulețe, copiii îngrijiți de FARA, pentru care Silviu Chirilă și Alexandru Alexandrescu au pornit în această aventură pe două roți.

Alex Alexandrescu, unul dintre iniţiatorii „EnTouRance – London to Bucharest Cycle', spunea că au ales ca loc de pornire și sosire clădirile Parlamentelor din cele două țări fiindcă:„Parlamentul reprezintă locul decizional cu privire la viitorul ţării, iar cursa noastră face o legătură simbolică între Parlamentul britanic şi cel românesc.

Cu toate că s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE, cursa rămâne ca un simbol al speranţei că direcţiile celor două ţări vor fi, în continuare, unite'. În cele peste 30 de zile de pedalat, tinerii români, al căror proiect s-a numit „EnTouRance – London to Bucharest Cycle', au parcus 2.907 km, au traversat nouă țări (Marea Britanie, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, România), iar traseul lor a cuprins oraşele: Londra, Bruges, Rotterdam, Dusseldorf, Frankfurt, Viena, Bratislava, Budapesta, Timişoara, Craiova și, desigur, Bucureşti.

Un tur de forță fără discuție, cu atât mai de apreciat cu cât este atât de rar întreprins. Pentru a-i încuraja pe parcursul excursiei, copiii Fundației FARA le-au trimis filmulețe în care răzuiau pe o hartă țările pe care tinerii le lăsau în urmă.

Efort pentru educație

Proiectul acestei curse, povestesc cei doi tineri, un fel de competiție cu ei înșiși prin care au vrut să transforme o idee de mai bine, de ajutor educațional, în realitate, s-a născut după ce Silviu s-a întâlnit cu Iuliana Pătrăşcan (Lăpădat), o tânără orfană care a crescut în Casa „Sf. Gabriel' din București (despre povestea căreia a scris prima dată revista Avantaje), care acum locuieşte alături de soţul şi de bebeluşul ei la Londra și care i-a povestit lui Silviu despre importanţa Fundaţiei FARA în viaţa ei. Iuliana a fost printre primii copii intraţi în Casa de tip familial, a Fundației FARA, la deschiderea acesteia în 1999, a fost şi prima absolventă de facultate din Casa „Sf. Gabriel' şi este un exemplu pentru copiii mai mici din casă.

Gândul de a face un tur al Europei pe biciclete pentru a strânge fonduri destinate educației altor copii din casele FARA din România a fost creionat pe o idee simplă: oameni care fac bine în comunitate, devenind ei înşişi mai buni. „Prin această provocare am dorit să susţinem o cauză care operează în România, iar profilul Fundaţiei FARA s-a potrivit de minune cu planul nostru: o fundaţie româno-britanică dedicată sprijinirii copiilor şi tinerilor, care susţine educaţia ca mijloc de a trece peste problemele vieţii.

De asemenea, eu am mai avut contacte precedente cu FARA. Am donat haine la unul dintre magazinele din Londra ale fundaţiei, iar câteva săptămâni mai târziu am primit un e-mail în care mi s-a comunicat suma aproximativă strânsă din pachetul donat. Gestul m-a impresionat', povestește Silviu Chirilă, unul dintre cei doi cicliști.

copiii din fundatia FARA

De trei ori mai multe fonduri

Ideea a găsit ecou în inimile multor donatori care au decis să le sprijine inițiativa, iar cei doi tineri au strâns prin crowdfunding peste 2.600 de lire sterline, depășind de trei ori consecutiv suma propusă. De altfel, Silviu și Alex și-au finanțat singuri această aventură, astfel încât toți banii donați vor ajunge direct la fundație pentru a-i încuraja pe copiii din casele de tip familial „Sf. Nicolae' din Suceava și „Sf. Gabriel' din Popești Leordeni să-și continue studiile.

Despre ei, cei doi tineri vorbesc mai puţin, nu fiindcă s-ar ascunde, ci mai curând dintr-o modestie a omului care crede că faptele sale sunt cele ce trebuie să conteze. Preferă să povestească despre drumul pe două roţi și greutățile învinse: „Sigur că a fost greu. Foarte greu', spune Silviu Chirilă, care a venit în Anglia în 2010 ca să studieze Inginerie Electronică la Universitatea din Southampton și care acum este programator
la compania McLaren, și continuă zâmbind ca de-o aducere aminte:

„Cel mai greu a fost gândul că în fiecare dimineață ne trezim și trebuie să parcurgem 100 de kilometri și că a doua zi va fi la fel, și a treia zi, și tot așa. A trebuit să ne obișnuim cu durerea constantă în tot corpul, dar chiar și în cele mai grele momente mesajele primite de la copii și de la susținători, precum și donațiile ne dădeau energie să mergem mai departe, ca să ducem această călătorie la bun sfârșit'.

La rândul lui, Alexandru, care este în Anglia din 2011, când a început studiile la University of Manchester pentru o licență în management internațional cu specializare în studii americane și acum a absolvit masteratul în analiză economică și strategie, spune: „Dacă prin gestul nostru am reușit să-i inspirăm măcar puțin pe copii să persevereze în tot ceea ce fac, atunci ne-am atins scopul. Este prima excursie caritabilă pe bicicletă pe care o facem și am vrut să fie pentru educație, pentru că este un mijloc sigur de a trece peste problemele vieții'.

O mână întinsă

Uneori, iată, realizările oamenilor devin cu adevărat importante fiindcă influenţează în bine o parte a lumii din jur. Pentru că ajută. Indiferent că vorbim despre chemare ori despre vocație, importante sunt rezultatele acțiunilor lor. Și devin și mai importante atunci când scriu povești adevărate despre ajutor, dedicație, ambiție şi schimbarea unor vieţi.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Cătălin Lăzăroiu, Alex M. Alexandrescu, Silviu Chirilă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate