Vinul – o placere (ne)vinovata?

Prezenta la toate marile evenimente din viata omului, fie ele mai vesele sau mai triste, aceasta bautura da savoare oricarei mese festive.

Consumat pentru calitatile sale gastronomice, vinul este apreciat si pentru virtutile sale terapeutice, care sunt invers proportionale cu cantitatea de vin absorbita.

O bautura complexa

Componentele principale ale vinului sunt apa, zaharul si alcoolul, insa calitatea acestuia este asigurata de aproape 400 de factori, care dau aroma, gustul, culoarea. Culoarea vinurilor asa-zise albe variaza de la galben-pai pana la cafeniu.
Vinurile pot fi dulci sau seci. Vinurile dulci au un continut ridicat de zahar, la cele seci continutul fiind foarte scazut – ele sunt si mai acide.

Vinurile se pot clasifica in doua categorii (dupa criteriul metodei de producere): vinuri de masa si vinuri speciale (spumante, aromatizate, alcoolizate sau de desert). Vinurile de masa pot fi rosii, roze sau albe, cu un continut de alcool intre 7 si 15%. Vinurile spumante sau efervescente sunt de cele mai multe ori albe, dar pot fi si rosii si roze, si au un continut de alcool asemanator cu cel al vinurilor de masa.

Vinurile de desert contin un adaos de coniac sau rachiu, pot fi albe sau rosii, si au un continut de alcool intre 16 si 23%. Vinurilor de desert li se adauga uneori arome (plante aromatice si mirodenii cum ar fi: scortisoara, cuisoare, coriandru, pelin, maghiran, coaja de portocala sofran), devenind astfel vinuri aromatizate (de ex. vermutul).

Vinurile dulci cu adaos de chinina sunt vinuri-aperitiv.

Dintr-o recoltare prematura rezulta un vin slab alcoolizat, pe cand o recoltare tarzie este garantia unui vin cu continut ridicat de alcool, dar mai putin acid.

Vinurile rosii sunt foarte bune dupa 8-23 ani de la productie si pot ramane neschimbate pana la 50 ani. Vinurile albe seci sunt bune dupa 1-2 ani; vinurile albe dulci sunt bune dupa 3 ani, foarte bune dupa 10 ani si pot dura 30 ani.

Cum recunosti un vin de calitate

Caracteristicile generale ale vinurilor sunt date de culoare, claritate, aroma (si buchet la vinurile invechite), finete, continut de zahar, continut de alcool, aciditate, gust.

Etichetele vinurilor de calitate superioara fac referire la anul recoltei – un indiciu important despre valoarea vinului, deoarece calitatea recoltei difera de la an la an, in functie de factorii meteo din anotimpul respectiv (seceta, ploi abundente). Vinurile care sunt amestecuri din mai multe recolte nu poarta etichete datate.

Valoare nutritiva
Alcoolul etilic are o valoare energetica de 7kcal/gr. Vinul contine zahar si de aceea este purtator de "calorii goale", adica "nu tine de foame". In general, nu contine vitamine si nu este indicat consumul de vin atunci cand se urmeaza o dieta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente