8 din 10 copii români au nevoie de aparat dentar

8 din 10 copii români consultați la vârsta de 7 ani au nevoie de aparat dentar, iar 90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar merg tardiv la stomatolog. Același procent, 90% dintre cei mici, au dinții de lapte distruşi de carii, triplu față de numărul celor cu probleme similare din ţările vestice ale Europei. 

Ce implicații au problemele de sănătate dentară în dezvoltarea altor boli

Problemele dinților se află în strânsă legătură cu starea generală de sănătate a unei persoane:Populația trebuie să ştie că problemele de sănătate orală pot ajunge să fie legate de afecţiuni precum cele cardiace, diabetul, artrita reumatoidă. Dieta, zahărul, tutunul, consumul de alcool, igiena deficitară şi chiar dinţii îngrămădiți influențează sănătatea orală, pot fi factori de risc în apariția altor boli grave, ori chiar semne ale unor astfel de boli”, explică dr. Ela Bănică, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, fondator Ortho Institute.

Medicul atrage atenția asupra faptului că inclusiv respirația pe gură poate influența dezvoltarea facială și fiziologică.

Apariția cariilor, influențată și de alinierea proastă a dinților sau de dinții strâmbi

Afecțiunile ortodontice influenţează starea de sănătate a dinților și îmbolnăvirea lor, de aceea este recomandat ca acestor probleme să li se acorde atenție încă de la vârste fragede.

aparat dentar copii

Dr. Ela Bănică, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială

“Publicul trebuie să privească sănătatea orală global, prin înţelegerea relației cauză-efect. Oricând nişte dinți aliniaţi prost sau strâmbi pot favoriza apariţia cariilor, de exemplu. Adulții trebuie să știe că, atât ei cât şi copiii lor trebuie să meargă periodic la control de specialitate, inclusiv ortodontic, astfel încât orice afecţiune minoră să fie abordată la timp”, este de părere dr. Ela Bănică.

Dincolo de aspectul lor inestetic, dinţii strâmbi se numără printre factorii de risc în apariţia cariilor şi chiar în apariţia bolii paradontale severe. Dinţii strâmbi, înghesuiți sunt mult mai greu accesibili, făcând igiena dentară un proces dificil, ceea ce duce la apariția bolii paradontale.

Boala paradontală duce la pierderea dinților

Cariile și boala paradontală severă sunt factorii majori în pierderea dinţilor, din acest motiv 30% dintre europeni de 65-74 de ani nu mai au dinţi naturali, ceea ce le scade semnificativ calitatea vieţii.

Boala paradontală severă afectează între 5-20% dintre adulții de vârstă mijlocie, respectiv 35-44 de ani, din Europa, și până la 40% dintre persoanele mai în vârstă, de 56-74 de ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Deşi boala paradontală nu este o boală transmisibilă, bacteriile care o generează pot să migreze de la o persoană la alta, potrivit Federației Europene de Periodontologie. Aceeaşi sursă mai evidențiază şi că semnele bolii paradontale pot să fie văzute, în unele cazuri, şi ca semne ale malnutriției sau ale unei boli cronice transmisible precum diabetul 3, motiv pentru care sfatul medicului este esențial la stabilirea exactă a diagnosticului.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri