Sfaturi de alimentatie in gastrita cronica

  • A A A
  • E-mail

    Sfaturi de alimentatie in gastrita cronica

    Cateva dintre cauzele gastritei sunt:

    • consumul anumitor medicamente (Aspirina, antiinflamatoare non-steroidiene, chemoterapice, steroizi);
    • infectia cu Helicobacter pylori;
    • refluxul bilei in stomac;
    • anemia pernicioasa;
    • stresul psihic;
    • diverse proceduri medicale (endoscopia).

    O parte din simptomele gastritei sunt:

    • dureri in epigastru;
    • senzatie de satietate sau de balonare;
    • regurgitatii acide;
    • lipsa poftei de mancare.

    Simptomele variaza in functie de cauza.

    Diagnosticul poate fi stabilit in urma anamnezei, examenului clinic, dar certitudinea o ofera examenul endoscopic si biopsia tesutului gastric.

    Tratamentul depinde de cauza, dar sunt masuri generale care ar trebui respectate de pacienti, cum ar fi: eliminarea factorilor de risc, alimentatie regulata (la ore fixe, de 4-5 ori/zi), evitarea meselor prea abundente, renuntarea la fumat, la alcool.

    Tratamentul medicamentos trebuie completat de o dieta corespunzatoare. Sa amintim cateva din alimentele permise si interzise in gastrita cronica.

    ALIMENTE PERMISE:
    • lapte si produse lactate, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata;
    • carne si peste – carne slaba tocata – de vita, vitel sau pasare; peste slab;
    • paine veche de o zi;
    • oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci;
    • fainoase: gris, orez, taietei;
    • legume sub forma de supe – creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti;
    • fructe: fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe, gelatina din sucuri de fructe;
    • dulciuri: tarte cu fructe, ecler, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti;
    • grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina;
    • bauturi: lapte, ceaiuri de plante ( tei, sunatoare, musatel, maces ), ape alcaline;
    • sar: usor redusa, dar nu exclusa;
    • supe: creme de legume, de fainoase, supa slaba de carne;
    • sosuri: sos alb dietetic, sos de legume ( pasate ), sos cu smantana.
    ALIMENTE INTERZISE:
    • lapte batut, iaurt, branzeturile fermentate;
    • oua fierte tari, maioneza;
    • peste gras (morun, nisetru, somn, cega), peste conservat, sardele, raci, icre;
    • carnea de porc, slanina, untura, carne conservata mezeluri, afumaturi, carnati);
    • ciorbe grase, supe in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece;
    • zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legume; uscate (fasole boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi;
    • condimente : mustar, hrean, piper, boia, muraturi;
    • fructe crude oleaginoase (migdale, alune, nuci);
    • ciocolata, cafea;
    • marmelada, dulceturi, gemuri;
    • painea neagra;
    • prajeli, rantasuri, sosuri;
    • alimente prea fierbinti sau prea reci;
    • apele carbogazoase;
    • bauturi alcoolice, fumatul.

     In afara tratamentului medicamentos si a respectarii dietei, utila este si asocierea fitoterapiei, gemoterapiei, a tratamentului homeopat.

    Dr. Anitei Valentina
    Medic specialist in medicina de familie

    Clinica Anima Titan
    Programari: 021/ 9838
    W: clinica-anima.ro

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    ARTICOLE SIMILARE

    Comentariile sunt închise.