7 lucruri bine de ştiut despre cancerul ovarian

1. Toate femeile pot face cancer ovarian

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare.

Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.

2. Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi

Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian.

Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic:

•Dureri abdominale sau pelvine

•Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)

•Modificări urinare

•Sângerări vaginale neobisnuite

•Dureri în timpul contactului sexual

•Pierdere în greutate

•Oboseală, astenie

Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

3. Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie).

O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.

Diagnosticul cancerului ovarian se face prin:

•Ecografie abdominală sau transvaginală

•Tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară

•Test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125

•Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral

•Biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase

4. Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive.

Mai mult decat atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.

5. Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.

6. Există diferite tipuri de cancer ovarian :

•Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu).

•Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele.

•Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.

7. Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice.

Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări au pus la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.

Anual, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.

În România sunt raportate anual 1.686 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 981 decese datorate cancerului ovarian.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate