Tarta umpluta cu crema de lamaie si glazura de bezea

8 portii
Timp de preparare: 55 min.
406 calorii, 10 g grasimi per portie

Este un preparat clasic – deci nimeni nu-si va refuza portia. Ba se prea poate sa mai ceara una!

Ingrediente:

Pentru aluat

  • 200 g aluat fraged
  • zahar pudra, pentru presarat
  • pentru glazura
  • 4 albusuri
  • 220 g zahar tos
  • 1 lingurita otet alb
  • 1 lingurita amidon

Pentru umplutura

  • 4 1/2 linguri amidon
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 150 g zahar tos
  • 250 ml apa
  • 4 galbenusuri, usor batute
  • zeama de la 2 1/2 lamai

Mod de preparare:

1 Coace aluatul ?orb?. Preincalzeste cuptorul la semnul 6/200 grade C. Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu zahar pudra, intr-o foaie de grosimea unei monede. Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma rotunda (20 cm) cu marginile ondulate. Intinde foaia de aluat in forma, inteapa din loc in loc cu furculita si da la congelator 5 minute. Acopera forma cu hartie de copt si pune deasupra boabe de fasole, mazare etc. Da la cuptor timp de 15 minute. Indeparteaza boabele de fasole si hartia si da din nou la cuptor timp de 5 minute. Apoi redu temperatura cuptorului la semnul 4/180 grade C.

2 Prepara crema pentru umplutura. Intr-un vas mic amesteca amidonul, coaja de lamaie, zaharul si apa. Pune vasul pe foc si amesteca incontinuu timp de 10 secunde, dupa ce da in clocot. Ia vasul de pe foc. Amesteca zeama de lamaie cu galbenusurile si adauga amestecul trecut prin sita in compozitia fiarta. Bate crema cu lingura de lemn si toarn-o in tava. Da la cuptor timp de 5 minute.

3 Intre timp, pregateste glazura. Intr-un bol larg bate albusurile pana cand spuma formata incepe sa-si mentina forma si adauga o cincime din cantitatea de zahar. Continua sa bati pana cand tot zaharul se dizolva, iar spuma se intareste. Procedeaza la fel cu restul cantitatii de zahar.

La sfarsit incorporeaza otetul si amidonul, iar dupa aceea intinde bezeaua deasupra tartei. Cu ajutorul cutitului-paleta intinde bezeaua pana la marginea tartei. Nu este nevoie sa-i netezesti suprafata, deoarece cu cat este mai ondulata, cu atat va arata mai bine!

Da la cuptor timp de 15 minute, pana cand bezeaua se intareste si se coloreaza usor. Lasa apoi tarta sa se raceasca pe un gratar metalic.

Sugestii:

  • Cand intinzi aluatul in forma, lasa foaia sa depaseasca putin marginile acesteia, fiindca aluatul se strange in timp ce se coace. Dupa prima etapa de coacere taie excesul cu ajutorul unui cutit.
  • Amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie trebuie trecut prin sita, pentru a indeparta firele albe din ou – prin fierbere, acestea se coaguleaza si devin cocoloase.
  • Pentru prepararea bezelei te sfatuim sa folosesti intotdeauna un bol perfect curat, din sticla sau din metal – orice urma de grasime poate compromite spuma.
  • Pune bezeaua deasupra imediat dupa ce tarta umpluta cu crema a stat la cuptor timp de 5 minute. Nu astepta ca tarta sa se raceasca, ca sa nu se formeze un strat umed intre crema si glazura rumenita.
  • Daca iti place mai mult aroma de portocale pentru crema, poti inlocui coaja de lamaie cu coaja de portocala.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din tarte, salate si budinci cu fructe (deserturi pe baza de fructe)