Tipuri de orez

In general, orezul cu bobul scurt este bun pentru budinci, cel cu bobul potrivit este bun pentru rizoto, iar orezul cu bobul lung pentru salate, garnituri (boabele nu trebuie sa se lipeasca).

Orez basmati

Este cel mai bun orez cu bobul lung. "Basmati" inseamna "parfumat"; are o aroma deosebita dupa ce este fiert, iar bobul ramane afanat.

Utilizare: cu curry, in salate

Timp de fierbere: 45-50 min.

 
Orez brun

Este decorticat doar de coaja tare, exterioara. Contine mai multa vitamina B si mai multa fibra decat orezul alb.

Utilizare: poate fi inlocuit cu orezul alb, dar fierbe mai greu decat acesta.

Timp de fierbere: 30-35 minute.

 
Orez american cu bobul lung

Unul din tipurile de orez foarte folosite. Cand este fiert, boabele raman separate.

Utilizare: ca garnitura, in salate, pilaf.

Metoda de gatit: vezi articolul: "Cum sa gatim orezul cu bobul lung".

 
Orez parfumat Thai

Nu este, de fapt, mai parfumat decat alte feluri de orez cu bobul lung, insa are o consistenta tare si este usor lipicios.

Utilizare: la preparatele sud-asiatice

Timp de fierbere: 10-12 min.

 
Orez de Camarague (Franta)

Orez nedecorticat, de culoare rosie, cu bobul rotund, cu o consistenta lipicioasa, cremoasa si cu gust de nuca.

Utilizare: la salate, cu carne de vanat sau cu peste.

Timp de fierbere: 30 min., apoi trebuie luat de pe foc si lasat sa stea 15-20 min.

 
Orez pentru rizoto

Orez italian; cele mai cunoscute varietati sunt carnaoli si arborio; isi mentine bine forma in timpul fierberii si absoarbe mult lichid.

Utilizare: la rizoto si budinci cu orez.

Timp de fierbere: vezi reteta de rizoto.

 
Orez japonez

Sushi este un orez cu bobul de marime medie, bogat in amidon, ceea ce il face lipicios in timpul fierberii.

Utilizare: la preparate japoneze.

Timp de fierbere: 10-12 min. dupa ce, in prealabil, a fost lasat 30 min la inmuiat.

 
Orez salbatic

Sunt, de fapt, semintele unei plante erbacee salbatice din America de Nord. Boabele crapa in timpul fierberii, dar sunt foarte hranitoare si au un gust de nuca, foarte placut.

Utilizare: impreuna cu alte tipuri de orez, ca umplutura, precum si in salate.

Timp de fierbere: 45-50 min.

 
Orez pentru budinca

Este o varietate cu bobul scurt, rotund, folosit pentru budinci, foarte gustos. Poate absorbi mult lichid si da o consistenta cremoasa atunci cand este fiert.

Utilizare: deserturi cu orez, pilaf.

Timp de fierbere: aproximativ 30 min.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente