Ai mucegai în casă? Iată ce trebuie să știi:

Să ai mucegai în casă înseamnă o problemă în plus pentru toate familiile. În orice anotimp poți să ai surpriza să apară mucegai în casă. Fie că este o iarnă rece, o toamnă umedă sau o vară înăbușitoare, activitățile din interior pot crea umezeala specifică apariției mucegaiului.

Locuința ta e impecabil de curată dar ai mucegai în casă? Iată de ce:

Mucegaiul poate crește pe pereți, haine, cărți, jucării și chiar pe sub pardoseală, sub tapet, parchet, în spatele tablourilor și oglinzilor. Poate transforma bunurile prețioase în relicve mucegăite care par numai bune de aruncat la gunoi. Dar mai presus de asta: mucegaiul este un pericol pentru sănătate.

Mucegaiul se răspândește repede odată apărut în casă. Ține cont că trebuie să reduci la minimum factorii care favorizează apariția lui. Printre măsurile de prevenție cele mai uzuale sunt golirea frecventă a coșului cu gunoi (nu-l lăsa prea mult timp în bucătărie cu resturi de mâncare). Sistemul de aer condiționat poate fi, de asemenea, o sursă pentru mucegai. Prin urmare, ar trebui să-l cureți în mod regulat și cu atenție, nu doar șters superficial cu o cârpă.

Creșterea mucegaiului în interior este cel mai probabil să aibă loc în lunile de toamnă și iarnă.

Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente, care se înmulțesc prin spori. Există multe tipuri diferite și pot apărea atât în ​​interior, cât și în exterior. Mucegaiurile produc spori care se răspândesc plutind în aer. Sporii de mucegai sunt prezenți în toate mediile interioare. Nu există nicio modalitate de a preveni sporii iar aceștia pot persista în condiții în care mucegaiul în sine nu poate crește.

Sporii de mucegai se dezvoltă în medii umede și calde, așa că atunci când aterizează pe un loc umed, încep să crească și să se dezvolte. Pot crește pe o varietate de suprafețe diferite, inclusiv țesătură, hârtie, lemn, sticlă și plastic. Pe măsură ce cresc, pot digera materialul pe care cresc.

Tipuri de mucegai

Nimeni nu știe câte tipuri de mucegai există, dar experții estimează că ar putea exista în jur 300.000. Unele dintre ele au șanse foarte mari să apară și să se dezvolte în casă.

Mucegaiurile comune de interior includ:

Alternaria: apare în locuri umede din interior, cum ar fi dușuri sau sub chiuvete cu scurgeri.

Aspergillus: acesta crește adesea în interior, pe praf, alimente sub formă de pulbere (făină, mălai, griș, etc) și materiale de construcție, cum ar fi gips-carton.

Cladosporium: poate crește în zone reci sau calde. Tinde să apară pe țesături și suprafețe din lemn.

Penicillium: acesta tinde să crească pe materialele deteriorate de apă: țevi, inox, PVC. Adesea are un aspect albastru sau verde.

Mucegaiurile iau o varietate de forme și texturi. Ele pot fi albe, negre, galbene, albastre sau verzi și arată fie ca o decolorare fie ca o pată sau un grup de pete pe o suprafață. De asemenea, pot avea un aspect catifelat, neclar sau aspru, în funcție de tipul de mucegai și de locul în care crește.

Cum intră mucegaiul într-o casă?

Atenție: mucegaiul se poate atașa de animalele de companie. Sporii de mucegai sunt peste tot, atât în ​​interior, cât și în exterior, dar nu sunt vizibili cu ochiul liber.

Sporii pot intra în casă:

Prin aer: pot pătrunde prin ferestre deschise, uși și sisteme de ventilație.

Prin atașarea de obiecte sau oameni: vehiculele includ îmbrăcăminte, pantofi și animale de companie.

Mucegaiul se răspândește vertiginos doar dacă sporii aterizează pe unde există condițiile ideale pentru creștere, cum ar fi umiditatea. Dacă mediul este nepotrivit pentru spori, aceștia nu se dezvoltă și nu provoacă o problemă. Locurile în care apare adesea mucegaiul includ: zonele în care au avut loc scurgeri și inundații, ferestrele unde se formează condens, locuri în care aerul nu circulă, de exemplu, în spatele unui dulap.

Materialele celulozice umede sunt cele mai susținătoare pentru creșterea mucegaiului. Exemplele includ:

 • produse din hârtie, inclusiv tapet
 • carton
 • tavan fals
 • produse din lemn
 • materiale de izolare
 • tapițerie și alte țesături

Creșterea mucegaiului este de obicei vizibilă și adesea produce un miros de mucegai. Poate deteriora articolele de uz casnic și poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății.

Mucegaiul afectează grav sănătatea. Ce efecte poate avea mucegaiul asupra corpului unei persoane?

Mucegaiul pune în pericol sănătatea, chiar și persoanelor care nu au alergii sau probleme respiratorii. Este de ajuns ca într-o perioadă sistemul imunitar să nu fie foarte puternic pentru ca sporii de mucegai să afecteze aparatul respirator al organismului.

Probleme de respirație
Pe măsură ce mucegaiul crește, sporii, celulele, fragmentele și compușii organici instabili pot pătrunde în aer. Pot produce alergeni, iritanți și micotoxine. Unele dintre acestea pot fi toxice, în special pentru persoanele care au o sensibilitate la ele.

De asemenea, umiditatea încurajează descompunerea materialelor, crescând volumul particulelor sau prafului din aer. Aceste particule pot irita plămânii, nasul și gâtul, în special la o persoană care are deja o problemă de respirație, astm bronșic sau o afecțiune pulmonară cronică.

Problema unei alergii la mucegai este că ea este recunoscută foarte târziu. Acest lucru se datorează faptului că simptomele sunt adesea asociate cu infecții și probleme de respirație, iar nasul care curge e legat de multe ori de o vizroză sau răceală, nu de… mucegai.

Alergie
O persoană cu o sensibilitate sau alergie la orice particule legate de mucegai poate reacționa imediat. Alergiile la mucegai pot produce simptome similare cu alte alergii, cum ar fi febra fânului sau alergia sezonieră.

Simptomele includ:

 • un nas blocat sau care curge
 • mâncărime în nas
 • mâncărime în gât
 • strănut
 • ochii umezi
 • persoanele cu alergie la mucegai, precum și astm bronșic au șanse mai mari de a avea un atac de astm atunci când există mucegai în mediu.

Aspergiloza

Unele tipuri de mucegai, cum ar fi Aspergillus , pot cauza o problemă gravă de sănătate, cunoscută sub numele de aspergiloza. Majoritatea oamenilor pot respira sporii acestei ciuperci fără a se îmbolnăvi, dar persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau o boală pulmonară deja existentă pot avea o reacție severă.

Sunt tipuri diferite de aspergiloză:

Aspergiloza bronhopulmonară alergică: Aceasta afectează plămânii și poate cauza probleme grave de respirație.

Sinuzita alergică cu aspergillus: Aceasta afectează nasul și poate cauza migrene severe.

Aspergilom: Aceasta poate provoca tuse, (cu sânge), precum și probleme de respirație.

Aspergiloza pulmonară cronică: simptomele includ probleme de respirație, tuse și scădere în greutate.

OMS a demonstrat că mucegaiul și agenții microbieni pe care îi produce pot crește riscul de infecții bronșice și fungice.

Există dovezi clare că mucegaiul că duce la:

 • pneumonită de hipersensibilitate
 • bronşită
 • alveolită alergică
 • rinosinuzită cronică
 • sinuzită alergică fungică
 • probleme ale tractului respirator inferior la copiii anterior sănătoși

Ce faci dacă ai mucegai în casă? Protecție și prevenire:

Controlul umidității este cheia pentru prevenirea creșterii mucegaiului în interior. De asemenea, este important să păstrați casa curată și bine ventilată.

Cauzele umidității în casă includ:

 • respirația oamenilor din interior și a animalelor de companie
 • utilizarea apei pentru spălat și gătit
 • umiditatea din aer, de exemplu, în zilele ploioase sau umede
 • scurgeri de apă
 • o locuință cu ferestre și uși bine închise
 • Agenția pentru Protecția Mediului sfătuiește oamenii să urmărească un nivel de umiditate sub 60%.

Îndepărtarea mucegaiului

Ștergeți suprafețele dure cu un produs adecvat, apă și săpun sau cu o soluție de înălbitor (clor) puternic diluată. Uscați întotdeauna suprafețele după utilizare pentru a preveni reapariția mucegaiului. Nu lăsați suprafețele umede, să se usuce singure. Spălați sau ștergeți suprafețele poroase și verificați regulat pentru a vedea dacă mucegaiul a revenit, deoarece se poate infiltra în aceste materiale. Dacă mucegaiul continuă să reapară, luați în considerare eliminarea acestor articole. Întrebați la magazinul cu articole specifice despre vopselele antifungice și alte produse care pot ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului.

Toate mediile interioare au spori de mucegai în ele, dar acest lucru nu îi afectează pe majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar compromis pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire, și în special de agravare a problemelor pulmonare, dacă există spori de mucegai și mucegai în mediu. Alții pot prezenta reacții alergice grave, greu de tratat.

Foto: pexels.com

Citeste și:

Alergia la mucegai este mai gravă decât îți închipui

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro