Un sos deosebit – o friptura reusita!

Un sos deosebit – o friptura reusita!

Acest sos special poate fi preparat din zeama lasata de friptura si se serveste impreuna cu carnea. E ideal pentru fripturile la tava, specifice meselor festive.

  • Inainte de a fi preparata, carnea trebuie sa fie complet decongelata.
  • Daca pregatiti curcan la cuptor: dupa ce ati umplut pasarea, calculati cate 18 min pentru fiecare 450 g carne; obtineti astfel timpul necesar de fript la cuptor.
  • Deschiderea cuptorului la fiecare jumatate de ora duce la pierderea caldurii din interior si, deci, la prelungirea timpului de fript. Asadar, timpul calculat este de baza: verificati numai cu 1 ora inainte de final si, din nou, la 30 minute inainte de a fi gata.
  • Avantajele folosirii foliei: friptura devine suculenta, iar cuptorul nu se stropeste!
  • Daca friptura este deja rumenita atunci cand trebuie indepartata folia, dati-o din nou la cuptor tot acoperita cu folie.
  • Resturile de friptura se pot pastra intr-un vas acoperit, in frigider, timp de 2-3 zile sau se pot congela in sos timp de maxim 6 saptamani.

Alegerea carnii de pasare
Pentru o masa festiva, merita sa cumperi o pasare vie de la agricultorii care vin in piata. Aceasta are carnea mult mai gustoasa si este ingrasata dupa metode traditionale, nefiind umflata cu apa in timpul prelucrarii, asa cum se procedeaza in unele ferme industriale.

 

Cum se taie friptura de pasare
1 Mai intai lasati friptura sa se "odihneasca", deoarece, intarindu-se, carnea va fi mai usor de taiat. Taiati pielita dintre copane si piept. Inclinati copanul spre exterior si taiati prin articulatie, pentru a se desprinde complet.
2 Cu ajutorul unui cutit cu lama bine ascutita, taiati pieptul in felii, dar astfel incat feliile sa nu fie prea groase. Dupa ce ati taiat cate o felie, puneti-o pe un platou, ca sa nu se rupa.
3 Taiati copanele in doua, pe linia articulatiei, pentru a obtine cate doua portii din fiecare copan.

 

Prepararea sosului de friptura

1 Dupa ce ati pus carnea pe platou, strecurati sucul ramas in tava intr-un pahar incapator. Indepartati lamaia, portocala si telina. Lasati sa se raceasca, pentru ca grasimea sa se ridice la suprafata. Indepartati grasimea.
2 Asezati tava de friptura pe foc mic si fierbeti, timp de 1 minut, sosul obtinut din 3 linguri din sucul pastrat si 2 linguri faina integrala. Amestecati incontinuu. Luati vasul de pe foc si incorporati restul de suc de friptura – cate 2 linguri deodata, pentru a evita formarea de cocoloase.
3 Puneti din nou vasul pe foc si fierbeti inabusit, la foc mic, circa 2-3 minute, pana cand sosul se ingroasa. Adaugati sare si piper.
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente