6 motive pentru care ești obosită tot timpul

Te copleșesc sarcinile de serviciu, acasă trebuie să fii o gospodină exemplară, o soție și o mamă perfectă și, dacă-ți mai rămâne timp, să ai grijă și de tine.

În aceste condiții, este perfect normal să resimți o oboseală acută, mai ales dacă nu apuci să dormi noaptea cele 7-8 ore recomandate unui adult. Totuși, este frecvent întâlnită situația în care, deși dormi suficient, te simți în continuare obosită. În acest caz, nu somnul insuficient este cauza epuizării și a lipsei de vlagă. Iată, așadar, care sunt cele mai importante 6 motive pentru care ești obosită tot timpul:

Deshidratarea

Și nu este vorba despre acea deshidratare cronică, ce te face să-ți pierzi cunoștința. O scădere cu doar 2% a nivelului de hidratare a organismului poate duce, în timp, la apariția acestei stări de oboseală. Deshidratarea determină reducerea în volum a sângelui, ceea ce duce la îngroșarea acestui fluid. Din cauza acestui lucru, inima va pompa mai greu, în consecință se va reduce viteza cu care oxigenul și substanțele nutritive ajung la mușchi și la organe.

Deficitul de fier

Deficitul de fier determină apariția unor stări precum iritabilitate, oboseală, lipsă de concentrare. Pentru că fierul este mineralul care transportă oxigenul la mușchi și la celule, deficitul de fier duce la o scădere a activității acestora. Apare, astfel, anemia feriprivă, responsabilă de senzația permanentă de oboseală.

Asigură-ți aportul de fier consumând carne de vită, fasole, ouă, legume cu frunze verzi, nuci, unt de arahide, dar și alimente bogate în viatmina C, care are rolul de a îmbunătăți absorbția fierului.

Perfecționismul

Ar trebui să fie o calitate, doar că, din păcate, dăunează sănătății. Strădania de a face toate lucrurile ca la carte presupune un efort intens și mult mai lung decât ar fi necesar pentru a desfășura o activitate sau alta. Această suprasolicitare continuă a organismului nu poate avea altă consecință decât epuizarea acestuia.

Așa că nu-ți seta obiective nerealiste care să fie mult prea greu sau chiar imposibil de atins. În plus, fixează-ți termene-limită pentru îndeplinirea unei sarcini și nu-l depăși sub nicio formă căutând să aduci îmbunătățiri sarcinii respective.

Fricile nejustificate

Ești una dintre acele persoane a căror inimă începe să bată cu putere atunci când sunt chemate în biroul șefului, pentru că se gândesc la o eventuală veste proastă? Sau ți-e teamă să îți pui rolele în picioare pentru că vei cădea, deși ți-ai dori din tot sufletul să înveți să mergi pe ele? Asta nu înseamnă decât că îți faci mult prea multe griji nejustificate, ceea ce, la un moment dat, te va epuiza psihic.

Când acest tip de frici te copleșesc, respiră adânc și întreabă-te care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla. Discută despre aceste temeri cu persoanele apropiate, pentru că obiectivitatea lor îți va da mai multă încredere în tine și te va ajuta să privești lucrurile într-o manieră mult mai realistă.

Neglijarea micului-dejun

Decizia de a nu mânca dimineața este una extrem de proastă și complet nejustificată oricât de mult ne-am grăbi. Alimentele pe care le consumi îți dau energie, iar în timpul somnului, corpul continuă să folosească nutrimentele din alimentele consumate la cină pentru a-și asigura buna funcționare. De aceea, dimineața este nevoie să-ți reface plinul de energie la micul-dejun. Micul-dejun dă un impuls metabolismului.

Cei mai buni furnizori de energie sunt cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase.

Neputința de a refuza

Persoanele care știu să se facă plăcute o fac cu prețul energiei și chiar al fericirii lor. Faptul că ești întotdeauna și în orice condiție la dispoziția tuturor nu face decât să te epuizeze psihic. De aceea, este important să înveți să spui „nu' atunci când simți că ceea ce îți cere cineva să faci este un lucru pe care nu l-ai face cu inima deschisă. Refuzul nu te va transforma sub nicio formă într-o persoană rea, dezagreabilă. Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta, deci nevoile tale trebuie să primeze în fața nevoilor celorlalți, oricât de apropiați ți-ar fi.

Ție ți se întâmplă să fii obosită din alte cauze decât din lipsa somnului? Ce alte motive pentru care ești obosită tot timpul mai cunoști?

 

Sursa foto: shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate