5 moduri de a scăpa de ridurile de pe unghii. Ce boli ascund acestea?

Aplicarea unui strat proaspăt de lac de unghii poate oferi o îmbunătățire imediată a stării de spirit, dar poate fi, de asemenea, îngrijorător dacă brusc observi că unghiile nu mai sunt la fel de netede ca înainte. De multe ori, ridurile de pe unghii sunt doar un semn de îmbătrânire, dar în unele cazuri pot fi un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă în corpul tău.

Ridurile de pe unghii sunt niște deformări verticale sau orizontale ale plăcii unghiilor. Acestea pot fi longitudinale (linii verticale) care se întind de la cuticulă până la vârful unghiei sau transversale (linii orizontale) care se extind de la o parte la alta a unghiei.

Cauza ridurilor de pe unghii

Modul în care ridurile apar pe unghii poate fi un indiciu cu privire la cauza lor.

„La fel cum pielea începe să prezinte modificări legate de vârstă, cum ar fi subțierea și lăsarea, unghiile prezintă și ele semne de îmbătrânire”, spune Angela Kim, doctor în medicină, un dermatolog certificat de către consiliul de specialitate care profesează în Yuba City, California, potrivit Good Housekeeping.

„Ridicarea longitudinală a unghiilor este, de obicei, legată de vârstă și, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji. Cu toate acestea, scăderea circulației la vârfurile degetelor, curățarea unghiilor cu solvenți în timpul manichiurii, tumorile și anumite afecțiuni dermatologice pot provoca, de asemenea, riduri verticale în unghii”, mai spune specialistul.

Ridurile orizontale (numite și liniile lui Beau) apar, de obicei, din alte cauze decât îmbătrânirea, cel mai frecvent de deteriorarea texturii unghiei.

„Dacă vă uitați la degetul mare, zona dintre capătul de jos al unghiei, unde se află cuticulele, și articulația degetului mare este locul unde matricea unghiei se află sub piele”, explică Dr. Kim. „Dacă această zonă este traumatizată mecanic de manichiură, de obiceiul de a freca zona sau este inflamată de afecțiuni dermatologice precum eczema sau psoriazisul, pot apărea linii orizontale.”

Dacă aveți riduri, este posibil ca dumneavoastră și medicul dumneavoastră să luați în considerare aceste afecțiuni ca potențiale cauze:

 • Febră
 • Boală virală (cum ar fi rujeola sau oreionul)
 • Deficiențe de vitamine sau minerale (cum ar fi fier, zinc, calciu, vitamine din complexul B sau vitamina C)
 • Reacții la medicamente (cum ar fi chimioterapicele)
 • Diabet
 • Boală de rinichi
 • Boală paratiroidiană
 • Boală de inimă
 • Boală pulmonară

Cum scăpați de ridurile unghiilor?

Cel mai eficient tratament pentru ridurile de pe unghii depinde de ceea ce le cauzează. Acestea fiind spuse, intervenția timpurie este întotdeauna esențială, deoarece traumatismele pe termen lung asupra matricei unghiilor pot duce la leziuni permanente și la apariția permanentă a ridurilor unghiilor. Potrivit sursei de mai sus, iată câteva soluții comune pentru tratarea lor:

 • Abordarea condițiilor de bază. Primul pas pentru a avea unghii mai netede este tratarea oricăror boli sistemice precum cele menționate mai sus. Pe măsură ce sănătatea generală se îmbunătățește, la fel se va îmbunătăți și sănătatea unghiilor.
 • Suplimentele. „Vitamina A, vitamina B, biotina, fierul și zincul sunt necesare pentru creșterea normală a unghiilor, dar moderarea acestor vitamine este esențială. Prea mult din una sau mai multe vitamine poate duce la probleme grave de sănătate. Cantitățile mari de biotină pot altera, de asemenea, testul funcției tiroidiene, precum și testul de screening al markerilor cardiaci pentru atacurile de cord”, spune Dr. Kim.
 • Îngrijire delicată. La fel ca părul deteriorat și unghiile au nevoie de îngrijire delicată. Păstrați cuticulele hidratate, evitați să le roadeți și luați o mică pauză de la manichiură.
 • Întăritor de unghii. Mulți medici prescriu adesea un întăritor de unghii care este, de fapt, un lac de unghii hidrosolubil. Acesta intră în unghie și repară orice zonă în care s-ar putea să existe unele deteriorări. Este un fel de umplere a micilor gropi din unghii.
 • Reduceți la minimum procesul de polizare. Șlefuirea poate părea cea mai rapidă soluție pentru a scăpa de ridurile de pe unghii, dar s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru sănătatea pe termen lung a unghiilor. Aceasta provoacă distrugerea patului unghial, îl face mai subțire și mai predispus la rupere. Se poate face de două ori pe lună cu aplicarea unui întăritor de unghii imediat după.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate