11 ani de la moartea marelui actor Jean Constantin

nea_marin_miliardar_jean_constantin_2__large

Astăzi, 26 mai, se împlinesc 11 de ani de când îndrăgitul actor Jean Constantin a murit, la vârsta de 81 de ani, în apartamentul său din Constanța.

Marele actor a fost găsit fără suflare în locuința sa de către o vecină. Decesul a survenit după o perioadă în care Jean Constantin fusese internat în spitale din Constanța și din București cu afecțiuni cardiace.

În fatidica zi de 26 mai 2010, cel care a dat viață unor personaje îndrăgite precum Ismail din Toate pânzele Sus sau Patraulea din seria B.D. (Brigada Diverse) se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii din Portul Tomis. Acesta era locul unde maestrul avea o barcă denumită după numele mamei sale, Caliopi și la bordul căreia ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.

În memoria celui care a fost Jean Constantin, prietenii lui pescari din Portul Tomis au organizat o ceremonie urmată, la fel ca în fiecare an, de o ieșire în largul mării unde se aruncă o coroană ăn amintirea prietenului lor. După cum scrie adevărul.ro, în ceilalţi ani, pe panglica funerară era scris „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea', acesta fiind unul dintre versurile melodiilor cântate de Jean Constantin.

Marele actor era preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa – „Albatros'. „Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor', declara pentru sursa citată Mihai, unul dintre pescarii din Portul Tomis.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, într-o familie cu nouă copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul fiind cel mai mic dintre băieţi.

Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928. Actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit' cu un an.

Numele său de familie era Jean și nu Constantin. Numele de botez, Constantin, i-a fost dat după bunicul său patern Costache. Numele de familie original era Zeanu, care apoi a fost transformat în Geanu și transcris ulterior în Jean, în livretul militar al tatălui său.

De-a lungul carierei actorul a jucat în peste 50 de filme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind “Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), “Răzbunarea haiducilor” (1968), Haiducii lui șaptecai (1970), Seria B.D., “Felix și Otilia” (1972), “Nu filmăm să ne amuzăm” (1974), serialul tv “Toate pânzele sus” (1976), “Eu, tu și Ovidiu” (1977), “Revanșa” (1978), “Duelul” (1981), “Nea Marin miliardar”(1979), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), “Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), “Colierul de turcoaze” (1985), “Masca de argint” (1985), “Coana Chirița” (1986), “Miss Litoral” (1990), “A doua cădere a Constantinopolului” (1993), “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), “Păcală se întoarce” (2006) și “Supraviețuitorul” (2008).

În anul 2003 a primit din partea UNITER premiul special pentru teatru de revistă, iar cinci ani mai târziu a primit Premiul pentru întreaga activitate, la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Gopo.

A fost învestit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan' de la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial desfășurat într-o sală a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava, potrivit Cinemagia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete