5 aspecte-cheie de care să ții cont ca să atragi tinerii talentați din Generația Z în compania ta

Generația Z nu doar că intră pe piața muncii cu entuziasm, dar vine și cu așteptări clare. Acești tineri sunt inovativi, orientați spre tehnologie și valori personale și așteaptă același lucru de la angajatori. Și cum în 2025 tinerii din Generația Z vor reprezenta mai mult de un sfert din forța de muncă la nivel global, conform unei statistici publicate de McKinsey, antreprenorii se văd „nevoiți' să-și adapteze strategiile de management și cultura organizațională pentru a răspunde noilor cerințe ale acestei generații. 

Dacă îți dorești și tu să acționezi în acest sens și nu știi de unde să începi, ai ajuns unde trebuie. Descoperă în continuare 5 aspecte-cheie pe care să le iei în considerare atunci când investești în cultura businessului tău pentru a atrage angajații din Generația Z de partea ta.

1. Scop și impact social: arată-le că brandul tău lasă o amprentă

Fiind martori la schimbările climatice și la situațiile economice care afectează lumea în ansamblu, angajații din Generația Z vor să simtă că munca lor contribuie la binele societății.  De aceea, sunt atrași de companii care au o misiune clară și care se implică, la rândul lor, activ în probleme sociale și de mediu. 

Ce poți face tu, ca femeie antreprenor? Să construiești o companie care să aibă valori și principii orientate spre sustenabilitate prin integrarea investițiilor verzi în afacerea ta. Iată câteva exemple care să te inspire să acționezi:

  • Dacă ai un magazin online, optează pentru ambalaje biodegradabile, reutilizabile sau reciclabile ca să reduci impactul asupra mediului.
  • Dacă ai un business în domeniul transporturilor, investește într-o flotă de vehicule electrice sau hibrid pentru livrări, reducând astfel emisiile de carbon.
  • Investește în proiecte cu impact social. Investițiile în proiecte care reduc nivelul de CO2, cum ar fi împădurirea unor zone non-forestiere, te ajută să contribui la protecția mediului și să-ți îmbunătățești imaginea de brand.
  • Alege furnizori care urmează practici ecologice și care la rândul lor oferă produse sau servicii sustenabile. Acest lucru contribuie la reducerea amprentei de carbon a afacerii.

Indiferent de soluțiile pe care dorești să le implementezi, este important să ai alături și un partener de încredere care să te sprijine financiar. Așadar, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să accesezi un credit pe firma de la o instituție financiară nebancară (IFN) și poți obține până la 1.000.000 RON, cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. Iată ce alte detalii sunt bine de știut înainte să aplici:

  • Procesul de aplicare și aprobare este 100% online pentru creditele cu Garanții Europene de până în 100.000 RON. Pentru creditele care depășesc această sumă vei beneficia de sprijin din partea unui consultant. 
  • Documentația necesară la aplicare este una minimă. Ai nevoie de extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
  • Perioada de rambursare este flexibilă. Poți alege până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Indiferent de opțiune, beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.
  • Ai posibilitatea de a amâna plata ratei. Dacă nu poți să plătești rata într-o lună, poți amâna rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

2. Flexibilitate și autonomie: oferă-le spațiu să respire

O altă caracteristică a Generației Z este autonomia. Angajații din această generație tind să acorde o mai mare importanță vieții personale decât generațiile anterioare, motiv pentru care pun mare preț pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Iar tu, prin flexibilitate, le arăți că le respecți timpul și le oferi libertatea de a-și gestiona sarcinile în funcție de nevoi.

Iată cum le poți oferi autonomia de care au nevoie fără să afectezi procesele interne ale companiei:

  • Implementează un mod de lucru hibrid, având ca bază o planificare prealabilă pentru fiecare lună.
  • Creează politici care să permită angajaților să-și personalizeze programul de lucru. Evită să impui angajaților tăi un program strict și oferă-le libertatea de a lucra în intervalul orar care li se potrivește cel mai bine.
  • Lasă-le libertatea să aleagă proiecte care le trezesc interesul și să contribuie cu idei.

3. Dezvoltare continuă: investește în viitorul lor

Pe lângă dorința de a contribui la un mediu înconjurător mai protejat și de a-și organiza programul în mod autonom, Generația Z este și avidă de cunoaștere. Angajații din această generație văd învățarea ca pe o investiție în cariera lor și își doresc un angajator care să-i sprijine în acest proces. 

În caz contrar, aceștia pot deveni dezinteresați și caută oportunități în alte companii care le oferă șanse mai mari de dezvoltare personală și profesională. Iată ce poți face tu pentru a fi mai competitivă pe piața muncii:

  • Oferă angajaților acces la cursuri online, certificări și workshopuri relevante pentru domeniul lor.
  • Creează programe de mentorat prin care tinerii să învețe de la cei mai experimentați.
  • Încurajează participarea la conferințe și evenimente de networking.
  • Oferă oportunități reale de avansare în companie pentru angajații de top.

4. Tehnologie și inovație: oferă-le instrumentele potrivite

Cum tinerii din Generația Z au cunoscut smartphone-ul încă de la o vârstă foarte fragedă și tehnologia este „prietena' lor, aceștia așteaptă să lucreze într-un mediu care folosește instrumente moderne de lucru care să le ușureze munca și care să le stimuleze creativitatea.

Pe lângă banalul computer și o conexiune bună la internet, este nevoie să faci câteva investiții suplimentare dacă îți dorești să atragi tineri din generația ta în companie. Iată câteva exemple:

  • Investește într-un software modern care să simplifice procesele interne, cum ar fi aplicațiile pentru gestionarea proiectelor, cele pentru automatizarea fluxurilor de lucru sau cele care ajută la automatizarea proceselor între diferite aplicații și platforme online.
  • Fii deschisă la inovații și încurajează propunerile lor de îmbunătățire tehnologică.
  • Investește într-o cameră de relaxare dotată cu tehnologie modernă, precum: sistemele de iluminat ambiental, sisteme audio de calitate, căști VR sau scaune de masaj.

5. Recunoaștere și recompense: fă-i să se simtă apreciați

Și recunoașterea este esențială pentru Generația Z. Angajații tineri nu se mulțumesc doar cu un salariu. Ei vor să știe că munca lor contează, motiv pentru care caută un angajator care să le arate acest lucru. 

Te întrebi cum poți face asta? Descoperă mai jos câteva acțiuni pe care le poți implementa fără prea mult efort și timp alocat:

  • Creează un sistem de recunoaștere publică, cum ar fi „Angajatul lunii', și oferă premii, precum bilete la film sau acces la o sesiune de spa, pentru proiecte reușite.
  • Oferă recompense neconvenționale, cum ar fi zile libere suplimentare, abonamente la săli de fitness sau chiar city-breakuri.
  • Organizează sesiuni periodice de feedback sincer și constructiv în care nu numai să oferi feedback, ci și să primești. Este important să-ți asculți angajații, astfel încât să poți să-ți îmbunătățești constant strategiile de menținere a loialității lor.

În concluzie, atracția tinerelor talente din Generația Z nu este o misiune imposibilă, dar necesită o înțelegere profundă a valorilor și așteptărilor lor. Și, prin adaptarea culturii organizaționale la aceste așteptări, nu doar că vei atrage tineri talentați, dar vei construi și o echipă dedicată și motivată, gata să contribuie la succesul pe termen lung al afacerii tale.

Sursă foto: Freepik

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial