Traiasca berea!

Fără categorie

De la gheata, cu spuma, in pahare inalte sau in halbe aburite, blonda sau neagra… Intotdeauna gustoasa si sanatoasa, cat timp e consumata cu moderatie.

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelierea, in 1605. Berea a fost, dintotdeauna, sinonima cu petrecerile si intalnirile cu prietenii.

Cand oamenii au invatat, in urma cu cateva mii de ani, ca prin fermentarea cerealelor obtin o bautura hranitoare si buna la gust, au descoperit berea – o importanta sursa nutritiva, apreciata de toate popoarele. Noe a luat-o pe Arca. Egiptenii au preparat-o din orz, babilonienii – din grau, incasii – din porumb.

Chinezii o foloseau in ritualurile religioase, romanii au batut monede din argint si aur cu simbolul pretiosului orz. Intr-un text egiptean de la 1600 i.H., sunt peste 100 de retete medicale ce folosesc berea. In urma cu cativa ani, o berarie din Anglia a imbuteliat 1.000 de sticle cu bere blonda numita Tutankamon, obtinuta dupa o reteta veche de 3.200 de ani.

O reteta fabuloasa
Berea este o combinatie de ingrediente 100% naturale: apa, malt (din orz), hamei si drojdie. In lume exista circa 20.000 de sorturi de bere, imbuteliata in 180 de variante: de la normala, slab alcoolica, la amara, crema de bere si bere neagra.

  • Calitatea apei folosite la producerea berii este extrem de importanta. Sarurile din apa determina gustul, aroma si culoarea. Pentru fabricarea berii blonde, se foloseste apa moale; pentru berea bruna, duritatea apei (concentratia sarurilor de calciu si magneziu) poate fi mai mare. De obicei, apele dulci sunt neutre sau usor acide, iar cele dure sunt usor alcaline. Apa dura si hameiul confera gustul amar pronuntat si culoarea mai inchisa a bauturii.
     
  • Pregatirea cerealelor prin uscare pentru fermentare este numita "maltuire". Graul este lasat in apa pana incolteste. Germinatia este intrerupta prin prajire in cuptoare. Cu cat prajirea maltului este mai de durata, cu atat berea este mai inchisa la culoare. Berea de orzoaica sau grau are un gust dulceag. Aroma amara, uscata a hameiului contrabalanseaza dulceata maltului. Drojdia transforma zaharurile din malt in alcool. Pentru berea clasica este folosita o drojdie de fermentare rapida, in timp ce drojdia de fermentare lenta este folosita pentru berea slab alcoolica.

BEREA SI SANATATEA

Motive pentru care bei bere
1 E gustoasa, racoritoare, hranitoare si relativ saraca in calorii. Berea nu contine grasimi si zahar. Singura sursa de calorii a berii este alcoolul, care are 7 calorii/g (fata de grasimi, care au 9 calorii/g).

2 Berea este o bautura naturala, cu aport mare de vitamine si minerale. Contine cantitati importante de magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, biotina si este una dintre cele mai bogate surse de vitamina B.

3 Este o sursa de fibre solubile (rezultate din prelucrarea orzului). Un litru de bere contine aproximativ 20% din cantitatea de fibre recomandata zilnic, iar unele sorturi contin chiar pana la 60%. Acestea ajuta digestia si absorbtia hranei, reducand nivelul de colesterol. Berea nu contine colesterol.
4 Consumul moderat de bere reduce stresul si rata imbolnavirilor de inima.
 

Motive pentru care bei moderat
1 Alcoolul determina scaderea rapida a nivelului de zahar din sange si stimuleaza apetitul. De asemenea, creeaza dezechilibre energetice (la consumuri mari) si produce senzatia de oboseala.

2
Atunci cand beau, cele mai multe persoane consuma cantitati mari de alimente sarate sau grase, cu nivel ridicat de calorii si colesterol (chipsuri, alune, branzeturi, produse de patiserie, hamburgeri).

3
Alcoolul in exces impiedica si capacitatea organismului de a arde grasimile. In procesul metabolizarii acestuia, ficatul se poate mari si inconjura de grasime – factori care, in timp, determina aparitia unui abdomen "generos", caracteristic marilor bautori de bere.

4
Consumul de alcool provoaca deshidratare si duce la ingerarea de noi cantitati de alcool; in exces, alcoolul impiedica absorbtia vitaminelor.
 
Berea nu ingrasa!
In cantitati moderate, berea nu numai ca nu ingrasa, dar chiar te poate ajuta sa-ti pastrezi silueta.

  • Este diuretica, faciliteaza eliminarea toxinelor si contine fibre solubile, care iti asigura protectie fata de bolile de colon.
  • Nu contine grasimi, ceea ce face ca aportul caloric al berii sa fie destul de scazut. O sticla de bere de 500 ml are 225 de Kcalorii, mai putin decat aceeasi cantitate de suc de fructe sau orice bautura racoritoare. Iar in cazul berii fara alcool, aportul caloric este si mai mic (70 Kcalorii/sticla de 1/2 l).
  • Asadar, nu este adevarat ca berea ingrasa! Ceea ce ingrasa sunt alimentele grase, tip fast food, consumate o data cu berea, obiceiurile alimentare gresite, un regim alimentar dezechilibrat, stresul si viata sedentara, in care exercitiul fizic este redus ori lipseste cu totul.

Cum recunoastem o bere buna

  • Culoare Culoarea berii blonde este deschisa, transparenta, aurie si lucioasa. Nu trebuie sa aiba o nuanta rosietica, bruna sau verzuie. Berea bruna poate sa nu luceasca, sa fie de culoare maro si chiar sa nu fie transparenta.
  • Spuma Spuma trebuie sa fie densa, persistenta, specifica. Toarna berea intr-un pahar si observa-i stratul de spuma: in cazul unei beri de calitate, trebuie sa aiba 3 cm inaltime si sa dureze cel putin trei minute. Daca stratul de spuma este mai mic sau dispare fara a lasa urma pe pahar, berea nu este dintre cele mai bune. In plus, spuma trebuie sa "se lipeasca" de peretii paharului.
  • Gust Majoritatea marcilor de bere au, in diferite proportii, toate cele patru gusturi: dulce, amar, sarat, acru. Gustul amar, care persista mult timp, semnaleaza o bere de calitate inferioara – obtinuta din materie prima slaba calitativ sau prin incalcarea procesului tehnologic. Berea blonda are un gust slab amarui de hamei, care dispare repede. Berea bruna este, din contra, usor dulce (gustul maltului). Gustul ei este mai dens, de aceea berea pare mai "densa". Gustul unei beri brune de calitate se poate caracteriza astfel: "putin exprimat", "gol", "de malt".

Mai multe vitamine
Proprietatile nutritive fac din bere una dintre cele mai complete bauturi. Bogata in minerale si vitamine (A, D E, dar mai ales vitaminele din grupa B), berea are un continut ridicat de acid folic, o substanta esentiala in metabolismul celular, care contribuie la prevenirea anemiei si diminueaza concentratia homocisteinei (considerata un nou factor de risc cardiovascular).

Continutul moderat de alcool (4-5s) creste asa-numitul colesterol bun si actioneaza ca o bariera impotriva colesterolului rau, reducand riscul de infarct si alte boli ale inimii. La femei, intarzie instalarea menopauzei si a efectelor acesteia – osteoporoza.
 

Berea – un deliciu gastronomic
Obisnuiti sa o consideram exclusiv o bautura, cei mai multi uitam ca berea este si un ingredient clasic in arta culinara.
Folosita cand si cum trebuie, berea poate transforma cea mai banala mancare intr-o delicatesa gastronomica. Folosita ca baza pentru sosul marinat, fragezeste carnea de pui, pestele sau fructele de mare.

In timpul gatitului, alcoolul se evapora, lasand o aroma fina in sosuri. Ca ingredient in aluaturi, berea da o un gust delicat clatitelor si produselor de patiserie, facandu-le mai pufoase.

Text: Mihaela Doina Radulescu

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din