Tot ce trebuie sa stii…despre ulei

Fără categorie

Regula de aur in cazul uleiului este sa folosesti tipul potrivit la preparatul potrivit.

De cate feluri este uleiul?

Ulei rafinat

Cel mai folosit tip de ulei. Uleiul obtinut la prima presare este prelucrat la temperaturi inalte, in prezenta unor filtre care indeparteaza ceara, germenii si bacteriile provenite din seminte. Rezultatul este un ulei natural fara impuritati.

Ulei presat la rece

Desi e mai putin folosit la noi, este foarte sanatos. Acest tip de ulei se extrage din seminte prin prelucrare la rece, ceea ce duce la mentinerea gustului, a aromei si a substantelor nutritive. Are un gust foarte puternic.

Ulei de masline extra pur

"Extra virgin", pe etichetele produsului disponibil in comert, este obtinut prin presarea la rece a maslinelor ajunse la maturitate, pastreaza gustul si aroma maslinelor; variaza calitativ si ca pret, deci, daca alegeti unul scump, folositi-l doar pentru salate. Nu il amestecati cu suc de lamaie si nici nu il incalziti. La temperaturi inalte, devine toxic.

Cele mai bune uleiuri pentru salate

  • ULEI DE FLOAREA-SOARELUI RAFINAT – este potrivit pentru orice tip de salate; contine vitaminele A si E. Ca gust, este cel mai delicat.
     
  • ULEI DE MASLINE EXTRA PUR – este foarte sanatos datorita acizilor grasi mononesaturati si antioxidantilor naturali, care previn bolile cardiovasculare si reduc nivelul colesterolului, cu posibil efect protector contra cancerului. Se foloseste la prepararea vinegretelor si a pastelor fainoase.
     
  • ULEI DE FLOAREA-SOARELUI PRESAT LA RECE – are un gust mai pronuntat de seminte decat uleiul rafinat.
     
  • ULEI DE SUSAN – este un ulei greu, foarte concentrat, folosit mai ales in bucataria orientala. Cateva picaturi dau un gust deosebit si celei mai obisnuite salate.
     
  • ULEI DE NUCA – are proprietati asemanatoare uleiului de susan. Contine omega-3, substante esentiale in prevenirea bolilor de inima si a artritei. Este indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense.

Cele mai bune uleiuri pentru gatit

  • ULEI DE FLOAREA-SOARELUI RAFINAT – excelent in prepararea mancarurilor ce contin ingrediente care trebuie calite (ceapa, legume, bucati mici de carne, oua prajite). Are un continut bogat in vitaminele A si E (cel mai mare continut in vitamina E dintre toate uleiurile) si in grasimi polinesaturate, benefice pentru sanatate. Protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului.
     
  • ULEI DE PORUMB – ideal pentru prajirea in baie de ulei a preparatelor din peste si a cartofilor. Este recomandat in dieta diabeticilor.
     
  • ULEI DE MASLINE OBISNUIT – se recomanda folosirea acestuia mai ales la prepararea carnii de pui, de porc sau a crevetilor.
     
  • ULEI DE ALUNE – se foloseste mai ales in bucataria asiatica.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din