Tehnica grătarului – lucruri pe care trebuie să le ştii

gratar

Aceasta sarcina  si-o revendica barbatii… Macar o data sa scapi si tu de grija gatitului!

De ce aveti nevoie:

  • Carbuni de lemn si chibrituri
  • Doua perechi de clesti lungi pentru carnea cruda si pentru cea fripta
  • Farfurii curate, pe care se pune carnea dupa ce s-a fript.
  • O sticla (cu atomizor) plina cu apa, pentru a stinge flacarile atunci cand grasimea din carne se scurge pe carbunii incinsi si ia foc.

Ca sa se patrunda fara sa se arda, carnea trebuie pusa pe gratar numai cand acesta ajunge la temperatura potrivita.

Siguranta inainte de orice!

  • Asezati gratarul departe de arbori sau de alte obiecte care pot lua foc.
  • Supravegheati in permanenta copiii si patrupedul scos la picnic.
  • Spalati-va pe maini dupa ce ati umblat cu carne cruda si asigurati-va ca aceasta este complet decongelata inainte sa o puneti la fript.
  • Tacamurile si platourile folosite pentru carnea cruda trebuie spalate inainte de a le folosi pentru preparatele la gratar.
  • Insectele (mai ales mustele!) sunt amatoare de caldura, asa ca pastrati totul curat.

Gratar cu carbuni sau electric?

Carbunele de lemn da alimentelor fripte un gust cu totul deosebit, insa e mai greu de pregatit si face mizerie. Tehnic vorbind, gratarul electric este mai comod, insa preparatele nu vor avea un gust la fel de bun. Gratarele prevazute cu capac permit frigerea unor bucati mari de carne, la temperatura potrivita.

Cum se folosesc carbunii de lemn

– Puneti o cantitate suficienta de carbuni. Cand incep sa se consume, adaugati carbuni pe margine, nu in mijlocul focului, deoarece s-ar consuma inutil.
– Aprindeti gratarul cu ceva timp inainte sa puneti carnea la fript (1 – 1 1/2 ore) si cititi cu atentie instructiunile inscrise pe sacul cu carbuni. Pentru aprins, folositi chibrituri lungi si surcele subtiri, nu benzina sau alt lichid usor inflamabil.
– Puneti carnea la fript numai dupa ce flacarile s-au stins si jarul este acoperit cu putina cenusa alba.

Cat se lasa pe gratar?

Timpul de fript pe gratarul cu carbuni depinde de temperatura acestora si de pozitia grilajului.
– Carnea de porc, de pui si pestele trebuie sa fie bine patrunse.
– Carnea, in general, trebuie sa-si piarda culoarea roz, iar pestele trebuie sa devina opac.
– Carnea de miel, de vita, tonul si somonul pot fi fripte fara sa se patrunda complet.

Timp de frigere

 

Tipul carnii Timp pentru fiecare parte
Aripi de pui 10 min.
Piept de pui 7-8 min.
Pulpe de pui 12-15 min.
Carnati 8-10 min.
Burgeri (chiftele) 3-6 min.

Vezi şi Pui cu mango rumenit la cuptor

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Preparate din carne mixta