8 avantaje ale aromaterapiei

Aromaterapia este un tip de terapie complementară care utilizează în scop medicinal uleiuri esențiale obținute din plante. Beneficiile diferă în funcție de tipul de ulei esențial utilizat.

Acestea se pot inhala, folosind un difuzor sau o lampă de aromaterapie sau se pot aplica pe piele. Pentru că sunt foarte concentrate, acestea trebuie diluate conform instrucțiunilor, înainte de utilizare. 

Descoperă care sunt avantajele posibile ale aromaterapiei!

 1. Relaxare

Aromaterapia induce, în primul rând, o stare de relaxare. Datorită proprietăților lor și parfumurilor îmbietoare, numeroase uleiuri volatile calmează stresul și anxietatea, promovând o stare de spirit pozitivă (1).  Un difuzor de aromaterapie este util, deoarece răspândește constant compușii volatili în aer.

Produsele pentru aromaterapie care au efect relaxant sunt uleiul esențial de lavandă, cimbru, geranium și lămâie (2).

 1. Ameliorarea durerilor

Mai ales atunci când sunt aplicate topic, uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea mai multor tipuri de dureri, cum ar fi cele articulare, dentare, musculare, renale sau cefaleea (1, 3). 

Spre exemplu, uleiul esențial de piper negru poate ameliora durerile musculare. În combinație cu cel de ghimbir, poate reduce durerile articulare. De asemenea, cel de yarrow poate reduce inflamația la nivel articular, ceea ce calmează durerea. Uleiul esențial de cuișoare este utilizat pentru ameliorarea durerilor dentare, iar cel de busuioc ameliorează cefaleea (2). 

 1. Îmbunătățirea somnului 

În general, datorită efectelor relaxante și de reducere a stresului, aromaterapia ajută și la îmbunătățirea calității somnului. Cel de lavandă este cel mai recomandat în acest scop (2). 

 1. Ameliorarea afecțiunilor cutanate

Aplicate topic, anumite uleiuri esențiale pot ameliora diferite afecțiuni cutanate. Uleiul esențial de arbore de ceai este utilizat pentru reducerea acneei, tratarea arsurilor și înțepăturilor de insecte. Cel de lavandă are efecte antiseptice asupra tăieturilor minore. De asemenea, eczema poate fi ameliorată cu ajutorul uleiului esențial de mușețel (2). 

 1. Ameliorarea simptomelor de răceală

Uleiul esențial de eucalipt ajută la decongestionarea căilor respiratorii, fiind un adjuvant în tratamentul răcelii sau altor infecții de tract respirator. Acesta este adesea utilizat în combinație cu cel de mentă (2). 

Pentru a obține acest beneficiu, se pot amesteca în apă fierbinte câteva picături de ulei volatil, iar apoi se inhalează aburii timp de câteva minute. 

 1. Stimularea creșterii părului

Unele uleiuri esențiale pot stimula creșterea părului atunci când sunt aplicate topic. Un exemplu este cel de rozmarin, care se regăsește în compoziția multor produse cosmetice pentru păr, tocmai din acest motiv (2).

 1. Efecte afrodiziace

Există și anumite uleiuri volatile care au efecte afrodiziace sau tonice sexuale. Spre exemplu, cel de iasomie ar avea proprietăți stimulante asupra circulației sangvine la nivelul penisului. Uleiul esențial de santal ar putea fi, de asemenea, util pentru stimularea apetitului sexual (2).

 1. Repelent împotriva insectelor

Aromaterapia te poate ajuta să ții la distanță insectele, cum ar fi țânțarii. Uleiul de geranium și cel de citronella sunt exemple de produse cu efecte repelente împotriva insectelor (2). Poți folosi o lampă sau un difuzor de aromaterapie în acest scop.

Prin urmare, aromaterapia poate aduce numeroase beneficii organismului. Asigură-te, însă, că utilizezi uleiuri esențiale 100% naturale. În orice caz, este important să știi că uleiurile esențiale nu înlocuiesc tratamentul prescris de medic, nici un stil de viață sănătos.

Referințe:

 1. Camille Noe Pagán. What Is Aromatherapy?' WebMD, WebMD, 11 Jan. 2018, www.webmd.com/balance/stress-management/aromatherapy-overview. Accessed 29 Jan. 2023.
 2. ‌Brazier, Yvette. Aromatherapy: What You Need to Know.' Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Mar. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/10884. Accessed 29 Jan. 2023.
 3. ‌Cronkleton, Emily. Aromatherapy Uses and Benefits.' Healthline, Healthline Media, 15 May 2018, www.healthline.com/health/what-is-aromatherapy. Accessed 29 Jan. 2023.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial