3 lucruri de analizat înainte să accesezi un credit ipotecar cu partenerul tău

Achiziționarea unei locuințe este un pas major în viața oricărui cuplu, iar accesarea unui credit ipotecar reprezintă adesea cel mai important angajament financiar pe care îl veți lua împreună. Deși entuziasmul de a avea propria casă este mare, este esențial să abordați acest proces cu grijă și să analizați atent mai mulți factori înainte de a semna un contract de credit. 

Descoperă în cele ce urmează trei lucruri  esențiale pe care ar trebui să le evaluați împreună înainte de a accesa un credit ipotecar, astfel încât să vă asigurați că decizia pe care o luați este una în beneficiul amândurora.

1. Situația financiară și obligațiile fiecăruia

Înainte de a aplica pentru un credit, este important să evaluezi atât situația ta financiară, cât și a partenerului tău, deoarece vorbim despre o responsabilitate pe care v-o asumați pe termen lung. Discutați deschis despre veniturile, datoriile și cheltuielile fiecăruia, pentru a înțelege care este capacitatea de rambursare comună. De asemenea, este important să aduceți în discuție și planurile de viitor și obiectivele pe care le aveți, astfel încât să vă asigurați că acestea sunt comune.

De ce e importantă o astfel de discuție? Ei bine, pentru că un credit accesat la comun înseamnă și o responsabilitate comună. În cazul în care partenerul tău nu poate achita partea sa, tu, în calitate de codebitor, vei fi responsabilă de acest lucru. Este esențial să iei această responsabilitate în serios întrucât întârzierea plății ratelor poate veni la pachet cu penalități sau dobânzi suplimentare. 

Totuși, dacă analizați în mod realist situația voastră financiară și vă încadrați în gradul de îndatorare permis de bancă, nu este cazul să vă faceți griji cu privire la rambursarea întârziată a ratei, și puteți să accesați un credit cu dobanda fixa sau variabilă fără griji.

2. Dreptul la proprietate

Doar prin faptul că accepți să fii codebitor și semnezi un contract de credit în acest sens, nu îți dă dreptul la proprietatea imobilului sau a oricărui bun cumpărat. Cu alte cuvinte, în calitate de codebitor al unui împrumut, nu primești nicio parte din valoarea creditului obținut de debitorul principal și nu ai drepturi de proprietate asupra bunurilor achiziționate. În esență, codebitorul nu este decât un garant financiar.

Totuși, de dreptul la proprietate poți beneficia în cazul în care beneficiarul principal al creditului, adică partenerul tău, te menționează în contractul de achiziție în calitate de coproprietar. În acest sens, vei avea aceleași drepturi asupra imobilului precum el.

3. Ce faci în caz că vrei să renunți

În cazul în care te răzgândești sau întâmpini anumite situații care te determină să renunți la calitatea de codebitor, este important să știi că fiecare bancă are cerințe diferite în acest proces. De aceea, împreună cu debitorul principal este foarte important să vă gândiți la planurile pe termen lung pe care le aveți și să fiți realiști cu privire la puterea de rambursare pe care o aveți la nivel individual.

În unele cazuri, pentru a te elibera de responsabilitățile statutului de codebitor, beneficiarul principal al creditului, în acest caz partenerul tău, trebuie să demonstreze că are un scor de credit suficient de bun pentru a se califica pentru credit pe cont propriu, fără ajutorul tău. În caz contrar, renunțarea la calitatea de codebitor, poate fi destul de dificilă.

În concluzie, accesarea unui credit ipotecar cu partenerul tău este o decizie care poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra vieții voastre financiare și personale. De aceea, analizează cu atenție aspectele prezentate în acest articol pentru a lua o decizie informată care să îți ofere siguranță și stabilitate pe termen lung. 

Sursă foto: Shutterstock

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial