Uleiuri pentru gatit. Tipuri si sortimente

Gama lor este foarte larga, asa ca noi iti prezentam mai jos doar o parte dintre cele existente pe piata: cele mai sanatoase si mai gustoase.

Ulei de arahide Ulei de nuci
Acest ulei pastreaza si dupa extragere gustul si aroma arahidelor. In bucataria asiatica, este echivalentul uleiului de masline in zona mediteraneana. Este un ulei destul de scump si exclusivist. Nu se utilizeaza la gatit pentru ca i se pierde buchetul si se amaraste. Este folosit la salate, data fiind aroma sa deosebita.
Ulei de cocos Ulei de porumb
Este cel mai bogat in grasimi saturate (80%). Este folosit la alimente coapte si la dulciuri. Oamenii de stiinta inca nu s-au hotarat daca… este nociv sau nu. Este extras din germenii de porumb si, datorita faptului ca are punctul de ardere foarte ridicat, uleiul de porumb este excelent pentru prajit.
Ulei de orez Ulei de samburi de struguri
Extras din germenii de orez, acest ulei contine cantitati mari de antioxidanti, vitamina E si grasimi nesaturate benefice pentru organism. Este un ulei ieftin, iar specialistii il recomanda pentru marinate, salate si maioneze. Rezista la temperaturi ridicate si este bun si pentru prajit.
Ulei de floarea-soarelui Ulei de soia
Chiar daca noi suntem foarte obisnuiti cu el, in SUA si Europa este considerat o delicatesa. Are cel mai mare continut de vitamina E dintre toate uleiurile. Uleiul de soia este foarte sarac in grasimi saturate si foarte bogat in acizi grasi esentiali. Este recomandat pentru prajeli, pentru ca are punctul de ardere foarte ridicat.
Ulei de masline

Celebru pentru beneficiile sale asupra sanatatii, buchetul si aroma sa difera de la un soi la altul, ca si la vinuri. Trebuie tinut la intuneric, altfel rancezeste.

Foto: arhiva edipresse

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente