Alege bio pentru o alimentatie sanatoasa

Uncategorized

In limba greaca, "bios" inseamna viata. In lumea de consum, bio este marca produselor naturale, nemodificate genetic, fara ingrasaminte chimice, aditivi sau conservanti de sinteza.

Produsele bio se mai numesc organice si sunt obtinute conform unor standarde stricte, unanim acceptate in toata lumea. Cele vegetale provin din culturi nepoluate, fara pesticide sau ingrasaminte chimice, din plante nemodificate genetic.

Animalelor nu li se administreaza hormoni de crestere sau antibiotice, iar la prepararea produsului final nu se folosesc radiatii ionizante, conservanti sau alti aditivi alimentari. Pare simplu, dar de fapt e foarte complicat…

Agricultura si zootehnia realizate exclusiv pe cale naturala in urma cu cateva sute de ani par astazi un vis irealizabil. Civilizatia secolului XXI a adus modificari cantitative si calitative importante in modul nostru de viata si mai ales de hranire. Din pacate, mai mult nu a insemnat mai bun…

Natural inseamna intotdeauna sanatos?
Dupa entuziasmul starnit de obtinerea primelor rase de animale modificate genetic, care dadeau mai mult lapte sau carne, si a vegetalelor aratoase, dar fara gust, lumea si-a dat seama ca legumele din gradina bunicilor, ciupercile de padure si laptele vacilor care pasc pe pasuni sunt, de fapt, cele bune. Bune la gust, bogate in substante nutritive si lipsite de toxicitate.

Atentie insa: bio nu inseamna si dietetic! Zaharul din sfecla cultivata biologic este la fel de daunator sanatatii ca orice alt zahar rafinat, la fel si untul in exces sau slanina, oricat de sanatos ar fi crescut animalul din care provin acestea.

Vandute initial in curtile micilor producatori sau in piete locale, produsele bio se gasesc astazi si in supermarket. In SUA, vanzarile de alimente organice au crescut cu 17-20% pe an, fata de cele 2-3 procente inregistrate anual la cres-terea consumului de alimente conventionale.

Revolutia ecologica se extinde si in Europa, cantitatea produselor obtinute fara pesticide dublandu-se in ultimul deceniu. In Italia, statul a hotarat ca pranzurile vandute copiilor in scoli sa fie compuse din produse exclusiv organice. In Marea Britanie (lider in agricultura ecologica) recent au fost alocate culturilor bio peste 680.000 de hectare, lucru care o situeaza inaintea Frantei, cu o suprafata de doua ori mai mare.

Austria si-a propus ca 10% din mancarea organica sa fie produsa intern. In Germania toata mancarea destinata bebelusilor este exclusiv bio, iar Münchenul utilizeaza produse organice la peste 30% din productia de paine. Desi alimentele bio sunt cu 40% mai scumpe decat celelalte, consumul lor e in crestere si in Romania.

Cota lor de piata este estimata la cca 2% in urmatorii 5 ani, Romania inregistrand cresteri mai rapide in acest sector decat celelalte tari europene. Produsele bio cultivate la noi sunt mai ales cerealele, plantele oleaginoase, fructele de padure, legumele si fructele, iar din 2006, avem si paine, ulei de floarea-soarelui, suc de mere si ceaiuri medicinale din culturi bio. In 2005, suprafata totala cultivata ecologic a crescut de 6 ori fata de cea din 2005.

Mare parte din produsele bio romanesti se regasesc pe pietele externe. Nucile, ciupercile si cerealele reprezinta peste 50% din exporturile ecologice. Fructele si legumele, laptele si produsele lactate sunt la fel de bine cotate pe piata europeana bio, iar Italia, Germania, Elvetia si Olanda sunt principalele lor destinatii. 75% din mierea de albine ecologica este rezervata exportului.

In importurile de produse ecologice (in cantitati foarte mici, de alt-fel) intra cafeaua si ciocolata, zaharul brun din trestie (Brazilia), biscuitii si napolitanele din Olanda, Italia si Germania sau painea ecologica din Polonia. Produsele de panificatie organice au fost si printre primele cu mare cautare pe pietele externe.

Un exemplu este "Le pain quotidien", un lant francez de bistrouri de mare succes, care, pornind de la ideea painii ?perfecte? (in 1990), a deschis in urmatorii 3 ani 16 brutarii in Europa. In 1997 a cucerit America (prima brutarie la New York) si pana astazi a mai adaugat 10 tari la portofoliul de vanzari.

Alege bio

Eticheta bio
Dupa 18 luni de controverse, Uniunea Europeana a cazut de acord asupra noului sistem de etichetare a produselor bio. Acesta va fi introdus din 2009 si va fi insotit de un set nou de reglementari in domeniul obtinerii culturilor ecologice.

Pentru a fi etichetate astfel, produsele trebuie sa contina ingrediente organice in proportie de cel putin 95%. Etichetele vor cuprinde si un logo special al UE, plus specificarea originii produselor si a tipului de ingrediente organice care intra in componenta acestora.

Ele vor fi insotite de logo-uri nationale sau private, in functie de reglementarile fiecarui stat membru. Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla “ae” (agricultura ecologica) si, evident, termenul de valabilitate. Acesta este mai mic in cazul produselor bio, care nu contin aditivi (conservanti) de sinteza.

7 motive pentru alegerea bio

1. Consumi sanatos. Eliminand posibilitatea prezentei substantelor chimice din hrana, reduci si cantitatea de toxine ingerate odata cu ea. Dar de cultivarea organica a cat mai multor suprafete nu beneficiezi doar tu si familia ta, ci si cei care le produc si recolteaza, mediul inconjurator si locuitorii lui.

2. Reduci poluarea. Poluarea cu pesticide si ingrasaminte chimice nu este limitata doar la suprafata cultivata, ci cuprinde si apele care o strabat, comunitati aflate la mari distante si chiar si
fauna delicata a oceanelor. Golful Mexic “beneficiaza” de o zona moarta intinsa pe 22.000 km patrati! (revista “Science”, august 2002).

3. Iti protejezi copiii si nepotii. Siguranta nivelurilor de poluare a fost testata pe adulti, nu si pe copii. Dar bebelusii infrunta un risc toxic urias chiar din perioada postnatala, impreuna cu mama. Conform specialistilor, expunerea la niveluri fie doar si joase de poluare cu pesticide poate afecta sistemul nervos. Studiile au aratat ca aceste substante cresc riscul de aparitie a cancerului si infertilitatii.

4. Pastrezi bogatia solului si a recoltelor. Folosirea principiului culturilor alternative si a ingrasamintelor organice in locul amoniacului, de exemplu, duce la pastrarea substantelor
nutritive existente in sol si la cresterea substantiala a nivelului de vitamine si minerale in produsul recoltat.

5. Pastrezi gustul si aroma bucatelor. Toata lumea stie: mancarea organica are gust si savoare. Are mai putini nitriti si mai multi antioxidanti. Tu ce alegi?

6. Eviti efectele adverse ale noilor “cuceriri ale stiintei”. Cu 11 ani in urma, modificarile genetice se faceau doar in laborator. Astazi, ele sunt prezente pe ogoare si in farfuriile noastre. Plantele MG sunt mai rezistente la daunatori, dau productii mai mari, sunt mai frumoase si arata fabulos, dar consumul lor extensiv nu a trecut inca testul timpului. Unii cercetatori sustin ca alimentatia cu hrana modificata genetic ar putea avea, in cateva zeci de ani, urmari incalculabile.

7. Promovezi biodiversitatea si cultura naturii. Zumzetul albinelor, ciripitul pasarelelor, fosnetul frunzelor te anunta ca totul in jurul tau e viu si intr-un echilibru perfect, adesea alterat
de interventia umana. Fermele organice inseamna respect fata de acest echilibru si fata de caracterul local al fiecarui produs. Indiferent ca e vorba despre fructe de sezon, cafea importata sau branza de burduf, mancarea organica pastreaza savoarea locurilor si marca celor care o produc.


Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din