Stii ce mananci?

Esti pusa in incurcatura atunci cand intalnesti denumiri exotice in meniul restaurantului, pe etichetele produselor sau in cartile de bucate? Afla ca in spatele unor cuvinte prea putin familiare tie se ascund adesea lucruri mult mai simple decat ai fi crezut…

La restaurant
Nu te simti jenata daca vei gasi cativa termeni necunoscuti in lista de preparate. Ghidul nostru te ajuta sa intelegi despre ce este vorba…

Antreuri
Aioli – maioneza cu usturoi
Bisque – supa-crema de peste si fructe de mare (cea mai cunoscuta este cea de homar).
Bouillabaisse – supa picanta de peste
Bruschetta – tartina de paine prajita, frecata cu usturoi, stro-pita cu ulei de masline si rosii
Consommé – supa de carne, limpede, concentrata
Consommé Colombine – supa din carne de porumbel
Consommé Cussy – supa din carne de potarniche
Consommé Chartreuse – cu ravioli umplute cu ficat de gasca
Gazpacho – supa crema-rece (nefiarta) cu rosii, ceapa, ardei
Vichyssoise – supa de praz si cartofi

Feluri principale
Bearnez – sos facut din oua, unt, otet, ceapa si verdeata
Bechamel – sos alb din unt, faina si lapte
Carpaccio – felii subtiri de carne cruda servita ca atare, stropita cu ulei de masline, zeama de lamaie si presarata cu verdeata
Chateaubriand – muschi intreg de vita la gratar
Antricot – friptura de vita la gratar sau la tigaie (din antricot)
Antricot bearnez – cu sos de unt picant
Antricot lyonez – cu ceapa
Biftec rusesc, Bitok – biftec tocat, cu smantana
Crema Conti – supa-crema de linte
Cotlet de miel r la Bergcre – cotlet de miel cu zbarciogi (ciupreci) si cartofi
Noisette ("nuca") – partea interioara sferica a pulpei de carne
Esalote – ceapa frantuzeasca
Filet de b?uf Wellington – muschi de vita in foitaj
Fricassé – carne taiata in bucati mici, fiarta in sos alb
Fazan Titania – friptura de fazan cu struguri negri si felii de portocale
Fritto misto – momite, creier, ficat, conopida, ciuperci in aluat, prajite in ulei – totul, servit cu garnitura de cartofi prajiti
Remoulade – sos de maioneza cu adaos de castraveciori acri, capere, mustar si verdeata
Rösti – chiftele aplatizate, din cartofi rasi amestecati cu ceapa
Liptauer – pasta de branza cu boia si chimen
Cu unt maitre d?hotel – unt cu lamaie si patrunjel
Unt Montpellier – cu unt picant
Orez Metternich – rizoto cu sunca si ciuperci
Pacéa de vitel – picioare de vitel cu oua si otet
Sos Albert – sos alb cu hrean
Sos Amiral – sos de raci
Sos Aurora – sos Bechamel cu pasta de rosii
Culibiaca – preparat rusesc: foitaj cu diferite umpluturi
Ossobuco – ciolan de vitel cu sos tomat
Salsa verde – sos din patrunjel proaspat, tocat, ansoa si ulei
Grenadin de vitel – escalop de vitel impanat
Irish stew – carne de berbec inabusita, cu cartofi si varza alba

Deserturi
Bavarez – crema de ou cu frisca, intarita cu gelatina, cu diverse arome
Banane Rio de Janeiro – banane pe inghetata de vanilie
Clafoutis – aluat de budinca cu fructe proaspete, la cuptor
Crema englezeasca – crema de ou cu lapte, parfumata cu vanilie
Sabayon – sodou de vin dulce
Capsuni Wilhelmine – capsuni servite pe inghetata de migdale
Caise Condé – caise servite pe orez cu lapte
Coupe Jaques – inghetata cu fructe si lichior
Coupe Hélcne – inghetata de vanilie cu pere
Coupe Melba – inghe-tata de vanilie cu piersici
Iles flotantes – lapte de pasare
Omleta norvegiana – inghetata in bezea rumenita la cuptor
Mere Carmen – mere umplute cu crema de migdale
Pere Belle Hélcne – pere pe inghetata de vanilie stropite cu sos de ciocolata
Pere Carmen Sylva – pere cu crema de migdale
Vacherin – tort de bezea cu frisca

La raionul delicatese
De ce n-ai incerca ceva diferit?
Chcvre-blanc – rulou de branza de capra
Chorizo – carnati spanioli picanti (cu boia)
Gruycre (fr.), Emmenthal (germ.) – svaiter
Pancetta – costita de porc (sarata)
Prosciuto – jambon sarat si uscat
Quarq – branza de vaci cremoasa
Taleggio – branza tare
Tzatziki – sos din iaurt natural, castraveti proaspeti si usturoi
Edam – branza olandeza

La panificatie, patiserie-cofetarie
Incearca si tu aceste delicioase produse…
Briosa – un fel de cozonac facut cu unt si fructe deshidratate sau cu ciocolata
Focaccia – paine aplatizata (ca o lipie), cu ulei de masline, usturoi si verdeata
Millefeuille – prajitura din foitaj umplut cu crema de vanilie si gem de fructe
Panettone – cozonac rotund, afanat, uneori glazurat
Frangipan – umplutura de migdale pentru placinte cu foitaj
Tort Sacher – tort de ciocolata

Text Constanta Penverne

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente