Sfaturi practice pentru intretinerea alimentelor

Carnea

  • Termenul de valabilitate pentru carnea proaspata este de 72 de ore. Carnea moale si lipicioasa provine de la un animal bolnav sau este veche. Daca miroase, mai ales in profunzime, nu riscati consumarea ei, oricat de bine spalata sau condimentata ar fi.
     
  • Carnea congelata se pastreaza numai la minus 18 grd. C, conditii in care poate rezista timp de 9 luni. Daca temperatura spatiului de pastrare este cu 2-3 grade mai ridicata, incepe procesul de decongelare.
     
  • Carnea decongelata trebuie preparata imediat, intrucat exista pericolul invadarii cu flora microbiana, deci al alterarii rapide.

Carnea de vita
Trebuie sa fie tare, de culoare rosu-rubiniu, cu grasime alba, tare la pipait, usor sfaramicioasa. Cu cat animalul e mai batran, cu atat culoarea carnii este mai inchisa, cu grasime putina, de culoare galbuie.

Carnea de oaie
Trebuie sa fie roscata si nu prea grasa, suficient de tare la pipait, cu un miros specific, usor amoniacal.

Carnea de porc
Trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibre dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz deschis, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros.

Carnea de pasare
Trebuie sa aiba culoare uniforma, sa nu prezinte portiuni vinete in zona aripilor si a copanelor. Acestea indica existenta fracturilor cu acumulari masive de sange, care sunt adevarate focare de infectie.

Preparate din carne

  • Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. Incarcatura microbiana va fi mult mai mare.
     
  • Carnea de pasare se pastreaza departe de mancarurile gatite.
     
  • Consumati-o in primele 2 – 3 zile de la cumparare.
     
  • Preparatele in membrane (salamuri, carnati, leberwurst, tobe) sunt usor alterabile si trebuie pastrate la o temperatura care sa nu depaseasca plus 5 gradeC, fara a se congela.
     
  • Nu cumparati preparate in membrane daca, la pipait, membrana este lipicioasa, usor mazguita. Nu le cumparati nici daca membrana e crapata, daca exista goluri in compozitie, acumulari de grasime sau apa sub membrana.
     
  • Daca salamurile sau carnatii prezinta un inel verzui chiar sub membrana, inseamna ca producatorul nu a respectat procesul de fabricatie, oferind spre vanzare produse compromise calitativ.
     
  • Nu pastrati carnea tocata cruda. Ea este foarte perisabila.

Conservele

  • Nu cumparati cutii de conserve bombate, deformate in urma socurilor sau care prezinta urme de rugina. Conservele nu trebuie sa fie fisurate.
     
  • Daca pelicula de lac din interiorul cutiei este desprinsa, se recomanda prudenta in consumarea produsului. Continutul din conserve metalice nu se pastreaza in ambalajul de origine dupa ce a fost deschis.
     
  • Nu cumparati borcane cu capacul neetans.
     
  • La conservele de legume sau fructe verificati aspectul lichidului, care nu trebuie sa fie tulbure sau cu depuneri la baza borcanului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente