Silueta si stilul de viata

alimentatie, sanatate
Pregateste-ti batranetea din copilarie

Suntem programati genetic sa traim pana la 120 de ani, dar durata medie a vietii este de 65 de ani in Romania si, din pa-cate, este in descrestere. Unde este diferenta de 55 de ani?

Pierduta undeva in noianul de obis-nuinte gresite, pe care ni le-am format din co-pilarie si pe care continuam sa le inmultim pe toata durata vietii: o alimentatie preponderent prelucrata termic, din ce in ce mai bogata in aditivi sintetici, lipsita de substante nutritive si da-unatoare; sedentarism; stres; poluare; lipsa unui orar stabil al meselor si a unui program de viata organizat pe principiul triadei celor opt ore de munca, somn si odihna activa (pe scaun, la bi-rou si la calculator, 11 ore pe zi, apoi la televizor, pana seara tarziu, rontaind chipsuri, cina la ora doua noaptea etc.).

Dormi putin, traiesti putin

Cantitatea si calitatea odihnei de care beneficiezi este un parametru al starii de sanatate. Orele de somn trebuie respectate cu strictete, mai ales in cazul copiilor, intrucat hormonul de crestere este mai activ noaptea. Regenerarea maduvei osoase are loc intre orele 10 si 12 noaptea, cand cei mai multi dintre noi suntem inca de veghe.

Persoanele care dorm mai putin de sase-opt ore pe zi traiesc mai putin, spun specialistii, lip-sa somnului ducand la dereglari importante de metabolism si, in cele din urma, la afectiuni ex-trem de grave.

Oasele iubesc miscarea

O viata activa inseamna oase si articulatii puternice. Me-dicii stiu foarte bine ca, dupa doua-trei sapta-mani de imobilizare la pat, pacientii pierd aproximativ 50% din rezervele de calciu ale organismului. Pe langa sedentarism, „hoti de calciu“ cunoscuti sunt zaharul si sarea din alimentatie, alcoolul, cafeaua si baturile carbogazoase.

Asadar, putem sa ne calculam durata aproximativa a vietii scazand din maximul de 120 de ani mi-ile de zile petrecute pe canapea, noptile pierdute la serviciu sau la discoteca, pranzurile la fast food si deserturile copioase de cofetarie. Un rezultat ingrijorator, nu-i asa?

Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei

Un vechi proverb asiatic spune „sa-ti mananci singur micul dejun, sa-ti imparti pranzul cu prietenii si sa dai cina dusmanilor“. Dimineata, organismul are ne-voie de energie pe care s-o consume de-a lungul zilei, iar sistemul digestiv este odihnit si plin de enzime gata sa prelucreze hrana, de aceea ar fi bine ca aceasta masa sa fie bogata in calorii, proteine si fibre. Dar nu de orice fel…

Organismul are nevoie de proteine, intrucat nu isi poate face rezerve din acestea, excesul fiind eliminat prin urina. Pe de alta parte, toate proteinele animale contin colesterol si grasimi, scot calciul din oase si favorizeaza un mediu acid in organism, considerat a fi responsabil de boli si imbatranire precoce.

Solutia? Proteinele vegetale. Spre deosebire de cele animale, proteinele vegetale sunt „vii“, pline de vitamine, minerale si enzime. Ciupercile, de exemplu, sunt o sursa buna de proteine vegetale, dar incompleta, de aceea trebuie consumate cu alt tip de proteine vegetale, cum sunt cele gasite in cereale. Acestea din urma fiind si o alternativa excelenta pentru masa de dimineata, pentru ca au, pe langa proteine, fibre si zaharuri sanatoase. Dintre toate, ovazul are cel mai ridicat continut de proteine vegetale.

Glucidele din cereale sunt eliberate lent si constant, tinand foamea la distanta pana la pranz. Pentru a le ridica aportul energetic si mineral, e bine ca ele sa fie consumate impreuna cu fructe uscate, seminte, nuci si/sau migdale neprajite. Semintele sunt o sursa buna de Omega-3, scad colesterolul rau, au rol in permeabilizarea vasculara.

Dr. Mihaela Cucu
Sfatul specialistului

Mancare pentru sanatate
Dr. Mihaela Cucu, Medic primar Recuperare, Medicina fizica si Balneologie, ne recomanda:
✔ Respecta un orar regulat al meselor si consuma fructe si legume cat mai variate.
✔ Inlocuieste treptat carnea, crescand aportul de proteine vegetale ce rezulta din combinarea leguminoaselor uscate cu cerealele integrale, semintele si nucile. Poti re-nunta pentru inceput la carne la masa de dimineata.
✔ Renunta la grasimile adaugate (prajeli, sosuri, margarina, unt).
✔ Consuma lapte si produse lactate, de preferat degresate sau cu continut redus in grasimi, sau lapte de soia imbogatit cu vitamina B12 si tofu (branza de soia).
✔ Vegetarienii (persoanele care nu consuma carne, oua sau lactate) au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B12.

Atentie la combinatii!
✗ NU Alimente bogate in carbohidrati (paine, orez, cartofi) cu alimente acide (lamai, portocale, grepfrut, rosii etc.). Fructele acide produc fermentatie si impiedica digestia carbohi-dratilor prin distrugerea enzimelor.
✗ NU Alimente bogate in proteine (nuci, carne, oua, branza) cu alimente concentrate in carbohidrati (paine, cereale, cartofi, fructe dulci).
✗ NU Doua grupe de alimente bogate in proteine: nuci si carne, oua si carne, branza si nuci, branza si oua, carne si lapte, oua si lapte, nuci si lapte; digestia se desfasoara cu dificultate pentru ca fiecare proteina necesita un anumit timp si tip de digestie.
✗ NU Grasimi (smantana, unt, ulei) cu proteine (carne, oua, branza, nuci); grasimile inhiba secretia de suc gastric necesar pentru digestia proteinelor.
✗ NU Fructe si legume acide (portocale, lamai, ananas, rosii) cu proteine (carne, lapte, oua, branza, nuci); fructele acide impiedica digestia proteica si determina putrefactie.
✗ NU Alimente bogate in amidon (cartofi, cereale) cu alimente bogate in zaharuri (dulceata, gem, miere, sirop, zahar, fructe dulci); produc fermentatie.
✗ NU Nu combina pepenele – indiferent de tip – cu vreun alt aliment.
✗ NU Mai mult de trei fructe la o masa (salata de fructe).

Mihaela Doina Radulescu
Foto: © shutterstock, Nestlé

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar