70 de vacute irlandeze au zburat in Romania

Vacile provin din rasa Holstein Friza si sunt aduse in Romania pentru a asigura necesarul de lapte copiilor institutionalizati si familiilor fara venituri. Proiectul are la baza doua principii dupa care functioneaza cele doua fundatii: „Helping people to help themselves” – „Ajutam oamenii sa se ajute singuri” si „Passing on the gift” – „Dar din dar”.

„Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”

„Din 1997 de cand activam in Romania, am adus multe animale care au ajuns la peste 65.000 de copii si familii nevoiase. Dar niciodata pe calea aerului. Este o premiera care ne bucura enorm pentru ca faciliteaza o data in plus continuarea programelor noastre de ajutorare a copiilor orfani si a familiilor care traiesc la limita subzistentei.”, a declarat Calin Sahleanu, director de programe la fundatia Heifer Romania.

„Cu toate ca nu este foarte usor sa aduci animale pe calea aerului, va promit ca acesta este doar inceputul. Vom mai organiza si alte transporturi de acest fel pentru sprijinul familiilor nevoiase”, a declarat David Maloney, director executiv Bothar Irlanda.

„Ii cunosc pe fermierii romani si, chiar daca nu ii egalam pe irlandezi in septel, putem discuta cu ei sa faca si ei astfel de gesturi prin care sa doneze un animal si sa ii ajute pe cei nevoiasi. (…)Se stie ca sunt multe restrictii in ceea ce priveste transportul terestru, potrivit normelor europene, iar aceasta este o cale pentru a putea transporta fara sa fie o contradictie cu aceste prevederi.”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

„Ma bucur ca astazi am fost cu totii martorii unei premiere pe Aeroportul International Timisoara. Primul transport cargo cu 70 de vaci de rasa, destinate copiilor orfani a aterizat fara probleme. Aeroportul International Timisoara a demonstrat inca o data ca este pregatit sa primeasca orice fel de aeronava. In acest an am avut, in primele 9 luni, peste 18.000 de aeronave care au aterizat sau au decolat de pe AIT, iar in ceea ce priveste transportul de marfa, in 2011, am inregistrat peste 1000 de tone transportate pe Aeroportul din Timisoara.

La propunerea venita din partea fundatiei umanitare am raspuns imediat favorabil si ne-am dat acordul pentru primirea acestui transport, primul de acest fel din Romania. Suntem convinsi ca aceste animale vor ajuta comunitatile rurale si copiii orfani si le promitem si de acum inainte tot sprijinul nostru pentru astfel de actiuni.”, a declarat Cornel Samartinean, directorul general al Aeroportului International Timisoara.

Astfel, 20 dintre vacute vor ramane la orfelinatul Caminul Felix din Oradea, in cadrul proiectului „Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”. Aici, urmand principiul „dar din dar”, fiecare dintre cei 20 de copii care vor primi in ingrijire o vaca va trebui sa daruiasca prima femela nascuta altui copil orfan care se va ocupa de ingrijirea ei. Acesta, la randul sau, va darui mai departe prima junica obtinuta de la vaca sa.

Cele 20 de juninci provin de la o inchisoare din Irlanda (Shelton Abbey Prison) unde au fost ingrijite dupa conceptul „open prison”: persoanele aflate aici au libertate de miscare si se ocupa cu cresterea animalelor.

Prelucrarea laptelui va fi asigurata de „Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu”, a carei instalatie de prelucrare a laptelui a fost construita si echipata cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

Restul de 50 de vaci vor ajunge la familii nevoiase din apropierea orasului Cluj (comuna Rasca, la 90 km de Cluj). Majoritatea familiilor asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, traind de pe urma unei gospodarii mici, de subzistenta. Prin intermediul fundatiei Heifer Romania, acestea au acum posibilitatea sa-si castige mai usor hrana zilnica avand in ingrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscuta pentru productia ridicata de lapte si adaptabilitatea rapida la conditii climatice diferite.

Si aceste familii vor urma principiul de baza al Heifer International, „Passing on the gift – Dar din dar”, fiecare dintre ele donand, la randul lor, primele femele obtinute de la animalele primite. In acest fel, darul initial se va multiplica iar lantul beneficiarilor va creste. De asemenea, fiecare familie care va primi in ingrijire o vaca in cadrul acestui program va dona cate 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate in partea centrala si de vest a Romaniei.

„Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani” „Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”
„Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani” „Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”
„Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani” „Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri