Zürich, un oras in care se mananca bine

Zürich

Restaurantul Guildhall
Prima oprire

Mi-am inceput periplul gastronomic intr-o seara ploioasa de martie la restaurantul Guildhall, situat in inima orasului, cladirea fiind construita inca din 1315. A fost pe rand casa de locuit, farmacie, tesatorie, acum fiind unul dintre restaurantele traditionaliste din Zürich.

Si ce puteam servi aici decat una dintre cele mai intalnite feluri de mancare elvetiene: cartofii „rösti” cu ciuperci, rinichi si carne de vitel. Ceea ce era demult doar un mic dejun mai consistent pentru agricultorii din Berna, s-a dovedit un excelent fel de mancare, la care vinul rosu nu trebuie sa lipseasca. Rösti – cartofii razuiti, caliti in unt, la care au fost adaugate diferite ingrediente, in special branza, au un gust deosebit.

Bucataria restaurantului Hiltl
A doua oprire si cea mai impresionanta

A doua zi dimineata am mancat bine la restaurantul hotelului Opera, unde am fost cazata, pentru ca stiam ca vom merge sa gatim si sa mancam la Hiltl, primul restaurant vegetarian din Europa. Cum pentru mine cea mai buna leguma e puiul… era bine sa-mi iau masuri de siguranta, mai ales ca meniul suna groaznic: crispy tofu, green thai-curry si mousse de ciocolata cu chilli.

Numai cand am auzit de tofu (branza aceea de soia, fara pic de gust), am simtit ca mi se face rau. Dar cum niciodata socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ… am terminat prin a savura acest meniu extraordinar. Tofu marinat cu mustar, sos de soia si ketchup, apoi trecut prin fulgi de porumb si prajit, nu se compara cu varianta cruda si fada.

Iar combinatia cu chutney de mere si portocale e extraordinara, ca sa nu mai vorbesc de spuma de ciocolata cu chilli, o nebunie!

Branza tofu in crusta, cu chutney

Branza tofu in crusta, cu chutney, un deliciu!

Mousse de ciocolata cu chilli

Mousse de ciocolata cu chilli

 

Complexul Schauspielhaus

Complexul Schauspielhaus pe vremea cand era santier naval.

A treia oprire

In zona industriala a Zürichului, fostele fabrici dezafectate au fost transformate, cu ajutorul specialistilor, in restaurante, expozitii sau sali de spectacole. Vechiul si noul sunt amestecate in spatele zidurilor vechi intr-un mod remarcabil.

Asta e si povestea restaurantului La Salle, parte a complexului Schauspielhaus, construit in forma unui cub de sticla intr-un vechi santier naval. In acelasi complex gasim un jazzclub – Moods – unde se organizeaza concerte de jazz, funk soul si blues, iar la etaj un bar. Aici m-am delectat cu friptura de vita, preparata intr-un mod inedit si care ti se topea in gura, asortata cu cartofi.

La desert am incercat inghetata cu gust de wasabi (o radacina care are acelasi gust si aroma cu hreanul de la noi), totul stropit cu vin rosu, elvetian.

Schiffbau

Si astazi… un loc in care poti sa-ti petreci seara intr-un mod foarte placut.

In loc de incheiere

Si cum prea multa mancare strica, ultima zi am dedicat-o plimbarilor. Cea mai buna cale de a descoperi suflul adevarat al orasului este pe jos, intr-o plimbare prin centrul vechi. De la Gara Centrala se traverseaza podul Bahnohofbrücke spre centru, pentru a ajunge in Niederdörfli, un cartier fermecator si straniu, cu strazi inguste si serpuitoare, intesate cu magazine si ateliere.

Dar nu puteam rata un shopping pe Bahnhofstrasse. Chiar daca preturile nu sunt tocmai accesibile, mi-am delectat privirea prin vitrinele celor mai vestite si scumpe branduri.

Niederdörfli

Stradutele inguste din cartierul Niederdörfli

Bahnhofstrasse

Shopping pe Bahnhofstrasse

Lacramioara Tiriblecea
Foto: Lacramioara Tiriblecea, www.zurich.com

Transportul a fost asigurat de Compania Swiss Air.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta