4 dezavantaje ale lucrului la birou

Lucrul la birou este considerat ușor – mai ușor decât alte tipuri de joburi, în care trebuie să stai mult în picioare, să petreci timp într-un mediu toxic sau să transporți lucruri grele. Dar există și dezavantaje importante ale lucrului la birou, iar unele dintre ele pot avea un impact asupra stării de sănătate, dacă le ignori. 

  1. Sedentarismul nu e sănătos

Munca la birou înseamnă ore lungi petrecute pe un scaun, în fața unor hârtii și cu ochii ațintiți la monitor. Iar toate astea vin la pachet cu un risc crescut de dureri de spate – nervul sciatic și coloana lombară, sindrom de tunel carpian sunt cele mai afectate – probleme oftalmologice, indice de masă corporală crescut, lipsă de vitamina D, probleme respiratorii.

Majoritatea acestor probleme pot fi prevenite și evitate prin câteva măsuri simple: un birou ergonomic, o poziție corectă la masa de lucru, pauze de mișcare regulate, activitate la birou din stand in picioare, ochelari cu filtru de protecție pentru monitor, alimentație echilibrată și sesiuni de sport în timpul liber. 

  1. Munca la birou e mai puțin eficientă

Vrând, nevrând, la birou există mai multe persoane într-un spațiu mic. Comunicarea dintre angajați e fluentă și tentantă, ceea ce face ca mediul de lucru să fie mai zgomotos. Există o mulțime de elemente care îți pot distrage atenția și pot reduce productivitatea și o mare varietate de întreruperi, mai ales în cazul spațiilor deschise, atât de la modă în prezent. 

Tentația de a comunica mai des cu colegii, nu neapărat pe teme legate de job, modul în care pot devia discuțiile care pornesc de la un aspect ce ține de serviciu, nu reprezintă rea voință, ci pur și simplu e vorba de firea umană care are nevoie de socializare. 

  1. Lipsa intimității își pune amprenta

Atunci când lucrezi de la birou, noțiunea de intimitate capătă un cu totul alt înțeles. Multe dintre spațiile de lucru sunt mese, despărțite sau nu de pereți laterali de colegi. Dacă te sună bona să îți relateze o problemă nu ai nici o șansă să discuți cu ea în privat. Dacă ai de făcut un schimb de experiență cu un coleg, vor fi părtași cel puțin încă patru oameni în jurul vostru. Dacă ai o zi proastă, cu o durere de cap infernală, o durere de măsea pentru care ai găsit programare la dentist abia peste două zile sau nu ai reușit să dormi azi noapte din cauza bebelușului, cu siguranță toată lumea va afla.

Nu uita că există și persoane introvertite, care nu apreciază nici munca în echipă, nici povestioarele de la birou. Pentru ele, lucrul într-un spațiu mic și aglomerat reprezintă o sursă de stres și de disconfort – lăsând la o parte insistențele colegilor mai extrovertiți de a socializa cât  mai mult.

  1. Stresul e mai puternic la birou

Mai ales dacă e să faci o comparație cu lucrul de acasă, munca la birou este mai stresantă. Chiar dacă eficiența este ceva mai mică, din cauza distragerilor numeroase, stresul pe care îl percepe angajatul este mai mare. 

Simpla prezență a superiorilor este percepută adesea ca o sursă de stres. Insistențele de a termina mai repede taskuri urgente – toate sunt urgente și toate trebuiau finalizate ieri – te împiedică să respecți o conduită decentă a muncii. Presiunile colegilor, cărora le e mai ușor să ceară ajutor decât să investească timp în documentare, te pot afecta. Nu în ultimul rând, aspecte sociale cum sunt vestimentația, look-ul, machiajul, greutatea sau preferințele culinare în pauza de prânz pot genera discuții și ironii cărora trebuie să le faci față. 

Cu toții ne-am bucurat când am avut posibilitatea de a reveni la locul de muncă și nu am mai fost obligați să stăm în casă, ca în perioada de început a pandemiei. Dar acum, când există termen de comparație, descoperim că munca la birou nu înseamnă numai avantaje. De tine depinde să ți-o faci cât  mai plăcută! 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Kinetic.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial