A explodat cauciucul mașinii tale? Iată principalele cauze și ce să faci pentru a rămâne în siguranță pe șosea

Fie că vrem sau nu, nu există niciodată siguranță de 100% că un cauciuc nu va exploda. Nu există vreun truc secret prin care să fii sigur că unul dintre cauciucurile mașinii tale nu ar putea exploda în orice moment. Depinde foarte mult de calitatea cauciucurilor, de cât sunt de uzate, dar și de cum sunt întreținute și nu numai.

Astăzi discutăm despre principalele cauze pentru care un cauciuc poate exploda. De asemenea, venim cu informații utile despre ce trebuie să faci atunci când se întâmplă acest lucru pentru ca viața ta să fie ferită de orice fel de pericol. 

Din ce cauze poate exploda un cauciuc?

Cele mai multe explozii de cauciucuri se înregistrează în lunile calde, din mai până în octombrie. De ce? Datorită condițiilor meteo și factorilor auxiliari: temperaturi ridicate + deplasări lungi + viteză mare + sarcini grele = un cumul de factori extrem de favorabil pentru explozia unui cauciuc.

Un alt motiv pentru care cauciucurile pot exploda este presiunea prea mare la umflare. Dacă te uiți în partea laterală a cauciucurilor mașinii tale, vei vedea limitele recomandate. Dacă le respecți, reduci foarte mult riscul de explozie.

Continuăm șirul motivelor pentru care un cauciuc poate exploda, cu impactul cu obiectele aflate pe șosea. Mai exact, impactul cu gropi. Acestea pot provoca o explozie neașteptată, indiferent dacă mașina ta e prevăzută cu cauciucuri noi sau vechi.

Cum îți dai seama că ți-a explodat cauciucul în mers?

Explozia de cauciuc este însoțită de un zgomot puternic din zona roților, după care poți observa cum mașina decelerează și trage într-o parte, în funcție de partea pe care are loc explozia. 

Atenție! Explozia unui cauciuc poate avea loc la orice viteză sau într-o diversitate de condiții meteo sau de trafic. Atunci când se întâmplă, trebuie să apelezi la ajutorul roții de rezervă. Dacă nu te descurci sau problema e mai pronunțată decât ai crede, apelează la o firmă de tractari auto. Personalul său îți poate transporta mașina până la cel mai apropiat service auto.

Ce trebuie să faci atunci când ți-a explodat un cauciuc la mașină?

Probabil vei avea intenția de a lua piciorul de pe accelerație, de a frână brusc și de a trage de volan puternic. Nu așa se procedează în caz de explozie de cauciuc. Iată mai jos cum este cu adevărat bine să procedezi.

În primul rând, păstrează-ți calmul. Încearcă să nu bruschezi mașina din cauza sperieturii, este spre binele tu! Dacă simți că mașina trage în partea stângă de exemplu, compensează ușor trăgând de volan dreapta, altfel vei intra în derapaj. În cazul în care ai viteză mai mare, de 80-90 km/h, există riscul mare de a ieși în decor.

În al doilea rând, nu frâna brusc! Dacă ai viteză mare, de peste 130 km/h, frânarea va avea ca efect destabilizarea mașinii și cu siguranță nu îți dorești acest lucru. Deci ia piciorul de pe frână, cu toate că e intuitiv să faci acest lucru.

Următorul lucru este să apelezi la frâna de motor. Dacă spațiul îți permite, scopul tău este de a reduce viteza mașinii, astfel ca la un moment dat să poți opri mașina în siguranță.

Asigură-te că ai unde să oprești mașina. Nu încerca să o oprești în mijlocul drumului sau într-un loc periculos. Ai nevoie de un loc în care să poți schimba roata în condiții de siguranță sau să poți fi preluat de o firmă de tractări auto. Nu contează că înaintezi câțiva zeci de metri cu anvelopa distrusă – viața ta e mai importantă decât eventualele stricăciuni cauzate de rularea cu un cauciuc care a explodat.

După ce ai oprit mașina în siguranță, fie că pui sau nu roata de rezervă, ideal este să te prezinți la un service pentru a vedea dacă explozia nu a creat și alte stricăciuni. Nu te culca pe o ureche, spunând că acest lucru mai poate aștepta. Cel mai bine iei legătura cu o firmă de tractări auto care să îți transporte mașina în condiții excelente de siguranță până la cel mai apropiat service auto pentru a vedea dacă mașina ta este din nou pregătită să pornească la drum!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial