Imuno-oncologia, o posibilă terapie pentru vindecarea cancerului

Un doctor român vorbeste în premieră despre speranța unei terapii de graniță care vindecă cancerul: folosirea sistemului imunitar împotriva celulelor maligne si despre eradicarea acestei cumplite maladii.

Doctorul Marius Geantă este cu siguranţă unul dintre oamenii dedicați unei misiuni. Îşi iubeşte profesia cu pasiune, deschide drumuri cu acea curiozitate a exploratorului care îndrăzneşte acolo unde mulţi nu cred că se poate și încearcă să salveze vieţi aducând înspre bolnavi o medicină a viitorului.

Marius Geantă este expert în medicină personalizată al European Development Platform, face parte din proiectul IT Future of Medicine și este președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, un centru dedicat ideilor medicale valoroase și progresului medical. care luptă, pentru a scurta timpul de la apariția unei inovații medicale la aplicarea ei în beneficiul celor suferinzi.

Să vorbim puțin despre medicina personalizată. E un concept nou, diferit de cel clasic. Ce înseamnă medicina personalizată? Este medicina viitorului?

Sigur, da. Este abordarea medicală a viitorului, una personalizată, care nu se limitează la diagnostic și tratament, ci duce la modalități mai eficiente de prevenție, la un diagnostic aprofundat, predictiv şi complet, care nu se regăseşte în practica medicală clasică, precum și la tratamente țintite când anumite simptome sau boli își fac simțită prezența.

Va fi posibil în curând ca molecula de AND să se poată repara în timpul diviziunii celulare iar bolile incurabile cum sunt cancerele să fie perfect vindecabile și să dispară?

Dar moelcula de AND se repară în mod normal. Organsimul are acolo mecanismele de reparare doar că în cazul anumitor boli cum sunt cancerele, aceste mecansime sunt defecte. Există însă deja anumite tehnici de „evitare' a genomului defect și da, aceasta ar putea fi terapia viitorului în oncologie.

Noi acum nu folosim decât foarte puțin din ceea ce știm despre cancer și despre pacientul cu cancer și ne lovim, în cazul acestei boli cumplite, de un „sindrom al căii bătorite' în care tratamentul se bazează pe intervenția chirurgicală, acolo unde este posibilă, pe radio și chimioterapie și pe terapiile țintite, dar nu ne concentrăm pe cele de avangardă, cum sunt imuno-terapiile oncologice.

Adică? Se poate trata cancerul cu ajutorul sistemului imunitar?

Acum, da. Terapiile imuno-oncologice sunt cele care activează practic sistemul imunitar al pacientului ca să vindece cancerul, să elimine tumora malignă. Știm că diseminarea celulelor canceroase în organism este favorizată de „paralizarea' sistemului imunitar, care, în cazul acestor bolnavi, nu mai recunoaște celulele malignizate și nu le elimină, permițându-le să se dezvolte.

De fapt mecansimul funcționează la fel și în cazul multor infecții când sistemul natural de apărare este „păcălit' și se declanșează boala.

Ei bine, terapiile imuno-oncologice nu acționează direct asupra tumorii, așa cum o fac terapiile țintite, ci intervin chiar asupra celulelor sistemului imun, inactivate de prezența celor maligne, asupra limfocitelor T să zicem, le „repară' evitând genomul defect, așa cum spuneam mai sus, iar ele se reactivează și încep eliminarea cancerului și vindecarea.

Și rezultatele?

Rezultatele promițătoare, inclusiv pentru stadii avansate de cancer, au apărut abia de curând. Și sunt probabil cea mai mare promisiune de vindecare, la ora actuală, față de oricare alt tip de tratament folosit în acest moment pentru cancer.

Medicamentele imuno-oncologice au fost aprobate deja în terapiile de prima linie în protocoalele terapeutice în melanomul malign și în formele avansate de cancer pulmonar și recent au primit și aprobarea pentru punerea pe piață în Uniunea Europeană, iar de curând s-au aprobat și testele lichide pe baza de AND tumoral, în locul biopsiei clasice, teste unde recoltarea se face din sânge exact ca la o analiză obișnuită.

De altfel, la întâlnirea Societății Americane de Oncologie Clinică au fost prezentate studii serioase cu imuno-medicamente care au dat rezultate excelente și în cancerul hepatic, în cel colo-rectal, în cancerul gastric, ovarian și în diverse tipuri de limfoame. Vorbind de rezultate, sunt, așa cum spuneam, uimitoare și dătătoare de speranțe uriașe pentru acești bolnavi.

Dacă până la apariția imuno-terapiilor, în melanomul malign stadiul patru, speranța de viață era de trei luni, acum, la zece ani de la diagnosticare, trăiesc unul din cinci bolnavi.

De la trei luni la zece ani speranță de supraviețuire! Aproape că este doar o boală cronică.

Aproape o boală cronică, da. Și la fel în leucemia mielocitară. Supraviețuirea după terapiile imuno-oncologice, de la câteva luni, a ajuns la 100%, după zece ani! La fel și în hepatita C, există treatment imuno=tearpeutic, fără interferon, care dă rezultate 100% .

Deja din 2015 s-a anunțat că s-a reușit vindecarea sută la sută în hepatita de tip C, virusul fiind inactivat total și în 2017-2018 se propune eliminarea completă a bolii! Așa se scrie istoria și în domeniul bolilor considerate nevindecabile, în hepatita C și în bolile oncologice, dar pare că se scrie cu viteză aproape cosmică.

Citeste tot interviul in revista Avantaje de octombrie si află când se așteaptă medicii să fie eradicată complet această boală cumplită.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate