Tort cu fructe uscate

6 portii
Timp de preparare: 3 ? ore, plus 3 ore pentru imbibat
500 calorii, 17 g grasimi per portie

Ingrediente:

  • 150 g caise deshidratate, tocate
  • 225 g stafide
  • 125 g prune uscate, tocate
  • 50 g coaja de portocala din dulceata, tocata
  • 50 g visine din dulceata, scurse de sirop
  • 50 g pesmet alb, proaspat
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • coaja rasa si sucul de la 1 portocala
  • 100 ml vin dulce
  • 75 g unt, inmuiat la temperature camerei
  • 75 g zahar (preferabil brun)
  • 1 ou, batut
  • 75 g faina care creste singura, cernuta
  • 1 lingurita (din fiecare) scortisoara, nucsoara
  • 1/2 lingurita cuisoare macinate
  • 50 g migdale, macinate

Mod de preparare:

1 Pune fructele uscate si pe cele din dulceata intr-un bol si adauga pesmetul.

Adauga coaja de lamaie si de portocala, sucul de portocala, vinul; amesteca si lasa 3 ore sau peste noapte, ca sa se imbibe. Intr-un bol, freaca untul cu zaharul pana cand amestecul se albeste si devine pufos. Cu mixerul in functiune, la viteza minima, incorporeaza oul batut si apoi amesteca crema obtinuta cu fructele imbibate si cu restul ingredientelor.

2 Unge cu unt un bol cu capacitatea de 1 litru, pentru tort. Taie doua foi de hartie pergament cu dimensiunile de 30 x 25 cm si 1 folie de aluminiu ceva mai mare. Intinde-le pe masa una peste alta.

3 Toarna compozitia in bolul pregatit si acopera cu foile puse una peste alta, astfel incat folia de aluminiu sa fie deasupra.

Leaga foile cu sfoara, ca pe un capac, deasupra bolului (cum procedezi la un borcan cu dulceata). Leaga o toarta conform indicatiilor.

Asaza bolul intr-un vas si toarna in vas apa fierbinte pana la jumatatea bolului. Da la cuptor timp de 3 ore. Rastoarna pudingul pe platou si orneaza cu… artificii.

Supravegheaza coacerea
Nivelul apei trebuie sa se mentina constant, ca sa nu atinga folia, iar apa sa nu fiarba in clocot. Daca apa atinge foaia de hartie, se va infiltra, iar tortul se va imbiba cu apa si va capata un gust apos. Completeaza cu apa fierbinte pe masura ce aceasta se evapora; daca nivelul apei scade prea mult, atunci pudingul nu se patrunde uniform.

Prepara dinainte
Poti sa prepari acest tort-puding chiar si cu doua luni inainte. Lasa-l sa se raceasca complet si apoi inlocuieste foliile de deasupra cu altele uscate, in acelasi mod ca la inceput. Pastreaza pudingul intr-un loc uscat si racoros. Incalzeste, inainte de a-l servi, timp de 1 1/2 ora in apa clocotita, in cuptor, sau timp de 5 minute, la microunde, dupa ce ai inlocuit foile de deasupra cu film alimentar.

Leaga o toarta
Cu ajutorul acesteia, vei putea sa iei bolul din cuptorul incins si din apa clocotita fara sa te frigi. Taie o bucata de sfoara de 100 cm si pliaz-o in doua. Infasoar-o in jurul bolului si introdu capatul taiat prin capatul dublu, iar dupa aceea fixeaza cu un nod. Intinde sfoara in partea opusa nodului si fixeaza cu un alt nod.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din torturi