Sursele tale de energie – glucidele

In functie de rapiditatea cu care sunt absorbite de organism, glucidele se impart in doua categorii mari: glucide simple (zaharuri) si glucide complexe. Glucidele simple sunt absorbite foarte repede in sange, de aceea poarta si denumirea de glucide rapide, in timp ce glucidele complexe, fiind absobite in mod progresiv in intestin, sunt cunoscute ca „glucide lente“.

Sistemul de functionare este, asadar, simplu: in timp ce glucidele simple sunt absorbite ca atare si apoi transformate in sursa de energie in organism, cele complexe sunt transformate intai in glucide simple si apoi absorbite.

Glucide simple in cantitati mari se gasesc in miere de albine, siropuri, dulciuri, fructe, iar glucide complexe in cereale si legume. Trebuie retinut faptul ca, in cazul unei alimentatii sanatoase, nu trebuie calculata doar cantitatea de glucide consumata, ci si calitatea acestora, avand in vedere ca anumite produse contin si glucide rafinate, obtinute prin prelucrare.

Glucidele simple (zaharuri)
Cand vorbim despre glucidele simple, ne referim la monozaharide (glucoza, fructoza si galactoza) si dizaharide (zaharoza, lactoza si maltoza). În afară de fructoză, toate celelalte zaharuri stimuleaza prea brusc mecanismele reglarii glicemiei (adica a secretiei de insulina), prin urmare nu potolesc senzatia de foame pentru perioade indelungate de timp.

  •  Glucoza intra in compozitia altor glucide si rar poate fi gasita in stare libera, in ingrediente. Este combustibilul principal al corpului uman si element de baza al glicocenului;
  •  Fructoza se gaseste in fructe si miere;
  •  Galactoza intra in compozitia lactozei (zaharul din lapte), in asociatie cu glucoza.
  •  Zaharoza este zaharul cristalizat obisnuit. Poate fi obtinuta din trestia de zahar sau sfecla, dar se gaseste si in legume sau fructe.
  •  Lactoza se gaseste in lapte si alte produse lactate, iar maltoza in cereale si bere.

In categoria glucidelor complexe intra:

  •  amidonul: apare in cereale, leguminoase, cartofi sau fructe (banane, castane);
  •  glicocenul: un glucid de origine animala, reprezinta o parte a rezervelor de energie stocate in ficat si in muschi.
     

Citeste si Sursele tale de energie – lipidele si proteinele!

 

Text: Catalina Ioancea; Foto: Shutterstock.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta