Ai fost diagnosticată cu tiroidită autoimună? Iată la ce trebuie să fii atentă!

Tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto sau tiroidită limfocitară cronică, este principala cauză a hipotiroidismului. Cum îți poate influența acest diagnostic stilul de viață?

Pe cât este de mică, pe atât e de importantă glanda tiroidă. Acest organ care nu cântărește mai mult de 30 de grame, situat la baza gâtului, ca un fluture, controlează activitatea fiecărei celule din corp. Cum face asta? Procesul este unul extrem de complex. Pe scurt, activitatea ei s-ar putea explica prin faptul că aceasta secretă exact cantitatea de hormoni necesară pentru a ajuta celulele la transformarea substanțelor nutritive în energie. Altfel spus, la funcționarea metabolismului. Astfel se explică de ce o dereglare hormonală are efecte atât de neplăcute asupra organismului.

Tiroidita autoimună

Cunoscută și sub numele de tiroidita Hashimoto (după medicul japonez care a descoperit-o, în 1912), această afecțiune este principala cauză a hipotiroidismului. Fără un motiv clar, sistemul imunitar produce anticorpi care „atacă', în mod greșit, glanda tiroidă. Aceasta este forțată astfel  să producă mai puțini hormoni sau chiar deloc.

Acest lucru se traduce, în corp, prin simptome precum: îngrășare, piele uscată, căderea părului, stare de oboseală, depresie, constipație sau sensibilitate la frig.

În plus, femeile cu vârste între 30 și 50 de ani, sunt „preferate' de această afecțiune, în detrimentul bărbaților.

Certitudinea diagnosticului

Există câteva analize de sânge (nivelul hormonilor T3 și T4), nivelul TSH-ului (hormonul care stimulează tiroida), nivelul anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza) și nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina. La acestea se adaugă o discuție despre istoricul medical și un examen fizic. Prin acesta medicul poate palpa zona gâtului, pentru a observa dacă există schimbări în dimensiunea glandei tiroide. Și nu în cele din urmă, se poate face o ecografie tiroidiană.

Tratamentul tiroiditei autoimune

În funcție de rezultatele analizelor, medicul endocrinolog poate stabili dacă e nevoie sau nu de tratament. Acesta presupune suplimentarea cu hormoni tiroidieni și repetarea frecventă a testelor, pentru a ajunge la echilibrul hormonal dorit. În plus, se recomandă un stil de viață care să includă activitatea fizică frecventă și renunțarea la fumat.

De ce este importantă supravegherea acestui diagnostic?

Pentru că fără o monitorizare, pot apărea complicații la nivel cardiac, anemie, un nivel crescut al colesterolului, precum și un libido scăzut.

 

Citește și: Cum ajuți o persoană diagnosticată cu Alzheimer?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate