21 de turiști au murit iar ghidul a suferit arsuri imense, într-o călătorie transformată în carnagiu

Spunem despre natură că este sursa noastră de liniște și motiv de încântare. Însă aceeași natură se dovedește câteodată a fi nemilos călău. 21 de turiști au murit iar ghidul a suferit arsuri imense, într-o călătorie transformată în carnagiu:

Ziua de 9 decembrie 2019 a fost o zi neagră în Noua Zeelandă. În acea zi fatidică, pe Insula Albă vulcanul Whakaari (cel mai activ din Noua Zeelandă) a erupt la ora locală 14.11. Pe insulă se aflau în acel moment circa 100 de turiști. Dintre aceștia, 21 au fost transportați de urgență cu elicopterele la Spitalul Middlemore din Auckland, însă din păcate ulterior au decedat din cauza arsurilor provocate de cenușa fierbinte. „Fiara' a aruncat cenușă, bucăți de rocă și aburi fierbinți (circa 300 de grade Celsius), cu o viteză de peste 100 de metri pe secundă), împrăștiind moarte în jurul său.

Jake Milbank

Jake Milbank, în vârstă de 19 ani, ghid turistic, se afla pe insulă în momentul tragediei, alături de un grup de turiști. „A fost înfiorător ce am trăit. Dar am avut un singur gând în cap: lupt sau… zbor. Ca ghid știi ce trebuie să faci în astfel de situații pentru a supraviețui, și asta era tot ce îmi doream în acele momente', povestește tânărul care se află acum în proces de recuperare după ce a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului. Jake a fost luat de echipele de salvare de la locul tragediei și transportat cu o barcă. „Îmi amintesc totul până în momentul în care am ajuns la debarcader. Eram concentrat să rămân treaz și viu în călătoria spre continent. Dar din acel punct nu mai știu nimic. M-am trezit în spital, la Terapie intensivă, cu o mulțime de tuburi și furtune la care eram conectat', își amintește ghidul.

Milbank a fost internat în spital vreme de patru luni, dintre care două săptămâni s-a aflat în comă indusă, pentru a rezista durerilor crâncene.  În perioada petrecută în spital a fost supus unui număr de 25 de intervenții chirurgicale. Acum el este în proces de recuperare și starea lui se îmbunătățește de la o zi la alta. Tânărul a fost externat și se află acasă, împreună cu părinții și sora lui, care îl ajută să își revină. El spune că este fericit să fie din nou acasă și că învață să trăiască acum cu limitările pe care le are. Jake nu poate ridica brațele și nici nu se poate apleca. „Nu îți dai seama că a-ți pune șosetele este un lucru mare până când nu ești în situația de a nu putea face acest lucru. Sunt conștient că rutina mea zilnică va fi restricționată pentru tot restul vieții și că s-a schimbat modul în care voi trăi', spune el.

Tânărul ghid a păstrat legătura cu supraviețuitorii carnagiului și cu salvatorii săi. În ciuda tragicului eveniment, Jake nu are resentimente față de insulă și spune că ar fi încântat să se reîntoarcă. „Abia aștept să ajung acolo cu barca și să arunc o privire mai atentă', a spus el.

foto: Shutterstock/ Facebook Jake Milbank

Citeste și:

Doi dansatori au fost blocați 21 de zile în cabină

Culmea ambiției: o bătrânică de 100 de ani vrea să strângă bani pentru echipamente de protecție anti-Covid

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate