“Mâncam aproape trei pâini pe zi, dar continuam să slăbesc… Mâncam și plângeam.” Confesiunea unei femei diagnosticată cu boala celiacă

Boala celiacă reprezintă o intoleranță permanentă la gluten, la indivizi predispuși genetic. Este, de fapt, o leziune severă a mucoasei intestinale, ce provoacă atrofia pereţilor intestinali, determinând o absorbție inadecvată a nutrienților din alimente (proteine, grăsimi, carbohidrați, săruri minerale și vitamine).


Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz, secară, ovăz. Simptomatologia acestei boli este largă și variată: diaree cronică, scădere în greutate, distensie abdominală, vărsături, dureri abdominale recurente, modificări ale caracterului, lipsă de concentrare, lipsa apetitului, anemia și întârzierea creșterii la copii. Cu toate acestea, unele simptome pot fi absente, ceea ce face ca diagnosticul să fie uneori greu de pus.

Mariana Iorga, diagnosticată cu boala celiacă în urmă cu 10 ani, ne-a vorbit despre chinul prin care a trecut până la aflarea diagnosticului și felul în care i s-a schimbat viaţa după diagnosticare.

„Ȋntotdeauna am fost o persoană slabă. Mâncarea nu îmi plăcea deloc, parcă nu îi simţeam gustul. Atunci când simţeam miros de mâncare îmi era efectiv greaţă. Mâncam doar ca să supravieţuiesc. După ce am născut, am continuat să slăbesc. Pentru că eram îngrijorată de starea mea, am început să mănânc din ce în ce mai mult ca să mă îngraș. Mâncam aproape trei pâini pe zi, știind că pâinea îngrașă, dar continuam să slăbesc. După masă aveam dureri îngrozitoare în zona stomacului. Am mers la foarte mulţi medici și am făcut 7 endoscopii timp de 6 ani. Am luat multe flacoane de medicamente în acești ani, fără să mă simt mai bine. Am fost tratată de gastrită, ulcer, reflux gastric, eu neavând nicio problemă la stomac.

În urmă cu 10 ani am ajuns la profesorul Oproiu de la Fundeni. Abia mai puteam să merg în picioare, efectiv mă ţineam de pereţi să nu cad. Era ultima mea speranţă. Credeam că am să mor. Profesorul s-a uitat pe analizele mele și mi-a făcut o nouă endoscopie, însă a băgat furtunul până la intestin. Ceilalţi medici se opriseră la stomac. Când a ajuns la intestinul subţire i-a chemat și pe colegii lui să vadă și mi-a spus că a descoperit cauza stărilor mele. Speriată, l-am întrebat cât era de grav și ce trebuia să fac. Dânsul a exclamat relaxat: „Nimic, doar să ţineţi regim! Să nu mâncaţi absolut niciun produs cu gluten. Și să vă cântăriţi acum, când ajungeţi acasă și peste trei luni când reveniţi la control.' Apoi mi-a explicat că intestinul meu subţire nu avea acele striaţii normale, ci era plat, ca palma. De aceea nu putea absorbi glutenul.

Nu îmi venea să cred că toate acele stări de greaţă, vomă, dureri insuportabile din cauza cărora mă tăvăleam pe jos puteau să dispară atât de simplu. Peste trei luni, când m-am întors la control, mă îngrășasem cu 13 kilograme și eram alt om. De atunci nu mai am nicio problemă de sănătate. Din fericire, acum se găsesc mai ușor produse fără gluten. În urmă cu 10 ani era un chin. Mâncam și plângeam.'

foto: 123rf

Citește și:

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul unei viroze respiratorii

Adevărul despre un gest aparent banal – Un bebeluș de 14 zile a murit după ce a fost sărutat

Pierderea virginității doare? Top 3 întrebări pe care tinerii și le pun despre sex

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate