Ai un adolescent rebel? Iată cum să te apropii de el

Sunt convinsă că orice părinte se teme de perioada adolescenței copilului său. Acea perioadă în care copilul cuminte și drăgălaș, mai mult sau mai puțin ascultător, se transformă în ceva aproape de nerecunoscut, un adolescent rebel. Un tânăr încăpățânat și sfidător asupra căruia simți că ți-ai pierdut controlul, care s-a înstrăinat și pare că are un singur obiectiv: să-ți fie mereu împotrivă și să te aducă la exasperare. 

Greu de gestionat această perioadă? Da, dar nu imposibil. Și nu uita ceva esențial: nu durează o veșnicie. La un moment dat se va maturiza. Tocmai pentru ca să pornești oarecum pregătită la acest drum anevoios, este bine să știi de la început că ceea ce se întâmplă cu adolescentul este influențat de factori biologici. Comportamentul lui are legătură cu dezvoltarea creierului în această perioadă, mai exact cu zonele cognitive care evoluează în perioada adolescenței.

Pe lângă asta, el evoluează și emoțional, într-un ritm mai rapid decât până acum. Este o perioadă în care tânărul dorește să își stabilească identitatea și caută recunoașterea ei de către părinți, colegi și prieteni. În aceeași măsură în care își dorește să fie acceptat de toate aceste grupuri, este dispus să se și revolte împotriva lor dacă simte că este controlat în vreun fel.

Exact în această perioadă, a adolescenței, tânărul resimte și o nevoie intensă de a se separa de părinți, nu neapărat fizică. Un caz fericit este acela în care adolescentul este sfidător cu părinții, dar măcar respectă în continuare regulile stabilite și își ia numai libertățile cunoscute deja. Conflictele semnificative se nasc în familie atunci când tânărul începe să descopere și defectele părinților, pe care până atunci nu le-a sesizat, și devine obiectiv și critic.

Pe de o parte neuronii…

Viața cu un adolescent nu este deloc ușoară. Mai ales atunci când el manifestă violență, imprudență, delicvență, abuz de alcool sau de droguri. Or, la polul opus, este deprimat. Pentru părintele unui astfel de tânăr viața devine un calvar: este epuizat, nedormit, în permanență îngrijorat pentru că nu știe unde este copilul său, cu cine este și ce face.

Te poți simți disperat pentru că orice încercare de a comunica este sortită eșecului, luptele sunt interminabile și sfidarea pe față. Și totuși există pași pe care îi poți face pentru a-ți ușura stresul și a face ordine în haosul din familie, ajutând totodată și adolescentul să facă trecerea la statutul de tânăr fericit și de succes.

Deși uneori îți pare greu de crezut, adolescentul nu este o ființă extraterestră dintr-o planetă îndepărtată. Doar că creierul lui se dezvoltă în continuare activ și procesează informațiile diferit față de creierul unui adult. Cortexul frontal – partea creierului folosită pentru gestionarea emoțiilor, luarea deciziilor, rațiune și control – este restructurat și formează noi sinapse într-un ritm incredibil. Creierul va atinge deplina maturitate abia la vârsta de 20 de ani. Ia-o ca pe o veste bună.

… și pe de alta hormonii

Copilul tău te-a depășit în înălțime și în unele privințe pare matur. Adevărul este că de cele mai multe ori este pur și simplu incapabil să gândească lucrurile ca un adult. Și asta pentru că „își bagă nasul' și hormonii care sunt produși în timpul schimbărilor fizice ale perioadei, complicând lucrurile. Sigur, aceste transformări nu scuză total comportamentul adolescenților și nici nu îi scapă de răspundere pentru acțiunile lor.

Dar pot ajuta la explicarea motivului pentru care se comportă atât de impulsiv sau frustrează părinții și profesorii cu deciziile lor aberante, anxietatea socială și atitudinea rebelă. Înțelegând modul în care adolescentul se dezvoltă te poate ajuta să găsești modalități de a rămâne conectat cu el și de a depăși problemele împreună. Este important să înțelegi și să accepți că adolescentul este o persoană cu propria personalitate, cu propriile păreri și gusturi.

Dar și că, oricât de mult pare să se îndepărteze emoțional de tine și indiferent de cât de independent pare că este, el continuă să aibă nevoie de atenția și dragostea ta.

Comportamentul tipic al unui adolescent rebel

Cum spuneam, copilul tău nu este un extraterestru, chiar dacă ți se pare că nu îl mai recunoști. Psihologii au o întreagă teorie legată de transformările care au loc în adolescență, ele fiind aproape clasice. Cum ar veni, este un model cunoscut, după un tipar anume. Cu mici excepții, câteodată. Iată cam cum arată comportamentul tipic.

Schimbarea aspectului

Moda este foarte importantă pentru adolescenți. Iar acest lucru poate însemna că poartă haine provocatoare și vrea să iasă în evidență, de exemplu, printr-o culoare ciudată a părului, printr-un tatuaj sau piercing. Abține-te de la critici și proteste. Datoria ta este să îl avertizezi asupra riscurilor, în privința tatuajelor și piercingului. Interzicându-i categoric îl vei ambiționa să o facă. Și dacă asta vrea, așa va face, oricum. În privința culorii părului… moda se schimbă. La fel și adolescentul.

Semnale de alarmă: schimbările de aspect sunt însoțite în general și de probleme școlare sau alte schimbări negative în comportament. Pot apărea manifestări de autovătămare, scăderi sau creșteri în greutate.

adolescent rebel

Comportamentul rebel

Când un adolescent începe să își caute independența, să fii convinsă că încep și certurile tale cu el. E clasic. Semnale de alarmă: violență (în familie și nu numai), absenteism școlar, încercarea de a-și impune propriile „legi'.

Modificări ale dispoziției

Hormonii „lucrează' neobosiți și adolescentul experimentează schimbări de dispoziție, comportament iritabil și o luptă pentru gestionarea emoțiilor.
Semnale de alarmă: schimbări rapide de personalitate, tristețe persistentă, anxietate, tulburări de somn (care pot indica depresie). Ia în serios oricare dintre aceste manifestări, inclusiv amenințarea cu suicidul.

Experimentarea alcoolului, tutunului sau drogurilor

Adolescenții sunt tentați să încerce alcoolul, țigările și drogurile. O discuție deschisă și sinceră pe acest subiect poate fi o modalitate în care măcar încerci să previi sau să stopezi o astfel de posibilă dependență.

Semnale de alarmă: când consumul de alcool sau droguri devine obișnuit, în special atunci când este însoțit de probleme la școală sau acasă, poate indica faptul că s-a ajuns la abuz.

Influențarea de către prieteni

Prietenii devin extrem de importanți pentru adolescent și pot avea o influență mare asupra alegerilor sale. Pe măsură ce adolescentul se concentrează mai mult asupra acestora, inevitabil se distanțează de părinți. Acest comportament te va răni, dar nu înseamnă că fiul/fiica ta nu are în continuare nevoie de dragostea părintească.

Semnale de alarmă: refuzul de a respecta regulile și limitele impuse, evitarea asumării consecințelor comportamentului prin folosirea minciunii. Pe de altă parte, nu e în regulă nici dacă adolescentul petrece prea mult timp singur și nu are niciun prieten.

Creează o legătură cu adolescentul tău

Poate părea greu de crezut – având în vedere furia sau indiferența lui față de tine -, însă adolescenții încă mai doresc dragoste, aprobare și acceptare din partea părinților. Contactul direct, față în față, este cea mai rapidă și mai eficientă cale de a reduce stresul și se a deschide căile de comunicare dintre voi:

1. Fii conștientă de propriile niveluri de stres. Nu trebuie să încerci să comunici cu adolescentul când ești supărată. Așteaptă să te calmezi și abia apoi inițiezi o conversație. Vei avea nevoie să-ți aduni toată răbdarea și energia pozitivă.

2. Fii mereu prezentă pentru adolescentul tău. Invitația de a sta de vorbă la o cafea s-ar putea să-ți fie primită cu sarcasm ori să fie de-a dreptul respinsă. Dar tot merită să încerci, pentru că așa îi arăți că ești disponibilă. Insistă să luați masa împreună, fără televizor și telefon, fără tot ce ar putea să vă distragă atenția.

Privește-l în ochi când îi vorbești și cere-i să te privească în ochi. Nu renunța dacă primești răspunsuri monosilabice sau ridicări din umeri. Poate că va trebui să serviți multe mese împreună, în tăcere, până când adolescentul va dori să se deschidă în fața ta. Important este să știe că are mereu ocazia asta, numai să-și dorească.

3. Găsiți un teren comun. Tații și fiii se conectează adesea datorită sportului, iar mamele și fiicele datorită filmelor sau… bârfelor. Obiectivul este să găsești interese comune despre care poți discuta cu calm. Adolescentul se poate simți mai confortabil și e posibil să vrea să abordeze și alte subiecte. Care te interesează mai tare decât meciul sau filmul.

4. Ascultă fără să judeci, fără să dai sfaturi. Când copilul îți vorbește, este important să îl asculți fără să îl judeci, întrerupi sau critici, fără să îi oferi sfaturi dacă nu ți le cere. El vrea doar să se simtă înțeles și apreciat de tine, așa că menține contactul vizual și concentrează-te asupra lui, chiar și atunci când nu te privește. Dacă în timp ce îți vorbește îți verifici e-mailul sau arunci priviri către televizor, el va simți că nu este important pentru tine.

5. Așteaptă-te să te respingă. Adolescentul poate răspunde adesea cu furie sau iritare la tentativele tale de a comunica. Rămâi relaxată și așteaptă să se calmeze. Încearcă mai târziu, când sunteți amândoi liniștiți. Conexiunea pe care ți-o dorești cu el cere timp și efort. Perseverează, pentru că până la urma tot vei reuși.

Ce faci dacă este violent

Dacă ai un adolescent care manifestă furie, agresivitate sau violență, aproape sigur că trăiești permanent o stare de frică. De fiecare dată când sună telefonul sau la ușă, te înspăimântă gândul că poți primi vreo veste proastă, că a fost rănit sau că el a rănit pe cineva. Da, și adolescenții au dreptul să se mai și supere, dar acea mânie și-o exprimă fie verbal, fie lovind ușile sau pereții.

Unii își îndreaptă însă furia către părinți. Pentru orice părinte este o experiență profund supărătoare, cu atât mai mult pentru o mamă singură. Pentru ea ar putea fi chiar traumatizantă. Reține că nu trebuie să trăiești sub amenințarea cu violența! Ai dreptul să te simți în siguranță fizică.

Dacă adolescentul tău este violent față de tine, solicită ajutor imediat. Sună o rudă, un prieten sau chiar poliția, în cazurile extreme. Și nu te simți vinovată pentru asta. Nu înseamnă că nu-ți iubești copilul. Înseamnă doar că tu și/sau familia ta vreți să fiți în siguranță.

Citeste si

Psihologii avertizează: un copil neînțeles devine un adolescent prins în capcana adicțiilor

Ce riscă adolescenții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte?

Comportamentul adolescenților are cauze biologice. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre creierul unui adolescent.

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie