4 moduri simple prin care poți susține sănătatea ficatului

Ficatul este unul dintre organele noastre vitale, deci joacă un rol fundamental pentru sănătatea noastră. Acesta are mai multe funcții esențiale, printre care se numără eliminarea deșeurilor din organism, participarea la sinteza mai multor proteine, stocarea anumitor vitamine, transformarea anumitor nutrienți din alimentație și reglarea glicemiei. O dietă dezechilibrată, sedentarismul și excesul de anumite substanțe poate să suprasolicite acest organ, iar acesta poate să fie astfel afectat de diverse boli. Iată mai jos 4 moduri simple prin care poți susține sănătatea ficatului.

Mizează pe puterea plantelor aliate ale ficatului

Armurariul este o plantă medicinală bogată în ingrediente active, printre care silimarina și silibina, care reduc impactul toxinelor asupra celulelor hepatice și le sporesc capacitatea naturală de autoregenerare. Pentru a beneficia de proprietățile sale, poți apela la suplimente alimentare cu silimarină, precum Guard your liver de la Good Routine. Fumărița, rozmarinul și păpădia sunt și ele aliați ai ficatului, pentru că au o acțiune colagogă, respectiv facilitează evacuarea bilei. Sunt plante utile în caz de digestie lentă din cauza unei supraîncărcări a ficatului, după o masă copioasă, de exemplu. 

Consumă fructe și legume cu proprietăți de drenare

Nu numai plantele sunt utile pentru sănătatea ficatului, ci și anumite legume și fructe: 

  • Ridichea neagră poate să ajute la drenarea ficatului și favorizează eliminarea toxinelor. O poți consuma sub formă de salată, dar se găsește și în suplimente alimentare. 
  • Usturoiul și ceapa conțin compuși cu sulf care activează enzimele prezente în ficat și îi permit astfel să evacueze mai bine toxinele. 
  • Grepfrutul și portocalele favorizează detoxifierea hepatică, eliminarea trigliceridelor din sânge și reglarea nivelului de colesterol.
  • Cruciferele ajută ficatul să neutralizeze toxinele și să evacueze metalele grele. Kale, broccoli și varza de Bruxelles conțin indol, un compus care reduce inflamația ficatului și infiltrarea grăsimilor în acesta. 
  • Sucul de lămâie diluat în apă caldă, consumat în fiecare dimineață, ajută la detoxifierea organismului și la curățarea ficatului, stimulând producția de bilă.

Fă alegeri alimentare potrivite

Toate substanțele chimice din alimentele procesate, precum și pesticidele sunt descompuse de ficat. Încearcă să limitezi consumul de alimente procesate și produse de tip fast-food. 

Limitează, de asemenea, consumul de produse bogate în zahăr. Acesta este transformat în grăsimi de ficat, iar fenomenul provoacă inflamație în organism. Ficatul va întâmpina dificultăți în a se regenera, iar astfel poate apărea steatohepatita nonalcoolică. Negestionată la timp, aceasta poate evolua în ciroză.

Și consumul excesiv de carbohidrați poate să afecteze ficatul. Dacă aceștia nu sunt arși prin exerciții fizice regulate, ficatul îi transformă în lipide și, treptat, poate fi afectat de aceeași steatohepatită nonalcoolică. 

În schimb, acizii grași Omega-3 sunt utili în reducerea nivelului trigliceridelor din sânge. Îi găsești în special în peștele gras de apă rece, precum macroul, heringul, tonul, somonul, sardinele, păstrăvul. Dacă nu consumi frecvent pește, poți alege un supliment alimentar cu Omega 3 cea mai concentrata formula de acizi grasi.

Nu în cele din urmă, limitează consumul de mezeluri și carne bogată în grăsimi saturate și colesterol. Acestea suprasolicită activitatea ficatului, favorizând acumularea de toxine în acesta. 

Fă activități fizice regulat, pentru a evita supraîncărcarea ficatului

Activitate fizică regulată înseamnă să faci mișcare cel puțin 30 de minute zilnic. Atunci când mușchii se contractă, ei consumă zahăr, ceea ce duce la o limitare a riscurilor de supraîncărcare a ficatului. De asemenea, activitățile fizice ajută la stimularea circulației limfei și la producerea de substanțe antiinflamatoare. Cele mai potrivite sunt activitățile de anduranță, precum mersul pe bicicletă, înotul, dar și plimbările în ritm rapid pot fi utile. 

Este foarte important să ai grijă de ficatul tău zilnic, pentru a evita apariția unor afecțiuni. O alimentație corectă, eliminarea sedentarismului și utilizarea anumitor plante se numără printre obiceiurile cel mai simplu de implementat în rutina cotidiană pentru protejarea ficatului.

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial