Totul despre rosii

Sunt atat de bune, incat nimic nu le poate inlocui. Profita din plin de ele, acum, cat este vara!

Cumpara-le pe cele mai bune

  • Alegeti rosii viu colorate si tari. Nu le evitati pe cele care au o forma mai ciudata, neregulata – asta inseamna ca au fost lasate sa se dezvolte in mod firesc. Cele crapate, din care curge zeama nu va intereseaza.
  • Chiar daca nu sunt foarte coapte cand sunt culese, ele se vor coace si dupa aceea, timp de cateva zile, fiind tocmai bune pentru salate si asa, mai putin dulci. 

Ce mai trebuie sa stii

  • Rosiile sunt mai bune atunci cand sunt bine coapte; daca le-ati cumparat un pic mai verzi, lasati-le sa se coaca in mod natural, nu le tineti in frigider. Astfel, capata un gust mai placut si mai multa dulceata. Cand sunt consumate, nu trebuie sa fie reci, tocmai scoase din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Daca rosiile sunt prea acre, este suficient sa adaugati putin zahar in sosul pe care il preparati sau deasupra feliilor de rosii pe care urmeaza sa le deshidratati.

Cum le decojesti

  • Pentru a le decoji mai usor este suficient sa crestati pielita langa codita si apoi sa le opariti circa 20 de secunde. Mutati-le apoi intr-un vas cu apa rece si decojiti-le. Taiati rosiile in doua si scoateti semintele cu ajutorul unei linguri. Apoi taiati-le cuburi, pe care le folositi la prepararea de sosuri, salate sau garnituri.

Ce fel de rosii?
Alegerea potrivita este secretul succesului unei retete.

PRUNISOARE

Sunt carnoase, fiind ideale la prepararea sosurilor consistente pentru paste fainoase; sunt bune, de asemenea, pentru deshidratat sau servite ca atare, pe tartine ori in sandvisuri. Rumenite la cuptor, la temperatura scazuta, au un gust delicios.



ROTUNDE

Indicate pentru sosuri, supe, mancaruri cu sos si salate asortate, in care se taie cuburi.



"INIMA-DE-BOU"

Foarte bune pentru salate, in care se taie felii, si sandvisuri.
De asemenea, sunt ideale pentru umplut: fie reci – cu salata de vinete, crema de branza sau icre, fie gatite – umplute cu carne tocata si fierte in sos.

 

CONSERVATE
Conservele de calitate obtinute din rosii prunisoare, in suc propriu sau taiate cuburi, reprezinta o rezerva de nelipsit din camara. Le puteti folosi oricand pentru a prepara un sos mult mai gustos decat cel din rosii date printr-o sita, care a retinut semintele si cojile.

"CHERRY"

Sunt foarte potrivite pentru salate, datorita gustului deosebit de placut, sau rumenite timp de 10 minute la cuptor, pentru a-si concentra dulceata. Culese cu vrej cu tot si pastrate ca atare, isi mentin prospetimea si gustul mai mult timp decat cele culese una cate una.

Valoare nutritiva
Rosiile proaspete sunt bogate in vitaminele B6 si C (o rosie de marime potrivita contine o treime din cantitatea de vitamina C recomandata zilnic).

Licopenul (pigmentul natural care da culoarea rosie) este un antioxidant puternic.
Numeroase studii stiintifice arata ca persoanele care consuma rosii in mod periodic sunt mai putin expuse riscului de a face cancer si boli de inima.

Rosiile conservate sub forma de paste sau piureuri sunt o sursa mai bogata in licopen decat cele proaspete: prin prelucrare se elibereaza licopenul, care este mai usor de absorbit in organism.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente