Totul despre friptura de vita

  • A A A
  • E-mail

    Cum sa alegi bucata potrivita pentru reteta preferata si cum sa o gatesti perfect…

    Ce trebuie sa observi inainte sa cumperi

    • Nervurile Sunt vinisoare de grasime care inconjoara fibrele musculare si dau carnii un aspect marmorat. In timpul gatitului, nervurile se topesc si dau suculenta, fragezime si gust carnii.
    • Antricoatele sunt, in general, frumos marmorate, in timp ce vrabioarele sunt acoperite de un strat de grasime galben-pal.
    • Culoarea trebuie sa fie rosu-inchis – asta indica faptul ca fibrele s-au detensionat si carnea s-a fragezit.

    Important…

    • Intrucat e marmorat cu grasime, antricotul de vita se pune direct pe gratar, fara sa fie uns cu ulei, si se intoarce cu ajutorul unor clesti.
    • Friptura de vita la gratar este gata atunci cand deasupra ei apar picaturi de culoare roz; presara sare si piper si serveste imediat cu un cub de unt aromat deasupra.
    • Friptura de vita se poate servi cu garnitura de crema de hrean, sos bearnez sau mustar de buna calitate.
    • Carnea slaba de vitel se poate prepara sub forma de snitel (escalop): taie carnea (curatata de pielite) felii groase de 1 cm, bate-le cu ciocanul (pentru a se rupe fibrele) si da-le prin faina, ou batut (in care ai pus sare si piper) si pesmet. Prajeste in ulei si serveste cu piure de cartofi si salata verde.
    • Tot din carne slaba de vitel poti sa prepari si snitel parizian (cordon-bleu), umplut cu o felie subtire de cascaval si o felie de sunca de Praga.
    • Stratul de zarzavat pe care se asaza friptura preparata la cuptor contine, de obicei, morcov, radacina de patrunjel, telina, ceapa taiata felii. Legumele se presara cu sare si li se adauga 5-6 linguri apa. Carnea se stropeste cu grasime si vasul se da timp de 30 minute la cuptorul incins. Dupa aceea, flacara se micsoreaza si carnea se unge de mai multe ori cu sucul din tava, care va da gust si culoare fripturii.

     

    Tip

    Bucata

    Mod de preparare

    Timp de gatit

    Biftec

    Friptura rumenita la cuptor

    Muschi de vita

    Pulpa, capac, muschi de vitel sau muschi de vaca

    Feliile bine unse se pun fie pe un gratar din tuci bine incins, care fumega, fie intr-o tigaie neadeziva, fie pe gratarul cu jaratic.

    Bucata de carne se leaga cu sfoara, in spirala, si se asaza pe un pat de zarzavat taiat rondele de 1 cm, stropit cu 5-6 linguri apa si presarat cu sare. Apoi se da 20-30 min. la cuptorul bine in-cins si timp de 1 ora – la foc mijlociu.

    Pentru friptura in sange: 2-3 min. pe fiecare parte. Pentru friptura potrivit de patrunsa: 3-4 min. pe fiecare parte. Pentru friptura bine facuta: 5-6 min. pe fiecare parte; se sareaza si se pipereaza la sfarsit si se serveste cu un cub de unt.

    Pentru friptura in sange: 20 min. per 450 g, plus 20 min. Pentru friptura potrivit de patrunsa: 25 min. per 450 g, plus 25 min. Pentru friptura bine patrunsa: 30 min. per 450 g, plus 30 min. In tot acest timp, carnea se intoarce de cateva ori si se unge bine cu sosul din tava.

     

    Friptura inabusita

    Metoda prajirii rapide in stil asiatic

    Orice parte din carne, taiata bucati mari sau mici

    Muschi, vrabioare; carnea sa fie taiata fâsii oblice.

    Se asaza intr-un vas potrivit, ca sa nu ramana spatiu liber, se stropeste cu grasime, se acopera vasul si se da la foc mic; dupa 10-15 minute se adauga sare si piper negru si putina apa.

    Intr-o tigaie neadeziva, incinsa pana cand fumega, sau intr-un vas adancit in mijloc (wok).

    Se poate da si la cuptor, tot cu vasul acoperit sau in oala sub presiune; in acest caz, se asaza carnea pe un gratar, cu adaos de apa; totul dureaza circa 1 ora.

    2-4 min., plus alte 2 minute dupa ce ai adaugat legumele.

     

    O friptura perfecta la gratar
    Ideal este sa folosesti un gratar din tuci, cu mijlocul bombat si cu santuri in care se scurge grasimea, si totul dureaza doar 5 minute. Este o metoda sanatoasa, fiindca singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ungi carnea, daca e slaba, cu putina grasime. Unge bucata de carne cu ulei si pune-o pe gratarul fumegand; intoarce friptura o singura data, fara sa o intepi, ca sa se friga pe ambele parti. Presara sare si serveste imediat; altfel, se intareste si isi pierde savoarea si aroma. 
     
    O friptura perfecta la cuptor
    Scoate carnea din frigider cu cel putin 1 ora inainte sa o gatesti, ca sa ajunga la temperatura camerei. Friptura va fi mult mai frageda daca se rumeneste la o temperatura potrivita decat daca se rumeneste rapid intr-un cuptor incins. Dupa ce e gata, lasa friptura sa se "odihneasca" la cald timp de 5-10 minute, pentru ca sucul sa se distribuie uniform si fibrele sa se "destinda": friptura va fi suculenta si frageda.

     

    Comentariile sunt închise.