Telina

T

Telina

Apium graveolens

Telina este o planta bienala din familia apiaceae (familia patrunjelului). Ca majoritatea plantelor aromate, telina provine din zona mediteraneana, dar este foarte bine adaptata si la noi, unde poate fi cultivata atat in gradina cat si in ghiveci.

Se folosesc frunzele crestate si radacina alba, rotunjita, de diferite dimensiuni. Ambele sunt foarte aromate.

Utilizari
Frunzele este preferabil sa fie consumate verzi, pentru a le pastra intacta aroma, dar si continutul de vitamine si minerale. Le putem adauga tocate la orice salata sau la supe / ciorbe, tocanite, dupa ce am oprit fierberea. Frunzele verzi se pot pastra in frigider, in pungi de plastic, dupa ce au fost stropite cu putina apa. Se pot pastra, de aseemenea, cu cozile intr-un vas cu apa. Frunzele uscate se depoziteaza la intuneric si ferite de umezeala.

Radacina se pune de obicei la mancarurile fierte pentru a le imbogati aroma. Putem salva calitatile nutritive ale telinei folosind-o in salate de cruditati, data pe razatoare, impreuna cu morcov, radacina de patrunjel, varza alba, praz. Pentru a lega compozitia putem folosi un sos pe baza de iaurt sau putina maioneza. Este cu atat mai sanatos sa adaugam putin ulei de masline si suc de lamaie.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor