3 trucuri simple pentru a păstra mâncarea proaspătă mai mult timp

Vara suntem cu atât mai preocupate de a menține alimentele proaspete mai mult timp cu cât fructele și legumele se strică mult mai repede ca de obicei. Și mâncarea gătită poate avea de suferit, mai ales dacă frigiderul tău nu face față la fel de bine pe timp de caniculă.

Mâncarea aruncată nu înseamnă numai irosire, ci și bani pierduți degeaba. Un studiu citat de New York Times arată că anual, la nivel global, sunt aruncate peste 1,3 miliarde de tone de mâncare. Iar un studiu realizat în România arată că, în medie, un român aruncă anual la coșul de gunoi aproximativ 130 de kilograme de alimente, în mare parte mâncare gătită (24%), fructe (22%), legume (21%), pâine (20%), lactate (11%), carne (1%) și alte produse alimentare (1%). Acest obicei se traduce în sute de lei pierduți anual. Dacă vrei să nu mai arunci la fel de des mâncarea și să faci și câteva economii, iată ce ar trebui să știi:

Un frigider bun menține temperatura optimă și vara

Primul lucru de care depinde cât de proaspete rămân alimentele este frigiderul pe care îl ai acasă. Un frigider bun nu va îngheța alimentele, va menține o temperatură optimă indiferent de cât de cald este afară, iar fructele și legumele nu își vor pierde prospețimea pentru că le ții la rece, ba dimpotrivă. În momentul în care frigiderul tău nu mai respectă aceste standarde, alimentele se strică mult mai rapid și ești nevoită să le arunci.

Una dintre problemele pe care o întâmpină multe femei este cea legată de înghețarea alimentelor plasate în adâncimea rafturilor și pe care le scot adeseori cu bucăți de gheață pe ele. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că ai acasă un frigider inteligent precum acesta, care să îți permită să personalizezi spațiul dinăuntru, pentru a face loc oalelor cu mâncare, dar și fructelor, legumelor, sticlelor de suc, vin sau apă minerală, fără niciun efort din partea ta.

Nu cumpăra niciodată mai mult decât ai nevoie

Unele alimente, precum cele congelate, cele în conservă sau cele care nu sunt rapid perisabile, pot fi cumpărate în cantități mai mari și depozitate apoi în cămară sau în congelator, fără grija că s-ar putea strica. Însă când vine vorba despre alimente precum fructele sau legumele, este bine să ne calculăm din timp, în mod realist, cantitatea de care avem nevoie. Alimentele care se strică cel mai rapid, precum: bananele, cireșele, porumbul, ciupercile, căpșunele sau fasolea verde, este bine să le cumpărăm în cantități mai mici, în funcție de ce planuri avem cu ele.

De exemplu, dacă toată familia adoră să facă smoothie-uri din fructe sau consumă multe fructe proaspete, nu există riscul ca fructele să se strice și să fie aruncate. Însă dacă locuiești singură și ți-ai propus să încerci să mănânci mai multe fructe, nu începe prin a cumpăra încă de la bun început kilograme de mere și banane.

Potrivit KitchenDaily.com, bananele înfășurate într-o folie de plastic se păstrează proaspete mai mult timp, pentru că se coc mai greu. Iar dacă ai un sac de cartofi acasă, dar nu plănuiești să îi gătești prea curând, adaugă un măr alături de ei, întrucât acesta va împiedica procesul de înflorire al acestora.

Nu ține fructele și legumele la un loc

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem este să depozităm fructele și legumele împreună. Multe fructe emană etilenă, un compus chimic la care legumele sunt foarte sensibile și care le poate face să se strice înainte de vreme. Fructele care ar trebui depozitate separat sunt merele, pepenii galbeni, piersicile, nectarinele și pepenii roșii.

De asemenea, ține cont că nu toate alimentele au nevoie să stea la rece. Cartofii, usturoiul, ceapa sau dovleacul galben pot fi ținute într-un loc uscat, răcoros și întunecat, fără riscul de a se strica prea devreme. În mod normal, acestea ar trebui să fie bune și după săptămâni întregi, dacă sunt depozitate corect.

În plus, roșiile pot fi ținute și la temperatura camerei, însă departe de razele soarelui sau de căldura emanată de cuptor sau de aragaz. Ține, totuși, cont de faptul că acestea se strică de regulă în câteva zile, așa că este recomandat să le consumi cât mai repede după ce le-ai cumpărat.

Aceste sfaturi simple pot fi suficiente pentru a nu mai irosi la fel de multă mâncare și pentru a face mai puține drumuri la supermarket. Așa vei reuși să economisești niște bani și să contribui la o mai bună gestiune a alimentelor din bucătăria ta.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:l i g h t p o e t

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro