Uleiul vegetal, hrana pentru inima

Fără categorie

Alimentele grase sunt o sursa importanta de energie si elemente indispensabile vietii. Consumate in exces, unele grasimi cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet si cancer. Altele insa ne aduc numai beneficii.

GRAS, DAR CU MASURA!
In cantitati moderate, alimentele grase sunt o componenta esentiala si sanatoasa a hranei noastre. Lipidele furnizeaza de doua ori mai multa energie decat proteinele si carbohidratii, dar sunt si o sursa importanta de vitamine liposolubile (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali, importanti in formarea membranelor celulare si in mentinerea functiunilor acestora.

Acizii grasi participa la reglarea metabolismului colesterolului si sunt precursorii unor hormoni implicati in vindecarea ranilor, reducerea inflamatiilor, coagularea sangelui etc. Grasimile din alimente sunt cele care dau senzatia de satietate si care regleaza echilibrul zaharului din sange.
 

GRASIMI BUNE
Se pare insa ca unele tipuri de grasimi sunt inofensive, ba chiar benefice pentru sanatate. Acestea se gasesc mai ales in uleiurile vegetale si sunt sub forma lichida la temperatura camerei. Ele iti dau energie, redau supletea si stralucirea parului si a pielii, contracareaza efectele oboselii si ale deprimarii si chiar reduc riscul aparitiei bolilor cardiace si a cancerului.
 
GRASIMI NOCIVE
Carnea grasa, slanina, untul, frisca, smantana, mancarea grasa… Grasimea! Simpla pronuntare a acestui cuvant ne umple inima de spaima. Dar bolile de inima nu sunt singurele afectiuni legate de consumul excesiv de alimente grase, ci si obezitatea, congestia cerebrala, diabetul zaharat, osteoporoza si unele forme de cancer.

In ultimii ani, grasimea a devenit dusmanul nostru de la masa – este vorba mai ales despre cea de origine animala, care se gaseste sub forma solida la temperatura camerei.

Lipsa de activitate fizica sustinuta si gradul inalt de rafinare a alimentelor maresc efectul grasimii nocive asupra organismului. Astfel au aparut pe piata produsele dietetice degresate – din ce in ce mai cautate de consumatori.
 

CE ESTE COLESTEROLUL?
Cel mai mare dusman al inimii! Consumul de grasimi este direct proportional cu cantitatea de colesterol din sange. Nivelurile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de arterioscleroza si de boli cardiace. Exista un colesterol bun si unul nociv. Cel nociv este colesterolul lipoproteinei cu densitate redusa (LDL), iar cel bun este colesterolul lipoproteinei cu densitate superioara (HDL).

Nu renunta la grasimi – ele sunt importante pentru sanatatea ta. Consuma-le insa cu masura si, de preferinta, pe cele de origine vegetala sau din peste.

GRASIMILE NESATURATE ITI MERG LA INIMA
Grasimile nesaturate contin acizi grasi esentiali si ajuta la scaderea colesterolului nociv; in plus, sunt bogate in substante antioxidante, care protejeaza de cancer si de bolile de inima.

In cea mai mare parte, ele sunt obtinute din plante. Majoritatea uleiurilor vegetale sunt considerate grasimi nesaturate, deoarece contin acizi grasi mononesaturati, iar uleiul de masline este cel mai bun exemplu.

Expertii cred ca frecventa scazuta a bolilor de inima in tarile mediteraneene se datoreaza consumului ridicat de ulei de masline. Tot dintre grasimile nesaturate fac parte si acizii grasi polinesaturati – acidul linoleic (omega-6) si alfalinoleic (omega-3). Primul se gaseste din plin in uleiurile de seminte (floarea-soarelui, soia, porumb, susan, mac, sofranel), in nuci, alune, arahide si migdale.

Cu cel de-al doilea, Natura a fost mai zgarcita, dar si acesta se gaseste in uleiuri vegetale, in uleiuri de seminte, in nuci, alune, migdale, dar mai ales in pestele oceanic sau gras (macrou, somon, ton, hering, scrumbie); in cantitati mici, este prezent in legumele cu frunze verzi (spanac).
Acidul alfalinoleic produce senzatia de satietate si buna-dispozitie, reduce procesele inflamatorii si asigura energie.
 

GRASIMILE SATURATE DUC LA OBEZITATE SI BOALA
Cand vine vorba de sanatate, grasimile saturate poarta inscriptia "interzis pentru consum". Asadar, daca vrei sa ai o inima sanatoasa, las-o mai moale cu cartofii prajiti, hamburgerii, smantana, dulciurile cu unt si frisca – mai ales daca duci o viata sedentara. Grasimile saturate sunt prezente mai ales in produsele de origine animala: carne grasa, lapte integral, smantana, unt. Ele sunt vinovate de cresterea nivelului de colesterol nociv si, in timp, sunt asociate cu numeroase maladii cronice.
 
PETRECEREA
Ca sa intelegem mai bine care este legatura dintre cantitatea de grasimi consumate si nivelul colesterolului din sange, ca si modul in care functioneaza cele doua tipuri de colesterol, nutritionistii apeleaza la o situatie cu personaje reale, care ne este familiara.
Astfel, ei propun sa iti imaginezi ca esti la o petrecere (adunare, festivitate) in aer liber. LDL (colesterolul "rau") este gunoiul ramas de obicei dupa o astfel de petrecere, iar HDL (colesterolul "bun") – maturatorii.

Cu cat cheful a fost mai mare, cu atat ai consumat mai multa grasime si cu atat mai multe resturi gasesti pe strazi – adica pe artere. "Gunoierii" (HDL) vin sa le adune, pentru a permite normalizarea circulatiei. Adesea, HDL sunt putini, "obositi si prost platiti", ceea ce duce la cresterea mormanelor de gunoi.

In cele din urma, strazile pot fi obturate de resturi, astfel ca traficul (adica fluxul de sange) poate fi intrerupt – o veste proasta pentru inima si uneori periculoasa pentru viata. Vestea buna este ca putem schimba raportul LDL/HDL consumand numai grasimi benefice.

Portia noastra de substante grase variaza intre 20% si 35% din totalul caloriilor zilnice, iar dintre acestea peste 50% ar trebui sa fie grasimi de origine vegetala. Atentie la grasimile mascate in alimentele preparate industrial: o punga de covrigei sau de chips-uri, o tableta de ciocolata sau un pumn de alune prajite poate insemna ratia pe intreaga zi!

Fara grasimi, fara colesterol

  • In locul sarii si al grasimilor, la prepararea mancarurilor foloseste ceapa, usturoi, plante aromate, condimente, ardei viu colorati, lamai, otet aromat, sos de vin si soia.
  • La prepararea sau asezonarea legumelor, in loc de unt foloseste ulei de seminte si condimente.
  • Alege numai produse lactate partial degresate.
  • In loc de unt sau ulei, caleste ceapa sau legumele in putin vin amestecat cu apa sau cu zeama de la supa si putina sare.
  • Coace pestele in hartie de pergament sau folie de aluminiu – astfel isi pastreaza sucul si aroma.

AJUTOARELE DIN BUCATARIA SANATOASA

  • Tigaia din teflon este tigaia "fermecata", de care alimentele nu se lipesc in timpul gatitului, chiar daca nu folosesti nici un fel de grasimi: carne slaba, legume, chiar si clatite cu lapte degresat!
  • Mixerul Cu el poti amesteca branza de vaci degresata pana devine o crema spumoasa, care inlocuieste cu succes frisca sau cremele de unt. Amestecata cu iaurt si oua, aceasta crema devine baza ideala pentru umpluturi sau pentru budincile cu fructe.
  • Gratarul – electric sau cu carbuni – este varianta sanatoasa a gatitului fara grasimi.
  • Seturi de vase metalice pentru pregatirea alimentelor la aburi (legume, carne)

Text: Mihaela Doina Radulescu

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din