Vitamina B6 si beneficiile ei

Vitamina B6, una dintre multele vitamine ce fac parte din complexul B-urilor, se mai numeste si piridoxina. Este o vitamina foarte sensibila la lumina, dar rezista destul de bine la caldura si la procesul de oxidare.
Rolul acesteia in organism este multiplu. In primul rand, vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice.
"Vegheaza" la buna functionare a creierului, fiind implicata in producerea mesagerilor chimici ai acestuia (dopamina, serotonina etc.), esentiali in coordonarea nervoasa, formarea gandurilor si declansarea emotiilor.

La ce altceva mai serveste?

  • favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii;
  • combate tulburarile nervoase si previne spasmele musculare;
  • trateaza sindromul premenstrual;
  • diminueaza riscul aparitiei calculilor renali;
  • reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici.

O cantitate insuficienta in organism duce la tulburari ca:

  • depresie, nervozitate, insomnie, scaderea imunitatii, modificari ale pielii si ale mucoaselor.

Carenta de vitamina B6 la copii poate conduce la convulsii, anemie, varsaturi si dureri abdominale.

  • fumatorii, femeile care iau pilule anticonceptionale, sportivii, persoanele in varsta, marii consumatori de alcool.

Surse bogate de vitamina B6 gasim atat in regnul animal, cat si in cel vegetal:

  • soia, drojdie, banane, nuci, cartofi, orez, polen, spanac, germeni de cereale, cacao, ficat de vita, peste.

Surse de vitamina B6

  • in 100 g germeni de grau se gasesc 3,5 mg vitamina B6
  • 100 g de ficat de vaca (sau de vitel) prajit acopera aproape jumatate din necesarul zilnic
  • o banana de marime medie furnizeaza aproximativ 1 mg de vitamina
  • nucile sunt o sursa bogata, caci 100 g ofera 0,90 mg vitamina B6
  • de asemenea, nici alunele nu sunt de neglijat: 100 g iti aduc 0,45 mg vitamina
  • o cantitate de 0,20 – 0,25 mg de vitamina B6 poti lua din 100 g de: telina, spanac, cartofi, patrunjel sau fasole boabe
  • orezul brun fiert furnizeaza 0,60 mg vitamina la100 g
  • 100 g de sardine iti ofera 1 mg din aceasta vitamina.

Necesarul zilnic:

  • femei – 2 mg
  • femei insarcinate sau care alapteaza – 2,5 mg
  • barbati – 2,2 mg.

de Angela Ciltan

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate