Te învăţăm să faci gogoşi delicioase!


Cum se face aluatul de gogoşi

Aceasta este reţeta de bază pentru aluatul de gogoşi din care poţi face cele mai bune combinaţii …

Gata în 15 minute + 1 oră la crescut

■ 7 g drojdie uscată

■ 170 ml lapte, calduţ

■ 1 lingură zahăr tos

■ 3 00 g faină integrală, plus pentru presărat

■ 40 g unt nesarat, înmuiat

■ 1 ou, batut

Pas cu pas

1. Într-un bol mic diluează drojdia cu 3 linguri lapte calduţ şi 1lingură zahăr tos. Cerne făina într-un bol larg şi fă o adâncitură în centru, toarnă drojdia, untul topit şi oul. Adaugă aproape toată făina.

2. Combină cu lingură de lemn şi dacă este nevoie mai adaugă puţin lapte. Trebuie să obţii un aluat suplu dar ferm, nici prea lipicios dar nici prea moale.

3. Framântă aluatul pe suprafaţa presărată cu făina 10 minute şi apoi pune-l într-un bol uns cu ulei, acoperă cu film alimentar şi lasă la crescut într-un loc cald şi fără curenţi de aer rece, 1 oră, până când îşi dublează volumul.

Trebuie să ştii..

◆ Este important să prăjeşti gogoşile fără să te să sară stropi de ulei şă să te arzi.

◆ Dacă dispui de un termomentru alimentar este bine să-l foloseşti pentru a citi temperatura uleiului. Acesta se încinge uşor şi se răceşte foarte încet.

În caz contrar, foloseşte testul cubului de pâine, care la 180 ˚C se rumeneşte în 30 sec.

◆ Înainte de a începe, tapetează platoul pe care le scoţi cu câteva straturi de hârtie absorbantă pentru a evita surplusul de ulei prăjit, inamicul siluetei tale.

◆ Foloseşte pentru prăjit ulei de floarea soarelui pentru că fumegă doar la temperatură înaltă şi are un gust neutru.

◆ Uleiul folosit nu se aruncă în chiuvetă sau în vasul de la WC, ci trebuie pus într-un borcan cu cap etanş. După prăjire uleiul devine toxic şi nu se recomandă refolosirea lui.

Mod de preparare gogoşi umplute cu gem

Foloseşte gem din fructe fără seminţe, pentru ca să nu se înfunde cornetul.

Rezultă 14 bucăţi • Gata în 1 oră şi 50 min, plus timp de răcire

• 191 calorii per buc • 9 g grăsimi

■ 1 cantitate de aluat de gogoşi

■ 1 -2 litri ulei de floarea soarelui

■ 6 linguri gem de zmeură, fără seminţe

■ 5 0 g zahăr tos

Pas cu pas!

1.„Dă înapoi“ aluatul crescut, prin presare şi framântare uşoară.

Împarte în 14 bucăţi egale şi modelează-le în mingi mici.

Lasă-le la crescut pe suprafaţa unsă cu ulei, cu spaţiu între ele, acoperite cu film alimentar uns cu ulei 40 min, până când îşi dublează volumul.

Pune gemul într-un cornet cu o deschizătură de 1⁄2 cm.

2. Umple un vas cu ulei până trecut de jumatate şi încinge-l la 180 C – gogoşile se vor prăji suspendate în uleiul încins.

Cu ajutorul spumierei scufundă gogoşile în vas, câteva deodata şi prăjeşte-le 5-6 min până când se rumenesc uniform. Scoate-le pe hârtia absorbantă şi lasă-le să se răcească uşor.

Cât încă sunt calde, dar nu fierbinţi, înfige o andrea în mijloc, pentru a face o cavitate în care să pui gemul.

Apoi umple fiecare gogoaşă cu gem şi dă-le prin zahăr tos pentru a se unge uniform.

Sau încearcă altă variantă…

◆ Umple gogoşile cu altfel de gem, sau cu cremă de lămâie sau portocală, budincă de vanilie sau cremă de ciocolată, frişcă bătută şi aromatizată cu alcool, sau cremă de ou.

◆ Taie aluatul în discuri de 2 cm şi prăjeşte-le ca să obţii buşeuri. Presară cu zahăr tos şi scorţişoară şi serveşte cu sos de ciocolată – este desertul ideal la petrecerea din week-end!

Vezi Tort cu cremă albă şi nuci

 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente