Aceste medicamente cu prescripție medicală pot reduce eficacitatea vaccinurilor COVID-19

Cercetătorii de la Michigan Medicine au descoperit că aproape 3% dintre adulții americani asigurați sub 65 de ani iau medicamente care slăbesc sistemul imunitar.

Acest lucru este important, deoarece administrarea acestor medicamente poate crește riscul unei infecții COVID-19 și a spitalizării unei persoane, dacă contractează virusul.

Există, de asemenea, dovezi în creștere că aceste medicamente pot reduce eficacitatea vaccinărilor COVID-19.

Ce medicamente pot suprima sistemul imunitar?

Autorul principal dr. Beth Wallace, reumatolog la Michigan Medicine, a spus că medicamentele imunosupresoare sunt, de obicei, utilizate pentru tratarea afecțiunilor în care există un răspuns imun inadecvat care are puterea de a deteriora anumite părți ale corpului pacientului.

Exemplele acestor tipuri de afecțiuni includ boli autoimune în care sistemul imunitar ajunge să vadă anumite părți ale corpului pacientului ca o amenințare. Când sistemul imunitar al pacientului începe să atace, acesta poate provoca daune. Medicamentele imunosupresoare pot fi utilizate pentru a reduce acest atac asupra propriilor țesuturi ale pacientului.

Wallace a spus că un alt caz în care oamenii ar putea utiliza medicamente imunosupresoare ar fi la primirea unui transplant de organe. În acest caz, medicamentele sunt utilizate pentru a împiedica sistemul imunitar să vadă organul transplantat ca un invadator și să îl atace.

În plus, anumite tipuri de chimioterapie utilizate pentru distrugerea celulelor canceroase pot avea un efect secundar de suprimare a sistemului imunitar.

Wallace a spus că majoritatea acestor medicamente imunosupresoare nu sunt utilizate în afara persoanelor cu aceste afecțiuni cronice. Cu toate acestea, medicamentele imunosupresore foarte frecvent utilizate sunt steroizii.

Steroizii includ medicamente precum prednison și dexametazonă.

Aceste medicamente pot fi administrate pe termen scurt pentru afecțiuni precum erupții alergice, bronșită și infecții ale sinusurilor.

„Aceasta este o problemă deoarece steroizii sunt foarte imunosupresori. Aflăm din ce în ce mai mult că și dozele mici de steroizi pot crește riscul de infecție al oamenilor și pot reduce răspunsul lor la vaccinuri, cum ar fi vaccinul COVID', a explicat Wallace.

Ar trebui ca persoanele care utilizează aceste medicamente să fie vaccinate?

Dr. Meghan Baker, un epidemiolog care lucrează cu pacienți imunocompromiși la Dana-Farber Cancer Institute și Brigham and Women’s Hospital, a adăugat că, dacă există flexibilitate în momentul terapiilor imunosupresoare, experții recomandă adesea vaccinarea completă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de începerea medicamentelor.

Baker a spus că, în general, persoanele care urmează terapii imunosupresoare pot și ar trebui să fie vaccinate. Deși efectul protector poate varia în funcție de starea de bază sau de terapia imunosupresoare, majoritatea oamenilor vor beneficia de o anumită protecție.

„Poate reduce șansa ca aceștia să se infecteze sau să dezvolte boli severe dacă sunt infectați.'

Deoarece eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19 poate fi redusă, a adăugat ea, se recomandă ca persoanele care sunt imunocompromise să continue să utilizeze măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la SARS-CoV-2. Acestea fiind purtarea măștii, spălarea mâinilor, distanțarea fizică și limitarea cât mai mult posibil a contactului cu alte persoane.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri