Sfaturi de alimentatie in gastrita cronica

E-mail

Sfaturi de alimentatie in gastrita cronica

Cateva dintre cauzele gastritei sunt:

  • consumul anumitor medicamente (Aspirina, antiinflamatoare non-steroidiene, chemoterapice, steroizi);
  • infectia cu Helicobacter pylori;
  • refluxul bilei in stomac;
  • anemia pernicioasa;
  • stresul psihic;
  • diverse proceduri medicale (endoscopia).

O parte din simptomele gastritei sunt:

  • dureri in epigastru;
  • senzatie de satietate sau de balonare;
  • regurgitatii acide;
  • lipsa poftei de mancare.

Simptomele variaza in functie de cauza.

Diagnosticul poate fi stabilit in urma anamnezei, examenului clinic, dar certitudinea o ofera examenul endoscopic si biopsia tesutului gastric.

Tratamentul depinde de cauza, dar sunt masuri generale care ar trebui respectate de pacienti, cum ar fi: eliminarea factorilor de risc, alimentatie regulata (la ore fixe, de 4-5 ori/zi), evitarea meselor prea abundente, renuntarea la fumat, la alcool.

Tratamentul medicamentos trebuie completat de o dieta corespunzatoare. Sa amintim cateva din alimentele permise si interzise in gastrita cronica.

ALIMENTE PERMISE:
• lapte si produse lactate, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata;
• carne si peste – carne slaba tocata – de vita, vitel sau pasare; peste slab;
• paine veche de o zi;
• oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci;
• fainoase: gris, orez, taietei;
• legume sub forma de supe – creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti;
• fructe: fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe, gelatina din sucuri de fructe;
• dulciuri: tarte cu fructe, ecler, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti;
• grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina;
• bauturi: lapte, ceaiuri de plante ( tei, sunatoare, musatel, maces ), ape alcaline;
• sar: usor redusa, dar nu exclusa;
• supe: creme de legume, de fainoase, supa slaba de carne;
• sosuri: sos alb dietetic, sos de legume ( pasate ), sos cu smantana.
ALIMENTE INTERZISE:
• lapte batut, iaurt, branzeturile fermentate;
• oua fierte tari, maioneza;
• peste gras (morun, nisetru, somn, cega), peste conservat, sardele, raci, icre;
• carnea de porc, slanina, untura, carne conservata mezeluri, afumaturi, carnati);
• ciorbe grase, supe in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece;
• zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legume; uscate (fasole boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi;
• condimente : mustar, hrean, piper, boia, muraturi;
• fructe crude oleaginoase (migdale, alune, nuci);
• ciocolata, cafea;
• marmelada, dulceturi, gemuri;
• painea neagra;
• prajeli, rantasuri, sosuri;
• alimente prea fierbinti sau prea reci;
• apele carbogazoase;
• bauturi alcoolice, fumatul.

 In afara tratamentului medicamentos si a respectarii dietei, utila este si asocierea fitoterapiei, gemoterapiei, a tratamentului homeopat.

Dr. Anitei Valentina
Medic specialist in medicina de familie

Clinica Anima Titan
Programari: 021/ 9838
W: clinica-anima.ro

Comentariile sunt închise.