Sofran

S

Sofran

Crocus sativus

Planta de la care se obtine sofranul se numeste crocus. Este o planta erbacee ornamentala din familia iridaceae (familia irisului). Florile albastru-violet infloresc toamana. Originile plantei sunt localizate in Grecia, mai precis, in insula Creta. Astazi, se cultiva mai ales in Spania si in India.

Sofranul se obtine din pistilul florii de crocus. Este o pulbere galbena, cu parfum puternic, amarui, usor iodat. In combinatie cu apa, culoarea devina intensa, spre portocaliu.

In Europa, sofranul este folosit in tarile mediteraneene – in special, in Italia si in Spania – la anumite mancaruri cu orez, peste si fructe de mare.

Utilizari
Sofranul este cel mai scump condiment din lume. Din acest motiv este adesea contrafacut, fie prin combinarea lui cu ingrediente mai putin valoroase, fie prin inlocuirea completa cu altceva, cum ar fi curcuma, etichetata in mod voit eronat drept “sofran indian”. O alta planta cu flori galbene poate fi confundata cu sofranul. Tocmai pentru aceasta unica asemanare, ea este denumita sofranas. Altfel, nu are nimic in comun cu sofranul.

Pentru mai multa siguranta, sofranul ar trebui cumparat sub forma de pistiluri intregi si nu de pulbere.

Pretul ridicat al sofranului se justifica prin deosebita lui eficienta: este atat de intens ca gust, aroma si culoare, incat sunt necesare cantitati foarte mici.

In estul Europei, sofranul este prezent mai ales in unele retete de prajituri, in care este folosit atat pentru aroma cat si pentru culoare.

Bucataria indiana foloseste sofranul la mancarurile cu orez si carne de oaie sau de pui. Adesea, se asociaza cu alte arome puternice: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, nucsoare.

Pentru ca aroma sa se elibereze si culoarea sa fie uniforma, mai intai sofranul se piseaza si amesteca cu apa si apoi se adauga la mancare. O alta varianta este inmuierea pentru un timp a pistilurilor in apa si folosirea apei colorate si parfumate.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor