Ai probleme cu tiroida? Iată ce să NU mănânci:

Tiroida este o glandă în formă de fluture, poziționată la baza gâtului. Aceasta este responsabilă cu secreția de hormoni, cei care controlează în principal metabolismul. Disfuncțiile acesteia sunt în general dictate de genetică, dar stresul, toxinele de mediu și dieta joacă și ele un rol important. Iată ce să nu mănânci dacă ai probleme cu tiroida:

Preparate fast-food

Există o mulțime de motive pentru care trebuie evitate preparatele fast-food. Dar când vine vorba de boala tiroidiană trebuie avut în vedere că acestea conțin multă sare dar foarte puțin iod. În hrana preparată acasă folosim sare iodată, ceea ce este în regulă. Însă unitățile de tip fast-food nu sunt obligate să folosească acest tip de sare.

Alimente procesate

La fel ca preparatele fast-food, alimentele procesate conțin, de asemenea, multă sare dar foarte rar iodată. Multe dintre aceste produse, chiar și cele dulci, conțin mai mult de 20% din cantitatea zilnică de sare. Într-o singura „porție'! O dietă care conține prea mult sodiu vă pune în pericol în fața bolilor de inimă și hipertensiunii. Iar alimentele procesate sunt neîntrecute.

Grâu

Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul din grâu, orz și secară nu poate fi digerat. Pentru un motiv care nu este complet clar, persoanele cu boală celiacă au un risc mai mare de tulburare tiroidiană. Deci, dacă ați fost diagnosticată cu celiachie, evitarea glutenului este importantă. Nu numai că susține o digestie sănătoasă, dar reduce și riscul de a dezvolta o tulburare tiroidiană.

Soia

Considerată multă vreme un substitut sănătos al produselor din carne, în ultimii ani au apărut dovezi că soia afecteaza negativ funcția tiroidiană. Soia poate absorbi iodul, deci dacă aveți deja un deficit, riscul de a dezvolta hipotiroidism crește semnificativ..

Organe

Ficatul, rinichii și inima conțin cantități mari de acid alfa lipoic, despre care se știe că reduce inflamația și susține funcția cognitivă. Dar, în exces, acidul lipoic poate afecta și funcția tiroidiană.  Un aport de acid alfa lipoic nu este recomandat persoanelor care iau deja medicamente pentru tiroidă deoarece le poate modifica funcția.

Legume crucifere

Broccoli, varza sau conopida sunt foarte sănătoase pentru că oferă o mulțime de fibre, vitamine și minerale importante. Cu toate acestea, dacă aveți o deficiență de iod, este mai bine să stați departe de ele. Procesul de digestie pentru această categorie blochează capacitatea tiroidei de a utiliza iodul.

Dulciuri

O tiroidă dereglata încetinește metabolismul și asta poate duce la creștere în greutate și dacă nu consumi mult zahăr. Imaginați-vă cum este dacă vă mai și plac dulciurile… Reducerea cantității de zahăr consumate este primul lucru pe care îl poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a reduce urmările unei afecțiuni tiroidiene.

Foto: 123rf

Citeste și:

Iată care sunt medicamentele, vaccinurile și terapiile ce pot învinge noul coronavirus

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate