13 ani de la moartea marelui actor Jean Constantin

Pe 26 mai se împlinesc 13 de ani de când îndrăgitul actor Jean Constantin a murit, la vârsta de 81 de ani, în apartamentul său din Constanța.

Marele actor a fost găsit fără suflare în locuința sa de către o vecină. Decesul a survenit după o perioadă în care Jean Constantin fusese internat în spitale din Constanța și din București cu afecțiuni cardiace.

În fatidica zi de 26 mai 2010, cel care a dat viață unor personaje îndrăgite precum Ismail din „Toate pânzele Sus' sau Patraulea din seria „B.D. (Brigada Diverse)' se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii din Portul Tomis, dar din păcate nu a mai apucat. Maestrul avea o barcă denumită după numele mamei sale, Caliopi, și la bordul căreia ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.

În memoria celui care a fost Jean Constantin, prietenii lui pescari din Portul Tomis organizau o ceremonie urmată, la fel ca în fiecare an, de o ieșire în largul mării unde se aruncă o coroană ăn amintirea prietenului lor. După cum scrie adevărul.ro, în ceilalţi ani, pe panglica funerară era scris „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea', acesta fiind unul dintre versurile melodiilor cântate de Jean Constantin.

Marele actor era preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa – „Albatros'. „Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor', declara pentru sursa citată Mihai, unul dintre pescarii din Portul Tomis.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, într-o familie cu nouă copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul fiind cel mai mic dintre băieţi.

Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928. Actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit' cu un an.

Jean Constantin a fost căsătorit de trei ori

Regretatul artist Jean Constantin a fost căsătorit de trei ori, ultima dată cu o femeie pe nume Nina. Un amănunt mai puțin știut despre Nina este faptul că aceasta a fost, înainte de căsătoria cu Jean Constantin, soția unui alt mare actor al României. Ultima nevastă a lui Jean Constantin a fost Elena, cu care a împărţit 30 de ani de viaţă. De meserie sufleur, Elena a fost mai întâi soţia actorului Gheorghe Cozorici. Am jucat la Teatrul Naţional «O scrisoare pierdută » şi Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot', povestea Jean Constantin, potrivit libertatea.ro.

„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă!', povestea Jean Constantin pentru Focus TV din Buzău.

Numele de familie al marelui actor

Numele său de familie era Jean, ci nu Constantin. Numele de botez, Constantin, i-a fost dat după bunicul său patern Costache. Numele de familie original era Zeanu, care apoi a fost transformat în Geanu și transcris ulterior în Jean, în livretul militar al tatălui său.

De-a lungul carierei actorul a jucat în peste 50 de filme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind “Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), “Răzbunarea haiducilor” (1968), Haiducii lui șaptecai (1970), Seria B.D., “Felix și Otilia” (1972), “Nu filmăm să ne amuzăm” (1974), serialul tv “Toate pânzele sus” (1976), “Eu, tu și Ovidiu” (1977), “Revanșa” (1978), “Duelul” (1981), “Nea Marin miliardar”(1979), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), “Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), “Colierul de turcoaze” (1985), “Masca de argint” (1985), “Coana Chirița” (1986), “Miss Litoral” (1990), “A doua cădere a Constantinopolului” (1993), “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), “Păcală se întoarce” (2006) și “Supraviețuitorul” (2008).

În anul 2003 a primit din partea UNITER premiul special pentru teatru de revistă, iar cinci ani mai târziu a primit Premiul pentru întreaga activitate, la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Gopo.

A fost învestit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan' de la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial desfășurat într-o sală a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava, potrivit Cinemagia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete